«Εκεί θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι διαψεύδουν, όπως λένε, «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών», περί τελεσιγράφου 10 ημερών προκειμένου να αιτηθεί η κυβέρνηση παράτασης και υπογραφής του υφιστάμενου προγράμματος.
Νωρίτερα την Παρασκευή το απόγευμα είχε ξεσπάσει σάλος με διακίνηση πληροφοριών, που αποδίδονταν σε κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και βάσει των οποίων η κυβέρνηση δε θα υπογράψει υφιστάμενο το πρόγραμμα, καθώς αν το κάνει θα πέσει.
Σημειώνεται ότι με στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών Ε.Τσακαλώτο για τις επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο.
Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Συζητήθηκαν επίσης οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό προς του Υπουργούς.
Η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια συμφωνία «γέφυρα» χωρίς νέα δόση αλλά με αξιοποίηση των χρημάτων του ΤΧΣ και των κερδών που έχει η ΕΚΤ αλλά και οι άλλες κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών. Στόχος να υπάρχει πρόγραμμα – «κουκούλι» και μετά τις 28/2 ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Ωστόσο η Γερμανία αρνείται να δώσει αυτό το δώρο χωρίς ανταλλάγματα που δεν είναι άλλα από την αποδοχή του γνωστού σχεδίου των 19 σημείων.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο ώστε μέχρι το επόμενο Euroworking group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 16ης Ιανουαρίου να έχει έτοιμες όσο γίνεται περισσότερες ξεκάθαρες προτάσεις για το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανασυγκρότησης, που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter από τις Βρυξέλλες, το κλίμα στην Βελγική πρωτεύουσα κινείται μεταξύ της … παγωμένης εξωτερικής ατμόσφαιρας καθώς …χιονίζει στο Βέλγιο και μιας έντονης αμηχανίας των εταίρων, οι οποίοι διστάζουν συνταχθούν με την Αθήνα. Κι έτσι μπορεί η Ευρωπαϊκή διανόηση να είναι με τη χώρα, ακόμα και στην πιο συντηρητική εκδοχή της (Gross) αλλά οι πολιτικές ηγεσίες είναι άκρως επιφυλακτικές. Γι’ αυτό και δεν έφεραν αντίρρηση στα όσα η Γερμανία μέσω των «δικών» της στα θεσμικά όργανα ζήτησε και δεν είναι άλλα παρά σύνδεσης της παράτασης με υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup.
Από την Ελληνική πλευρά ωστόσο τονίζεται ότι υπογραφή στο υφιστάμενο πρόγραμμα δεν μπαίνει καθώς αναιρείται η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας ενώ οδηγείται στην ακραία ύφεση η χώρα. «Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής» αναφέρουν τονίζοντας ότι όσα ζητά η άλλη πλευρά για να δώσει παράταση και να ανοίξει την χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο (απαιτούνται 10 δισεκ) δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά καθώς διαλύουν τη χώρα και βασικές της δομές. Έτι περαιτέρω, αναφέρουν, καθώς ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση τα προχώρησε.
Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, αλλά με ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, θα δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση, χωρίς να οδηγεί σε νέο δάνειο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr