Είναι αλήθεια ότι η πολιτική αβεβαιότητα των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης οδήγησε σε κατάσταση αναμονής τα στελέχη του κόμματος, έστω κι αν διαφωνούσαν ζωηρά με την εκλογική στρατηγική η οποία επένδυσε όλα τα λεφτά της στο φόβο. Ωστόσο, ο βαθύς πολιτικός χρόνος που φαίνεται πως εξασφαλίζει η νέα κυβέρνηση, ενεργοποιεί την κριτική και τις αποφάσεις για μια καταλυτική συζήτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την προσεχή Πέμπτη.
Εκτός από το φλέγον θέμα της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, το οποίο σύμφωνα με την κρίση πολλών στελεχών πήρε ακροδεξιά κλίση και πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέσα από έκτακτο Συνέδριο, θεωρείται βάσιμο στην πολιτική αγορά, ότι θα τεθεί και το θέμα της ηγεσίας καθώς και της ομάδας των συμβούλων με την οποία συμπορεύθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η κομματική ακινησία που έχει επιβληθεί άνωθεν, δεδομένου ότι ο Α. Σαμαράς έχει ρίξει-χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση- το γάντι σε όσους θέλουν να τον αμφισβητήσουν, θεωρείται από φιλόδοξους επίγονους, όπως ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας, διαβρωτική. Εξ ου και στα πυκνά ραντεβού αυτήν την εποχή, οι λέξεις ακονίζονται σαν στιλέτα. Όμως κανείς για την ώρα δεν εγγράφει το θέμα δημόσια στην κομματική ημερήσια διάταξη. Η αιχμηρή προτροπή του Νικήτα Κακλαμάνη «στα δελφινάκια» να θέσουν θέμα ηγεσίας, παραμένει ακόμα μετέωρη.
Και, όπως σε ένα παιχνίδι νεύρων που φτάνει μέχρι την άκρη, όλοι τώρα περιμένουν τον πρώτο που θα τολμήσει την κίνηση και θα αναλάβει το ρίσκο της απόφασης.
«Εγώ δεν ανοίγω θέμα ηγεσίας... Αν κάποιοι άλλοι θέλουν να το ανοίξουν, θα το κάνουν στα όργανα» είπε στο Mega επιβεβαιώνοντας την παραπάνω διαπίστωση, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα το συζητήσουμε αν γίνει». Κάμποσα «κλικ» πιο πάνω ο Μ. Βαρβιτσιώτης αναγνώρισε ότι η ΝΔ έχει χάσει την επαφή της με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και διαπίστωσε ότι η επιλογή ενός «αντι- Τσίπρα, δεν αρκεί».
Είναι φανερό ότι η δυναμική ανάδυση στο προσκήνιο μιας γενιάς σαραντάρηδων πολιτικών υπό τον Τσίπρα που δεν είναι αχθοφόροι των μεταπολιτευτικών αποσκευών, κάνει την παληά επετηρίδα να τρίζει συθέμελα.
Ο κ. Σαμαράς είναι πλέον ο δεύτερος παλαιότερος βουλευτής στο Κοινοβούλιο, καθώς εκλέχθηκε πρώτη φορά το μακρυνό 1977, ενώ, δευτερευόντως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος, που σχολίασε με ορισμένη πολιτική κακεντρέχεια «όλα εδώ πληρώνονται», τις εξελίξεις στη Σύνοδο, έχει, κατά γενική ομολογία, «βαρύ πολιτικό μητρώο». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι στο εξωτερικό θα υπερασπίζεται την εθνική φανέλα. Όμως η κίνησή του να συνυπογράψει την Πέμπτη την απόφαση με την οποία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καλεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στη γραμμή της προηγούμενης, δημιουργεί για τον ίδιο συνθήκες πολιτικής απομόνωσης στο ίδιο του το κόμμα.
Δεκαπέντε από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για δείπνο της Μαριέτας Γιαννάκου στην Αθηναΐδα, συμφώνησαν ανυπερθέτως στην ανάγκη να στηριχθεί στην παρούσα φάση με πολιτική ανυστεροβουλία η εθνική προσπάθεια. Προφανώς, βρίσκονται σε διαφορετική όχθη από την ηγετική ομάδα που χαρακτήρισε το δείπνο «παρασυναγωγή», καθώς αναγνωρίζουν ότι η προηγούμενη ακραία φιλελεύθερη πολιτική, προκάλεσε οδυνηρά πλήγματα στο κοινωνικό κράτος, το οποίο άλλοτε η Κεντροδεξιά υπερασπιζόταν με μεγαλύτερη θέρμη.
Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή- ο οποίος όπως αποκάλυψε το «Βήμα» την ώρα του δείπνου συναντιόταν με τον Β. Μεϊμαράκη- Ε. Αντώναρος, σχολίασε μιλώντας στο ρ/ς Alpha ότι ο πρώην πρωθυπουργός «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και εύχεται κι εκείνος τα πράγματα να πάνε καλά». Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι καθολική εκτίμηση, πως αν ο κ. Καραμανλής δεν αποφασίσει να μετακινήσει τις λεγεώνες του προς την κομματική Ρώμη, δεν αρκούν από μόνα τους κάποια υποτονικά «σμπάρα» να προκαλέσουν θεαματικές εξελίξεις. Μέλημά του, όπως έχουν πολλές φορές διαβεβαιώσει οι συνεργάτες του, είναι σε κάθε περίπτωση η ενότητα της παράταξης και η εσωκομματική ομαλότητα.
Τώρα, τα γαλάζια στελέχη τον καλούν να εγκαταλείψει τη σιγή του και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να εγγυηθεί την επάνοδο στις ιδρυτικές αξίες της παράταξης.
Τα σύννεφα πάνω από τη Συγγρού πάντως μαζεύονται πυκνά, οι εξελίξεις επιταχύνονται και η υπόδειξη προς την έξοδο στη σημερινή ηγεσία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσει να βρει το δρόμο της…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr