Σε απόλυτο κυρίαρχο της «εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής αναγάγει τον προφυλακισμένο γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, το πολυσέλιδο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών.
Με το βούλευμα παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σύσσωμη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας βαρύνονται με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, εκτός των άλλων αδικημάτων που κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν επιπλέον.
Στις 1109 σελίδες του βουλεύματος οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο και την δομή βάσει της οποίας ενεργούσε η Χρυσή Αυγή και παραπέμπουν κατά πλειοψηφία 72 άτομα στο εδώλιο.
.Το βούλευμα υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση, που κάνει λόγο για ιεραρχική δομή με απόλυτο και κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Αναφορικά με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, από τα πραγματικά περιστατικά της δικογραφίας, προκύπτει σαφώς η «στρατιωτικού» χαρακτήρα ιεραρχική δομή της, με το Νίκο Μιχαλολιάκο να είναι ο αρχηγός και ανώτατος ηγέτης της, που έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.
Ο Ηλίας Κασιδάρης, αναφέρεται στο βούλευμα ως ηγετικό στέλεχος «παρά τω Αρχηγό», που συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης , αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού».
Καταπέλτης είναι το βούλευμα και για το Γιάννη Λαγό, τον εμπλέκει άμεσα με την επίθεση που δέχτηκαν μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέρμα.
Για τον Ηλία Παναγιώταρο , τονίζεται ότι είναι πρόδηλο ότι γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση και την εν γένει εγκληματική δραστηριότητά της.
Επιπλέον, οι δικαστές αναφέρονται και στο ρόλο που είχαν στην εγκληματική οργάνωση οι πυρηνάρχες: «Η ιεραρχική δομή της ΧΑ είχε επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα - αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως πολιτικού κόμματος τους βουλευτές - περιφερειάρχης και τον υπεύθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης - πυρηνάρχη. Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφέρονταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή - περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος».
Σύμφωνα με τους δικαστές στο «στόχαστρο» των μελών της «εγκληματικής οργάνωσης» έμπαινε οποιοσδήποτε είχε διαφορετική άποψη. Αναφέρουν οι δικαστές: «Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών, η οποία εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας»
Στην δικογραφία περιγράφονται δέκα βασικές υποθέσεις και συγκεκριμένα: δολοφονία Παύλου Φύσσα, επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια, στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία Λουκμάν Σαχζάτ.
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν οι:
Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλαςίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών η ανήλικη Ε.Ν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr