Από το πρωί της Πέμπτης που το ελληνικό αίτημα απεστάλη στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι αντιδράσεις από την γερμανική πλευρά, αλλά και από την Αθήνα, πήραν μορφή χιονοστιβάδας, με τις δυο πλευρές να εμμένουν στις κόκκινες γραμμές, που έχουν θέσει.
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική πρόταση δεν εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος
Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, απέρριψε «αβλεπί» το ελληνικό αίτημα, τονίζοντας ότι στοχεύει απλώς σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα που δεν εκπληρώνει τις απαιτήσεις του υπάρχοντος προγράμματος, ενώ σημείωνε ότι η ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Γερμανική πηγή, μιλώντας στο Reuters, ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο αναμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ρητά στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις.
Σκληρή γραμμή Βερολίνου στο Euro Working Group
Στην ίδια σκληρή γραμμή που υπαγορεύει ο Β. Σόϊμπλε εμφανίστηκε και η γερμανική αντιπροσωπεία στη συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης.
Όπως σχολιάζουν ενδεικτικά κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η γερμανική πλευρά, χαρακτήρισε «Δούρειο Ίππο» την πρόταση της Αθήνας για παράταση της δανειακής σύμβασης, μια έκφραση, όπως προσθέτουν, που «δεν ευνοεί τη συζήτηση μεταξύ εταίρων».
Μαξίμου: Η Γερμανία προκαταλαμβάνει την διαπραγμάτευση
Η Αθήνα από την πλευρά της απάντησε με σειρά ανακοινώσεων, κατηγορώντας την γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις, την ώρα, μάλιστα που υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δηλώνουν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, βάζοντας στο παιχνίδι και τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης απάντησε ότι στο Eurogroup υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.
«Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», τόνισε το Μαξίμου, την ώρα που και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, έστελνε το δικό του μήνυμα ότι αν το Βερολίνο αρνηθεί τότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ - Ρέντσι - Ολάντ
Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών και το διαφαινόμενο ρήγμα, μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, πριν ακόμα τη συνεδρίαση του Eurogroup, οδήγησε τον πρωθυπουργό να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με την Καγκελάριο, Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.
Μετά από πενηντάλεπτη συνομιλία, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια, να βρεθεί να βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης με τη Γερμανία είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με την Γερμανίδα καγκελάριο, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα..
Από την πλευρά του Ματέο Ρέντσι , σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία, μίλησε τόσο με τον Έλληνα ομόλογό όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ρώμη, θεωρεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του διεθνούς προγράμματος, ωστόσο οι ιταλοί αξιωματούχοι φαίνεται να ακούνε τις αγωνίες της Αθήνας επιλέγοντας ήπιους τόνους δημόσιων τοποθετήσεων.
Κομισιόν: Θετικό βήμα η ελληνική πρόταση
Αν έσπασε ο πάγος, θα φανεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκεί που όπως όλα δείχνουν η παρέμβαση της Κομισιόν και οι παρασκηνιακές επαφές, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ θα είναι καταλυτικές.
Άλλωστε ο ίδιος μέσω του εκπροσώπου του διαμήνυσε ότι το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Παράλληλα από το βράδυ της Τετάρτης είχε συνεχείς εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις και να βρεθεί μια αμοιβαία και εποικοδομητική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, η αντίδραση του Βερολίνου, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και απορία και από κύκλους του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόταση της Ελλάδας κινείται σε σωστή κατεύθυνση, όπως άλλωστε εκτιμά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, απέφυγε την Πέμπτη να πάρει θέση, για το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση, τονίζοντας ότι αυτό θα κριθεί από τους Ευρωπαίους.
Όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup, της Παρασκευής, Αθήνα και Βερολίνο θα επιδοθούν σε μια άτυπη χειροπάλη, με την Κομισιόν να αναλαμβάνει για ακόμα μία φορά το ρόλο του διαμεσολαβητή και του γεφυροποιού, μεταξύ των δύο πλευρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr