Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, όλοι πίστευαν ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προερχόταν από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση που προκάλεσε αιφνιδιασμό ακόμα και στην ΚΟ, του κόμματος, όπως φάνηκε και από τα χλιαρό χειροκρότημα που ακολούθησε την ανακοίνωση του ονόματός του, τελικά επέλεξε έναν εκπρόσωπο της κεντροδεξιάς.
Αιτιολογώντας την απόφασή του ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους ανοιχτή, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δημοκρατική ευαισθησία που να ενώνει αλλά και που θα απολαμβάνει την αποδοχή της Βουλής των Ελλήνων.
«Υπήρξαν πολλές προτάσεις. Άκουσα και την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε ποτέ αριστερός πρόεδρος στη χώρα. Η αριστερά όμως στις ποιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία. Δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για το εαυτό της αλλά αναζητούσε έμπνευση από το λαό», τόνισε κατά την ομιλία του.
«Το όνομα δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τη συγκυρία. Με αυτό το σκεπτικό προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας το όνομα του υποψηφίου Προέδρου.
Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την απόφαση του κόμματος να στηρίξει εκείνο το πρόσωπο που θα στηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές».
«Στο όνομα της εθνικής ενότητας και επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποια και αν είναι η απόφαση κι εκείνον που θα στηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Παυλόπουλος: Εξαιρετικά τιμητική η πρόταση- Δεν την περίμενα
Το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε την ανάγκη να δοθεί ένας κοινός αγώνας προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το τέλμα αλλά και να «αποκατασταθούν οι αξίες που έχουν χαθεί εδώ και καιρό από την Ευρώπη»
«Πρέπει λαός μας να γνωρίσει την περηφάνια και την ελπίδα», τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.
Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος, έκανε λόγο για μια πρόταση εξαιρετικά τιμητική, την οποία όπως είπε δεν την περίμενε.
«Η πρόταση αυτή μου δίνει τη δυνατότητα, με τις ταπεινές μου δυνάμεις να συμβάλω στον αγώνα για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της και η οποία μπορεί να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την ώρα που στη Βουλή, πριν από λίγο καιρό γινόταν γνωστό το αποτέλεσμα της τρίτης κάλπης για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας που έκαναν αναπόφευκτες τις κάλπες, η είδηση ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Αθήνας την οποία τίμησε για πάνω από 19 χρόνια αποτέλεσε μια ηχηρή έκπληξη.
Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ανακοινώθηκε στη Βουλή πριν από λίγο. Πρόκειται για τον έβδομο κατά σειρά πολιτικό που θα αναλάβει την Προεδρία.
Ο μετριοπαθής και χαμηλών τόνων πολιτικός, γεννημένος το 1950, στην πόλη της Καλαμάτας έφτασε στην πρωτεύουσα το 1968 ως πρωτοετής της Νομικής. Νυμφευμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου-Πελτσεμή, έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ ΄Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου- επίσης Καλαματιανής καταγωγής- με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).
Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων, ενώ ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄ Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).
Είχε συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις τελευταίες Αναθεωρήσεις του Συντάγματος και ήταν εκείνος που είχε πρόσφατα συντάξει τις 21 προτάσεις της ΝΔ για τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη, οι οποίες έμειναν μετέωρες εξαιτίας των πρόωρων εκλογών.
Αποδεικνύεται τώρα πως η διακριτή απόσταση που τήρησε το τελευταίο διάστημα από τις εσωκομματικές ζυμώσεις και εξελίξεις στη ΝΔ δεν ήταν διόλου τυχαία.
Με δεδομένη την κοινοβουλευτική αριθμητική, ο κ. Παυλόπουλος, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και του Κώστα Καραμανλή, θεωρείται ότι θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης στις 19:00 το απόγευμα όπου χρειάζονται 180 ψήφοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr