Η συνάντηση, η οποία διήρκησε 45 λεπτά, ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Από το περιβάλλον του επικεφαλής της Κομισιόν διέρρευσε η πληροφορία ότι Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να μπουν σε λεπτομέρειες.
Μετά το τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, και μετά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι σημερινές διαπραγματεύσεις ενδέχεται να είναι λιγότερο αρμονικές από την διασκεδαστική εικόνα της άφιξης, ενώ το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους για μια συμφωνία - γέφυρα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, ενώ βλέπει με ικανοποίηση ότι οι δύο κόκκινες γραμμές που έχει θέσει αμέσως μετά την νίκη της στις εκλογές φαίνεται να αποκτούν υπόσταση: το τέλος της τρόικας και τη μη ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο σημαίνει συνέχιση της λιτότητας.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αισιοδοξία έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο δεύτερος δεν αναφέρθηκε καν στην ύπαρξη της τρόικας, ή στην ανάγκη ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάγκη ενός νέου προγράμματος χωρίς λιτότητα και χωρίς την τρόικα γίνεται όλο και πιο αποδεκτή στην Ευρώπη, παρότι το Βερολίνο επιμένει στη συνέχιση του προγράμματος ως έχει.
«Το κλιμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει μετά την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» διαπιστώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος. Τονίζουν όμως ότι τώρα ηγέτες και θεσμικοί παράγοντες μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο για να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στην Ευρώπη.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου πετάει το... μπαλάκι στη γερμανική κυβέρνηση, καλώντας την να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη.
Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται στους συνομιλητές της για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς πρόκληση νέων ελλειμμάτων δηλαδή. Αυτό που ζητά είναι το τέλος της τρόικας και της λιτότητας, καθώς και ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ως «συμφωνία - γέφυρα» ή άλλως «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει μέχρι τον Μάιο σε μια νέα συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα.
Το ενδιάμεσο αυτό πρόγραμμα θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και θα της επιτρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός ανθρωπιστικού προγράμματος, με παράλληλη στροφή στην ανάπτυξη, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την πρόταση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μια «συμμαχία της λογικής», απέναντι στον «παραλογισμό του Βερολίνου».
Από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει μια στήριξη με σαφή μηνύματα κατά της λιτότητας και υπέρ μιας νέας συμφωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr