Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος στη Σύνοδο Κορυφής έχει εμπράγματες αντιστοιχίες. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συμμερίζονται το ελληνικό αίτημα για αντικατάσταση της βαρειάς λιτότητας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αποκαταστήσει τη φορολογική δυνατότητα του κράτους και, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Όλοι κατάλαβαν από τα λόγια του Α. Τσίπρα, ωστόσο, ότι εκείνος που ενοχλήθηκε περισσότερο από την παρουσία του στο τραπέζι της Συνόδου, ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε έντονα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται προνομιακά σε σχέση με τη χώρα του.
Η απάντηση του κ. Τσίπρα, κινήθηκε στο πλαίσιο που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, στη συνέντευξη τύπου, όταν αναγνώρισε ότι υπάρχουν πράγματι εταίροι που βλέπουν ως πολιτικό πρόβλημα την επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτό όπως εξήγησε όμως, είναι λάθος, επειδή αφενός η Ελλάδα «ήταν μια μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής» και αφετέρου, διότι εκτελωνίζοντας κάποιοι ηγέτες τα εσωτερικά τους πολιτικά προβλήματα δεν πρόκειται να τα λύσουν.
Στον επίλογο μάλιστα της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας προθυμοποιήθηκε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό ομόλογό του τις θέσεις του αν δοθεί σχετική ευκαιρία. Ενώ, «φωτογραφίζοντας» το πολιτικό πρόβλημα του κ. Ραχόϊ που ακούει στο όνομα του Κινήματος Podemos, πρόσθεσε: «Δεν δικαιούται κανείς να εξωτερικεύει μια εσωτερική πολιτική ανησυχία που αφορά τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση να λύσει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα βλέποντας σε άλλες χώρες. Τα εσωτερικά του προβλήματα θα τα λύσει αν ακολουθήσει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του ο καθένας ηγέτης».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr