Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής επιβεβαίωσε θεαματικά τον κοινόχρηστο ευφημισμό για την περιβόητη «λαϊκή σοφία».
Με μια υπολογισμένη δόση ρεαλισμού και προσδοκιών οι πολίτες, έδωσαν μια θεαματική πρωτιά στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν όμως απρόθυμοι- ίσως επειδή δεν πείστηκαν από τις Προγραμματικές του θέσεις- να του παραχωρήσουν «λευκή επιταγή» για να τις εφαρμόσει αυτοδύναμα.
Το μήνυμα της κάλπης, είναι ότι οι ψηφοφόροι οι οποίοι αποδοκίμασαν την πολιτική της λιτότητας, δεν έδωσαν ψήφο αυτοδυναμίας, αλλά, ψήφο συνεργασίας, σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όσα τουλάχιστον από αυτά συναινούν σε έναν κοινό τόπο, να αναζητήσουν από κοινού λύσεις για την έξοδο της χώρας από την δεινή κρίση.
Το οριακό αποτέλεσμα, επέβαλε την αναζήτηση συναινέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο νερό, όμως είναι διατεθειμένος να βάλει στο κρασί του; Ο Α. Τσίπρας, είχε ζητήσει μια καθαρή εντολή ώστε να έχει λυμένα τα χέρια στην διαπραγμάτευση που επιθυμεί να οργανώσει με τους δανειστές της χώρας. Και ταυτόχρονα, μόλις την Παρασκευή από το Ζάππειο, ξεκαθάρισε μια και καλή, ότι δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα βύθιζαν τη χώρα στην καταστροφή.
Στην κόψη των πραγμάτων και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ των προτέρων απορρίψει τις συνεργασίες με τα «μνημονιακά κόμματα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ έχει αποκλείσει ακόμα και την παροχή ψήφου ανοχής, τα πράγματα απλουστεύουν.
Καθόσον αφορά στο «Ποτάμι», μπορεί η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου να το προσεγγίζει με αρνητική διάθεση, ωστόσο, δεν έχουν όλοι στα κομματικά ρετιρέ την ίδια άποψη. Αφετέρου, ο επικεφαλής του κόμματος Σ. Θεοδωράκης, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν ενδιαφέρεται για καρέκλες, όμως δεν θα ήταν δύσκολο να δώσει στη Βουλή ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσει που έχει μοιράσει η ηγεσία του, δεν έχει σκοπό να αμφισβητήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Με αυτά τα στοιχεία, το κόμμα του Π. Καμμένου, αναδεικνύεται σε στρατηγικό εταίρο του κ. Τσίπρα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα και συμφώνησαν την κυβερνητική συνεργασία τους- οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα χαρτοφυλάκιο- προτού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει την σχετική εντολή. Συνεπώς ο σχηματισμός κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα των εκλογών της Κυριακής, είναι απολύτως εφικτός, με την στήριξη Καμένου και την ανοχή Θεοδωράκη στη νέα Βουλή.
Επισημαίνεται ότι με βάση το Σύνταγμα, αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει 151 έδρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να διορίσει πρωθυπουργό ακόμη και τρίτο πρόσωπο, μετά από υπόδειξη των αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η κυβέρνηση που το πρόσωπο αυτό θα σχηματίσει θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Βουλή.
Ο χρόνος από σήμερα είναι πυκνός. Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, η νέα Βουλή θα ορκιστεί και θα συγκροτηθεί σε Σώμα, προκειμένου να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι τότε όμως, όπως όλα δείχνουν, η χώρα θα έχει στο τιμόνι μια νέα κυβέρνηση.
Σενάρια και ονόματα Υπουργών
Σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr, στη νέα κυβέρνηση κορυφαίο και κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Γ. Δραγασάκης, πιθανότατα από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Βήματος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλ. Τσακαλώτο.
Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα δύο υπερ-υπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ενδεχομένως με κάποια νέα ονομασία), στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζήτηση για το συγκεκριμένο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη γίνει με τον Δ. Παπαδημούλη.
Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Άμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη. Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν πιθανώς ο Ν. Παππάς, από θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου, σημερινού αρθρογράφου της Αυγής, Θ. Καρτερού για κάποια επιτελική θέση.
Τα εκτός βουλής κόμματα και τα παράξενα της κάλπης
Εκτός βουλής έμεινε το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στα ενδιαφέροντα της εκλογικής καταμέτρησης καταγράφεσαι ότι το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη η Ένωση Κεντρώων και το νεοσύστατο κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου ξεπέρασαν τη συνεργασία Πράσινων – ΔΗΜΑΡ σε ποσοστά.
Μάλιστα το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη λαμβάνει 5,1% στην Α΄Θεσσαλονίκης (δηλαδή μία μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ και περίπου 4 μονάδες πάνω από το ΚΙΔΗΣΟ), ενώ στην επικράτεια αγγίζει το 1,82%, όταν στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε περιοριστεί στο 0,28%.
Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου περιορίζεται στο 2,44% και χωρίς την Αχαϊα (όπου υπάρχει μεγάλη παράδοση) και εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης, εκτιμάται ότι θα ήταν στα ίδια ποσοστά με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Τέλος, το νεότευκτο κόμμα της Τελείας του Απόστολου Γκλέτσου αποσπά το 1,8% και δείχνει να έχει ιδιαίτερο πέρασμα στους ψηφοφόρους της περιφέρειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr