Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ήταν από τις δυνατότερες εκπλήξεις που επεφύλαξε το Μαξίμου.
Οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα αναλάμβανε κάποια μάχιμη θέση στη νέα κυβέρνηση, δείχνοντας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης στο χώρο της οποίας όπως λέχθηκε, δεν έχει πολλές συμπάθειες και δευτερευόντως στο Εσωτερικών.
Η υποψηφιότητά της για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, πάντως, όπου η μαχητική στάση της, έφερε πολλές φορές στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης τους προεδρεύοντες, σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από την ικανοποίηση τυχόν προσωπικών φιλοδοξιών ή την ανάγκη «να πρωτοτυπήσουμε» που σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την απόφαση της ηγεσίας να ξαναδώσει στο Κοινοβούλιο το χαμένο του κύρος το οποίο, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν πολιτικοί ακόμα και της προηγούμενης πλειοψηφίας, τραυματίστηκε βαρειά την προηγούμενη περίοδο. Η εξάντληση της Συνταγματικής πρόβλεψης που δίνει τη δυνατότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις και η ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων με την διαδικασία του αυτόφωρου, χωρίς στοιχειώδη συζήτηση, μετέτρεψε τη Βουλή σε ένα άβουλο σώμα επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων.
Η απόφαση Τσίπρα, ερμηνεύεται ως προσπάθεια γενναίας αναβάθμισης της Βουλής-την οποία σπάνια τίμησε είναι αλήθεια ο απερχόμενος πρωθυπουργός Α. Σαμαράς- και των αντιπροσωπευτικών θεσμών στο ύψος που τους αρμόζει, αρκεί βέβαια, όπως επισημαίνουν έμπειροι παρατηρητές, η κ. Κωνσταντοπούλου να κινηθεί με μέτρο και συναινετική διάθεση στην κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.
Θα είναι η δεύτερη γυναίκα μετά την Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη που καταλαμβάνει το τρίτο τη τάξει Πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr