Προοίμιο στάθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της περασμένη Τετάρτη για το πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας, στην διάρκεια της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 50 από τους 53) των βουλευτών που έλαβαν το λόγο, στηλίτευσαν την επιλογή Παυλόπουλου, στέλνοντας εμφατικό μήνυμα στην ηγεσία ότι δεν είναι διατεθειμένοι μελλοντικά να συναινέσουν σε μείζονες, προγραμματικές αυτή τη φορά, εκπτώσεις.
Στη διπλή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίστηκε και την Παρασκευή, πολλά στελέχη που δεν προέρχονται μόνο από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά και «πασοκογενή» καθώς και στελέχη που βρίσκονται εγγύτερα στην ηγεσία, εκφράζουν έντονο προβληματισμό κάνοντας λόγο για προγραμματική διολίσθηση του κόμματος.
Δε λείπουν μάλιστα εκείνες οι φωνές που βλέποντας ότι στον πυρετό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στο Eurogroup- από τις οποίες στην πολιτική αγορά κάμποσοι σημείωσαν την απουσία Δραγασάκη…-η κυβέρνηση έχει υπερβεί τις περισσότερες κόκκινες γραμμές που είχε, όπως λένε θέσει και προτείνουν την προσφυγή στο λαό, είτε με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, είτε μέσω κάλπης.
Η ανησυχία που τους διακατέχει είναι εμφανής, καθώς εκτιμούν ότι σε περίπτωση δεινής αναδίπλωσης, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο για τη χώρα, όσο και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν υποχωρήσει θα έχει σπαταλήσει πρόωρα ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, σπέρνοντας ταυτόχρονα απογοήτευση στους πολίτες.
«Διολισθαίνωμεν…Μνημονιακώς!»
Η εγκατάλειψη των θέσεων για μείωση του χρέους, η αποδοχή της εποπτείας και της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, σε συνδυασμό με το πάγωμα των νομοσχεδίων που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος, οδηγούν πολλά στελέχη να δηλώνουν ευθέως ότι η εφαρμογή του προγράμματος και ειδικά το σκέλος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πάνε περίπατο.
«...Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπαναχωρούμε όταν μας βλέπει να εκλέγουμε συντηρητικό Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αμβλύνουμε προγραμματικές θέσεις, ενώ την ίδια στιγμή μοιραζόμαστε την εξουσία με πολιτικές δυνάμεις που είναι αστάθμητες» διαπιστώνουν αρκετοί, προτείνοντας ακόμα και εκ νέου προσφυγή σε κάλπες προκειμένου να ανανεωθεί μια ισχυρότερη αυτή τη φορά εντολή.
Στους αντίποδες η «Προεδρική Φρουρά» (Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης, κ. άλ) προσπαθούν να «ανατάξουν» ψυχολογικά το κλίμα δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας και επιμένοντας πως όλα όσα γίνονται δεν συνιστούν παρέκκλιση αλλά εντάσσονται στο «προεκλογικό αφήγημα» του κόμματος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr