Σύμφωνα με το Reuters , η Αθήνα απέρριψε το προσχέδιο που κατέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και στο οποίο τονιζόταν ότι η κυβέρνηση θα ζητούσε τεχνική παράταση έξι μηνών, κάνοντας χρήση «της ελαστικότητας του υφιστάμενου προγράμματος» και να «απέχει από μονομερείς ενέργειες».
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για «κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα» και όποια νέα μέτρα «πρέπει να χρηματοδοτούνται».
Σημειώνονταν παράλληλα, ότι οι Έλληνες «σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα».
Στο προσχέδιο που είδε το φως της δημοσίοτητας, αναγραφόταν: «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα», καθώς το κείμενο αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη και το οποίο απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.
«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους», αναφέρει η κυβέρνηση.
Η συνεδρίαση του Eurogroup, ανεστάλη προσωρινά, ώστε να γίνουν διαπραγματεύσεις.
Αν σήμερα υπάρξει «ναυάγιο», στις διαπραγματεύσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα οριστεί νέα έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Το σενάριο αυτό εξετάστηκε και κατά την πρωινή συνεδρίαση του Euro Working Group.
Νωρίτερα, στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη διαπραγμάτευση οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών τόνισαν την ανάγκη να ζητήσει η Αθήνα παράταση του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαπραγματεύσεις, ενώ πολλοί εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους, στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία, κατά τη συνεδρίαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr