Με περίπου 45 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών στη γερμανική πρωτεύουσα. Οι ιδιαίτερα διπλωματικές δηλώσεις των δύο υπουργών μεταδόθηκαν ζωντανά τόσο από τη γερμανική τηλεόραση όσο και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε». Σε τρεις μόνο λέξεις συνόψισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα συμπεράσματα της συνάντησής με τον Γιάνη Βαρουφάκη διάρκειας περίπου 100 λεπτών. Με άλλα λόγια ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε με τον πλέον διπλωματικό τρόπο ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στα σημεία, στα οποία διαφωνούν Βερολίνο και Αθήνα. Εκτός ίσως από ένα, αλλά αυτό το είχε «αποσύρει» ούτως ή άλλως από το τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από την συνάντηση στο Βερολίνο. Όπως είπε ο Β. Σόιμπλε «συμφωνήσαμε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι του ζήτημα “κούρεμα“ δεν είναι πλέον επίκαιρο».
Ο Σόιμπλε επιμένει σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Η χθεσινοβραδινή πάντως απόφαση της ΕΚΤ να δυσκολέψει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε «φρέσκο χρήμα» άσκησε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Έλληνα υπουργό, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσεων είναι στενά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι προτίθεται να βάλει τη στήριξη της Ελλάδας σε διαφορετική βάση, χρειάζεται ωστόσο γι αυτό περισσότερο χρόνο: «Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τέλος Μαΐου έτσι ώστε να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.
Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη συζήτηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη ήταν η αναμενόμενη. Έτσι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε κριτική σε μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, όπως είπε «κατά την άποψή μας δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με την τρόικα όπως γίνονταν μέχρι πρόσφατα».
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της τονίζοντας «αξιοπιστία είναι προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη». Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση αποστολής 500 Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, όπως είπε, θα μπορούσαν να συνδράμουν τις ελληνικές φορολογικές αρχές στις προσπάθειές τους κατά της φοροδιαφυγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr