Όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική βιώσιμη πρόταση στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο, παρά μονάχα για πολιτικούς λόγους, αν υπάρξει δηλαδή η πολιτική επιλογή «της επιμονής στο λάθος και της άρνησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας».
«Αν για πολιτικούς λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα είναι μία απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση», πρόσθεσε.
«Το σχέδιο μας», πρόσθεσε, «είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά και να βρούμε μια βιώσιμη λύση για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και για αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.
«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της χωράς και μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι, σχολιάζοντας δήλωση του κ. Φάιμαν ότι «όσοι επενδύουν σε αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα πέσουν έξω», ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «παίζουν με τη φωτιά και με τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και του ευρωσκεπτικισμού».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τιμωρίας των «κακών παιδιών» του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες».
Πρόσθεσε πως στην Ελλάδα με το πρόγραμμα διαπράχθηκε ύβρις, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, άφησε αυτή την ολιγαρχία στο απυρόβλητο.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε την σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ενώ παράλληλα θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, επεσήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα. Με την τελευταία άλλωστε ο Καγκελάριος συμφωνεί και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής.
Συμφωνία επίσης υπήρξε στο θέμα της Ρωσίας. Κοινή θέση τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr