Μετά τη φουρτούνα με την ένταξη στα ψηφοδέλτιά της ΝΔ της μέχρι πρότινος υποψηφίας με το ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, αλλά και του πρώτου κύματος αποχωρήσεων στο Κίνημα του Γεωργίου Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τη «γλώσσα της αλήθειας» στον αντίποδα, όπως θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, της πλειοδοσίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Κεντρικός στόχος όπως τονίζουν να κρατηθεί η χώρα σε μια ευρωπαϊκή ρότα.
«Εγώ λέω ότι δεν είμαστε μπαλαντέρ γιατί δεν έχουμε την επιθυμία να είμαστε σώνει και καλά σε μια κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι σε μια Κυβέρνηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν είμαστε οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι. Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε εθνικοί εταίροι, να συμφωνήσουν τα κόμματα σε μια εθνική στρατηγική που είναι η μόνη εφικτή, η μόνη ασφαλής, η μόνη εφαρμόσιμη, η μόνη που σέβεται τις θυσίες αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού λαού» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ και τον Παύλο Τσίμα την Πέμπτη.
Σημείωσε δε ότι θα συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει την πρώτη εντολή. «Εάν δούμε ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους τους να συμπράξουν με την ευθύνη που θα τους βαραίνει ως πρώτο Κόμμα σε μια εθνική στρατηγική, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, βεβαίως θα καλέσουμε μετά, στο μέτρο που μπορούμε βέβαια με τη δύναμη που θα έχουμε, και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύουν σε αυτές τις προγραμματικές αρχές, δηλαδή πιστεύουν στην σοβαρότητα, την υπευθυνότητα αυτών που κάνουμε, τα οποία είναι και προοδευτικά μόνο αν είναι υπαρκτά και ασφαλή. Διότι αν είναι αόριστα, επικίνδυνα και ανεφάρμοστα δεν είναι προοδευτικά είναι συντηρητικά. Θα έλεγα ότι είναι οπισθοχώρηση σε σχέση με αυτό που έχουμε», ανέφερε.
Κρατούν ισορροπίες
Σε ένα άκρως πολωμένο σκηνικό, αναφέρουν στο ΠΑΣΟΚ, όπου από τη μια η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την επικοινωνιακή της στρατηγική στο "Λέμε την Αλήθεια" με ριπές κινδυνολογίας και εσχάτως πλειοδοσίας και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζει τη στροφή αριστερά στις παροχές. «Ο λαός δεν έχει σαφή εικόνα ούτε για την πολιτική που ακολουθήθηκε- ούτε για το τι τον περιμένει» τονίζει στο Reporter ο Δημήτρης Καρέλας, υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους ώστε ο πολίτης να μπορεί να κρίνει χωρίς λαϊκισμούς και παραμορφώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα παραπέμπουν στην διακαναλική του Ε. Βενιζέλου, που θεωρείται αφετηρία για την προεκλογική πορεία του μέχρι σήμερα δεύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η σιωπή έσπασε, σημειώνουν συνομιλητές του Βαγγέλη Βενιζέλου, γιατί πέραν από την επικοινωνιακή agenda του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που επιζητά την 3η εντολή για να αποτελέσει την εξισορροπητική δύναμη σε μια νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με εγγυητή το ΠΑΣΟΚ, ακούστηκαν πολλές αλήθειες για πολλά "καυτά" θέματα. Για τον ρόλο της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση και την πολιτική της κυβίστηση, για το πώς η "αντιμνημονιακή ΝΔ" προ του 2011 ανέκρουσε πρύμναν, για τον απολιτίκ χαρακτήρα του Ποταμιού, αλλά κυρίως πώς διαμορφώθηκαν οι σημερινοί συσχετισμοί με τρόικα και ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το μεγαλύτερο αγκάθι της χώρας, το χρέος.
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο Βενιζέλος -όντας ο πρώτος πολιτικός αρχηγός και ο μόνος έως τώρα που δεν δίστασε να "τσαλακώσει" την εικόνα του και να επωμιστεί ευθύνες (ακόμα και της πρότερης κυβέρνησης Καραμανλή) μίλησε ξεκάθαρα για το πώς φτάσαμε έως εδώ και πώς θα βγούμε από "τον γκρεμό, ανεβαίνοντας τον λόφο". Είπε ξεκάθαρα ότι το χρέος είναι εθνικό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται με αφέλειες και άγνοια τεχνητή -δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε πώς από το 2009, που το χρέος ήταν μη εξυπηρετίσμο και μη χρηματοδοτούμενο, φτάσαμε τον Ιούλιο του 2011, στο πρώτο κούρεμα της τάξης 21%. Ανέφερε ότι στο ενδιάμεσο, έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση στο χρέος από το 2010, ωστόσο η ΕΚΤ δεν άφηνε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και με συντονισμένη προσπάθεια σπάσαμε τη λογική της "μη παρέμβασης" το 2011.
Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι το PSI ήταν κομβικό για την διάσωση της χώρας. Στη διακαναλική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε, σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, πώς φτάσαμε στο κούρεμα 53,5%, το οποίο σε όρους καθαρής αξίας ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία... Εξήγησε πώς με την αναδιάρθρωση του, το χρέος έφυγε από τους ιδιώτες και πήγε σε κυβερνήσεις και κράτη. Εξήγησε γιατί πλέον τεχνικά το χρέος είναι βιώσιμο: "γιατί πληρώνουμε τόκους μόνο το 40% αυτού που πληρώναμε το 2010".
Η διαχείριση του χρέους
Στη Χαριλάου Τρικούπη ΑΣΟΚ επιμένουν ότι η επόμενη μέρα στη Βουλή θα είναι πιο ισορροπημένη με το ΠΑΣΟΚ ενεργό παράγοντα. Τονίζουν ότι το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για τα επόμενα 40 χρόνια δεν απαιτεί κινήσεις μονομερώς, καθώς υπάρχουν πλέον απέναντι κυβερνήσεις (η ισπανική κυβέρνηση όπως είπε ο κ. Βενζιέλος και ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Ραχόι μας έχει δανείσει 27 δισ). Τονίζουν ότι απαιτείται μεθοδικότητα και σταθερή πολιτική διεκδικήσεων, όπως η επέκταση της εξόφλησης, η μείωση επιτοκίων, η επιστροφή κερδών από τις τράπεζες κρατών μελών, κ.α. Όλα αυτά τα μέτρα συνιστούν "κούρεμα" και μάλιστα μεγάλο γιατί επηρεάζουν την καθαρή αξία του.
Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο κ. Βενιζέλος απέδειξε ότι γνωρίζει - τόσο το μέρος της ευθύνης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων μελών της συγκυβέρνησης στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, όσο κυρίως τους τρόπους να βγει η χώρα όρθια. Το αν έπεισε, μένει να το δείξουν οι κάλπες.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr