Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η κ. Χρυσοβελώνη είπε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχυ ψηλά και εξέφρασε την άποψη ότι τελικά θα υπάρξει λύση και αυτή οι ΑΝΕΛ δεν διανοούνται ότι θα είναι μια, όπως λέγεται, «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης.
Τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ στις θέσεις που έχουν δεν μπορούν να κάνουν πίσω γιατί προτάσσουν την επιβίωση του ελληνικού λαού και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιβίωση αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη ή απόφαση για συνέχιση εφαρμογής του ισχύοντος προγράμματος. Σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν κάτι δεν πάει καλά στην προσπάθεια που γίνεται τώρα, θα ζητήσει τη σύγκλιση μιας Συνόδου Κορυφής. Διότι θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση το θέμα δεν είναι τόσο τεχνοκρατικό αλλά θα πρέπει να βρεθεί λύση με πολιτικό χαρακτήρα. Αν και η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει την άποψη την βούληση του ελληνικού λαού προσφεύγοντας στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, όχι σε εκλογές.
Στην παρατήρηση ότι αν τεθεί θέμα δημοψηφίσματος στο βάθος, ακόμη και αν δεν διατυπωθεί, το ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή, η κ. Χρυσοβελώνη είπε ότι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των χειρισμών είναι ο υπουργός Οικονομικών και κατ' επέκταση ο πρωθυπουργός. Το τι θα συμβεί αν δεν έχουν οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αίσιο τέλος, όπως είπε, θα συζητηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα συζητηθεί από τους δυο αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, και στη συνέχεια θα υπάρχει τοποθέτηση και του του πρωθυπουργού και του αρχηγού των ΑΝΕΛ.
Στο ότι στην περίπτωση δημοψηφίσματος, υπό την αφόρητη πίεση που ασκείται από την Ευρώπη, ενέχει ο κίνδυνος ο κόσμος να αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, κάτι που ως εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχτεί χειρότερη από ό,τι υπήρχε πριν και το βάρος, ιστορικά, αυτής της ευθύνης να βαραίνει και όσους πίεσαν και για τη διενέργεια εκλογών, δηλαδή και τους ΑΝΕΛ, η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι αν δεν γίνονταν εκλογές, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα θα είχε μια κυβέρνηση που θα λειτουργούσε στη βάση του email Χαρδούβελη. Θα υπήρχαν δύο μνημόνια και ένα μεσοπρόθεσμο. Οι ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν αναπνοή σε μια κυβέρνηση που έχει φέρει τη χώρα σε πολύ άσχημο σημείο.
Παραδέχτηκε ότι όντως οι ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση συνολικά έχουν αναλάβει ένα μεγάλο βάρος, αλλά αυτό στοχεύει κυρίως και πρωτίστως να σηκώσει το άχθος από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών έχει λυγίσει και δεν μπορεί άλλο. Και οι ΑΝΕΛ καλούνται να επιλέξουν: να συνεχίσουν αυτήν την καταστροφική πολιτική ή την επιβίωση του ελληνικού λαού; Σαφέστατα το δεύτερο.
Στο αν πριν από την προσφυγή σε δημοψήφισμα θα έπρεπε να υπάρξει κάποιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να επιλεγεί η λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπαίνουν οι ΑΝΕΛ σε τέτοιες σκέψεις και λογικές. Υπάρχει μπροστά η πρόταση που θα κατατεθεί αύριο και στοχεύει στη σύγκλιση του Eurogroup την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε αυτό το κρίσιμο Eurogroup. Και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα και για ρήξη, αλλά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ρήξη. Επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος όμως του ελληνικού λαού που θα ευθυγραμμίζεται με την εντολή που πήραν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, δηλαδή η κυβέρνηση, στις εκλογές.
Η κ. Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι είναι βασικό ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σύμμαχο τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρότινος, και τους λαούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και είναι σημαντικό επίσης ότι άνθρωποι που δεν στήριξαν, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους ΑΝΕΛ, ενώνουν τη φωνή τους σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται σήμερα. Προσέθεσε ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση σήμερα, με το χρέος να έχει φτάσει στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι να πετύχει ένα μορατόριουμ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για να καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο, γιατί από εκεί και μετά αρχίζουν οι υποχρεώσεις της χώρας για την αποπληρωμή των δανείων. Αυτό αντιστοιχεί και αφορά στα 7 δις από το συνολικό χρέος.
Επειδή ήδη λένε κάποιοι ότι η κυβέρνηση έκανε «κωλοτούμπα» γιατί δήθεν έβγαλε από τα σχέδιά της τη διαγραφή και την απομείωση του χρέους. Αυτό, τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη, δεν έχει γίνει αλλά απλώς αυτές οι στοχεύσεις εντάσσονται στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης.
Συμπλήρωσε ότι οι ΑΝΕΛ εμμένουν ότι πρέπει να γίνει διαγραφή του επαχθούς και του επονείδιστου χρέους και ο μόνος ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι η διεθνής επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Όπως είπε χρειάζεται το μορατόριουμ γιατί υπάρχει υστέρηση στα δημόσια έσοδα και χρειάζονται κάποια χρήματα για να καλυφθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.
Στο ότι δεν φαίνεται η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, να έχει συγκεντρώσει συμμαχίες, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ είπε ότι ενδεχομένης και η θέση ορισμένων από τους εταίρους να μην είναι τόσο εύκολη για να μπορέσουν να τοποθετηθούν ανοιχτά θετικά απέναντι στις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας ότι πχ η Γαλλία τοποθετήθηκε, κατά κάποιο τρόπο, θετικά. Συμπλήρωσε ότι για αυτό και ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να κάνει επαφές με αρχηγούς άλλων κρατών στην προσπάθεια να τους πείσει κατά κάποιο τρόπο ότι η λύση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη εφικτή.
Όσον αφορά στην πρόταση που φέρεται να έκανε ο Πάνος Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα να προταθεί η Ντόρα Μπακογιάννη για την προεδρία της Δημοκρατίας, η κ. Χρυσοβελώνη είπε ότι και η ίδια την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Σημείωσε ότι το ίδιο βράδυ συνομίλησε με τον κ. Καμμένο και δεν της ανέφερε τίποτε σχετικό. Όπως είπε συζήτησαν για την καθυστέρηση στη διαδικασία της προεκλογικής εκλογής και όπως της είπε ο κ. Καμμένος φαίνεται ότι αιτία ήταν η εναντίωση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του κ. Αβραμόπουλου.
Διευκρίνισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν είχαν θέμα με τον κ. Αβραμόπουλο υπό την έννοια ότι εξαρχής είπαν ότι δεν θα δημιουργήσουν θέματα και ρήγματα στην κυβέρνηση όσον αφορά πρόσωπα για την προεδρία της Δημοκρατίας λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η πρότασή τους ήταν να εκλεγεί κάποιος που δεν θα είναι στην ενεργό πολιτική και θα έχει πάρει τουλάχιστον δημόσια θέση ενάντια στο μνημόνιο. Ο κ. Παυλόπουλος καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις και ήταν και μια ενωτική πρόταση καθώς ο τρόπος που έχει πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι θα διασφαλίσει την ενότητα και ότι εγγυάται την τήρηση του Συντάγματος κάτι που, όπως σημείωσε η κ. Χρυσοβελώνη, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έπραξε με απόλυτη συνέπεια. Υπενθύμισε τις ατελείωτες, όπως τις χαρακτήρισε, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε τη στιγμή που είναι γνωστό ότι προϋποθέτουν την ύπαρξη επικείμενου κινδύνου, επείγουσας ανάγκης, κάτι που δεν συνέβαινε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η νυν κυβέρνηση, τόνισε, θα μπορούσε να προχωρήσει επίσης σε κάποια πράξη νομοθετικού περιεχομένου αλλά πραγματικά όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ή κατεπείγον.
Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης, θα γίνει «Κούγκι», η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε ότι ενδεχομένως να ήταν μια φραστική υπερβολή αλλά ήθελε να δείξει ότι όταν διεκδικείς το δίκαιο σου, είσαι αποφασισμένος να το φτάσεις μέχρι τέλους. Ήθελε να δείξει στην προκειμένη περίπτωση οι ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση στην οποία μετέχουν, αυτή τη διεκδίκηση που έχουν, δηλαδή να μην υπάρξει εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος, να οδηγηθούν σε μια ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία αυτή τη στιγμή βιώνει η χώρα, ότι αυτό θα το διεκδικήσουν μέχρι το τέλος. Ο κ. Καμμένος, όπως είπε, ήθελε να καταδείξει το πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να εκτελέσει την εντολή που πήρε από τον κόσμο στις 25 Ιανουαρίου. Γιατί σε αυτές τις εκλογές ήταν πολύ σαφής η εντολή, δηλαδή να μπει τέρμα στην μνημονιακή πολιτική, στην πολιτική της λιτότητας. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί αυτήν την εντολή.
Δεν είναι, τόνισε, αυτές οι εκφράσεις και αυτού του είδους οι αντιδράσεις που θα εμποδίσουν τους δανειστές να δεχτούν την δική μας πρόταση. Γιατί απλώς οι δανειστές θέλουν να περάσουν τη δική τους άποψη που από την δική τους πλευρά υπερασπίζονται. Η κυβέρνηση γνώριζε εξαρχής ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν μια εύκολη ιστορία. Και δεν περίμενε οι δανειστές από την αρχή να πουν «περάστε και θα ικανοποιήσουμε το αίτημά σας».
Κληθείσα να σχολιάσει και τη δήλωση που έκανε ο Π. Καμμένος για τα τηλεοπτικά κανάλια, είπε ότι και αυτό ενδεχομένως είναι μια φραστική υπερβολή. Και αναφέρεται σε εκείνα τα κανάλια που οι θέσεις που παίρνουν κατά καιρούς δεν είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, δεν υπερασπίζονται τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, διευκρινίζοντας ότι αυτό που εννοεί είναι ότι δεν τις προβάλλουν.
Οι ΑΝΕΛ υπογράμμισε έχουν δεχτεί από ορισμένα ΜΜΕ αβυσσαλέο απίστευτο πόλεμο από τότε που δημιουργήθηκαν. Ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα εντελώς αποκλεισμένοι από συγκεκριμένα ΜΜΕ, δεν υπήρχε περίπτωση να εμφανιστεί ούτε ο Πρόεδρος ούτε βουλευτής ούτε κανείς άλλος, και αυτό δεν είναι δημοκρατικό. Είναι γεγονός ότι κάποια κανάλια στηρίζονται από συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αναφερόμενη στο Αction24 είπε ότι ανήκει στην κατηγορία των ΜΜΕ που στις δύσκολες μέρες των ΑΝΕΛ τότε που ήταν αποκλεισμένοι, δεχόταν να φιλοξενεί βουλευτές και μέλη των ΑΝΕΛ για να προβάλλουν τις θέσεις τους. Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι η υποστήριξη είναι η ίση μεταχείριση. Οι ΑΝΕΛ ήταν και είναι, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά οι δημοσκοπήσεις τους εμφάνιζαν να μην μπαίνουν στην βουλή, ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου και δικαιούνται να έχουν την εκπροσώπηση που αντιστοιχεί στο ποσοστό τους έστω.
Τέλος, όσον αφορά στα ζητήματα εκείνα, όπως η μετανάστευση και η ιθαγένεια, στα οποία οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με το ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε ότι όντως είναι γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ έχουν βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές, που είναι απαραβίαστες όπως είναι τα εθνικά ζητήματα, τα ζητήματα της ιθαγένειας, της μετανάστευσης. Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε να υπάρξει αυτή η συνεργασία γνώριζε τις κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ, για αυτό και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε πει δημόσια και κατ' επανάληψη ότι από τη στιγμή που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει αυτή η συνεργασία και γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές τους, οφείλει να σεβαστεί και τις αδυναμίες τους, και τις ιδιαιτερότητες τους και τις κόκκινες γραμμές του.
Όπως σημείωσε μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κάποιο νομοσχέδιο. Είναι πολύ πιο ασφαλές να υπάρχει το κείμενο ενός νομοσχεδίου, για να μπορούν συγκεκριμένα να πουν ποιες είναι οι εναντιώσεις τους οι ΑΝΕΛ. Για το θέμα της ιθαγένειας οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι συμφωνουν να δίνεται αυτομάτως στα παιδιά τρίτης γενιάς. Για τη δεύτερη γενιά ο πρόεδρος Π. Καμμένος δεν είπε ότι αποκλείεται, είπε ότι θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις πολιτισμικής και κοινωνικής προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα. Κάποιες τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που λέει ο κ. Καμμένος. Γιατί πράγματι δεν είναι δυνατόν να δώσεις ιθαγένεια σε κάποιο παιδί που δεν ξέρει ελληνική γλώσσα, ελληνική ιστορία, που δεν έχει δυνατότητα να εξασφαλίσει την επιβίωση και την αυτοτέλειά του, το ίδιο και η οικογένειά του πιθανώς στην Ελλάδα. Εντούτοις, τόνισε ότι δεν το αποκλείουν οι ΑΝΕΛ εντελώς, απλώς θέτουν κάποια κριτήρια.
Η κ. Χρυσοβελώνη είπε ότι ούτε οι ΑΝΕΛ έγιναν πιο αριστεροί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πιο δεξιός. Οι ΑΝΕΛ, προ εκλογών, είχαν πει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μιλά κανείς για δεξιά και αριστερά στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Και για αυτό ο Πάνος Καμμένος είπε, επίσης, προεκλογικά ότι οι ΑΝΕΛ θα έκαναν κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ενότητας και εθνικού σκοπού, στην προκειμένη περίπτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από τα σημεία που συμφωνούν, τα οποία είναι η λάθος οικονομική πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβένρηση και το μέγα ζήτημα του χρέους. Όταν βρεθεί λύση γι αυτά, θα υπάρχει η πολυτέλεια της διαφωνίας.
Επανέλαβε, πάντως, ότι οι ΑΝΕΛ στις κόκκινες γραμμές τους δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Για αυτές τους εμπιστεύτηκαν και τους ψήφισαν πάρα πολλοί έλληνες πολίτες. Και συμπλήρωσε ότι θα προσπαθούν πριν έρθει νομοσχέδιο στη βουλή να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων ώστε να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον στις βασικές αρχές και θέσεις.
Αλλά, προσέθεσε, αν προκύψει και διαφωνία δεν είναι και προς θάνατο. Αλλωστε, οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν και κατά συνείδηση. Και είναι από τα πρώτα πράγματα που είπε ο Π. Καμμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ πριν από 2,5 χρόνια. Στην παρατήρηση ότι αρκετά στελέχη των ΑΝΕΛ αποχώρησαν, έκτοτε, επειδή διαφώνησαν, η κ. Χρυσοβελών είπε ότι όσοι αποχώρησαν το έκαναν για καθαρά προσωπικούς λόγους και όχι επειδή διαφώνησαν σε επίπεδο πολιτικής ή σε θέσεις