Σε σημαντικό παράγοντα για την επόμενη ημέρα των εκλογών αναδεικνύει το Σύνταγμα το κόμμα που θα πάρει την τρίτη θέση, καθώς, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, μπορεί να αποτελέσει τον ρυθμιστή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Αν και πάλι δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές.
Με βάση τα ευρήματα, μέτρησης της κοινής γνώμης, τρία κόμματα Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, και το ΚΚΕ, συγκεντρώνουν τις πιο πολλές πιθανότητες για να αναδειχτούν νικητές σε αυτή την άτυπη, αλλά τόσο ουσιαστική από θεσμικής πλευράς, αναμέτρηση, με το ΠΑΣΟΚ να παραμένει σταθερά outsider, παρότι έχει μείνει πίσω δημοσκοπικά.
Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις, της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ , της Rass που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ, της MRB για την ΑΓΟΡΑ και της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr, επιβεβαιώνουν ότι εκτός από την κορυφή, άτυπη μάχη θα δώσουν τα κόμματα και για την τρίτη θέση.
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 27,1% έναντι 23,8% της ΝΔ (διαφορά 3,3%) ενώ ακολουθούν Το Ποτάμι με 6,7%, η ΧΑ με 4,5%, το ΚΚΕ με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, οι ΑΝΕΛ με 2,8%, το Κίνημα με 2,2%.
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass, η οποία διεξήχθη στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 29,8% έναντι 27,1% της ΝΔ (διαφορά 2,7%). Ακολουθούν η ΧΑ με 5,2%, Το Ποτάμι με 5%, το ΚΚΕ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%, το Κίνημα με 2,2%, και "άλλο" κόμμα 4%.
Διαφορά 3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και 3,6% ύστερα από αναγωγή των αναποφάσιστων δίνει δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Αγορά.
Σύμφωνα με αυτή η εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή αναποφάσιστων) για τις εκλογές , ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 33,7%, η ΝΔ: 30,1% (διαφορά 3,6%), Το Ποτάμι, έρχεται τρίτο με 6,8% και ακλουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%, το ΚΙ.ΔΗ.ΣΩ με 2,9% και τέλος η ΔΗΜΑΡ, με 1,1%.
Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα μια πιθανή κατανομή των εδρών της επόμενης Βουλής είναι η εξής: ΣΥΡΙΖΑ 143, ΝΔ 83, ΠΑΣΟΚ 15, ΑΝΕΛ 9, Χρυσή Αυγή 15, ΚΚΕ 16, και Ποτάμι με 19 βουλευτές.
Νωρίτερα, δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr έδινε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ 5,5 μονάδες έναντι της ΝΔ στη πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εθνικές (βουλευτικές) εκλογές ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίζατε», τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν 28,1% και τη ΝΔ 22,6% των ερωτηθέντων (τα ποσοστά των δύο ήταν 29,4% και 22%, αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση που είχε παρουσιάσει η ίδια εταιρεία την 3η Ιανουαρίου 2015).
Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,7%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 5,5%, το ΚΚΕ με 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,1%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,5% και ο ΛΑΟΣ με 1,4% . Άλλο κόμμα επέλεξαν 5% του δείγματος, ενώ 14,8% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει. Λευκό/Άκυρο 1,6%. Αποχή 2,7%. Δεν απάντησαν 1,5% των ερωτηθέντων.
Ήδη Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνουν την προεκλογική τακτική τους και ρητορική στην κατάκτηση της τρίτης θέσης που αυτόματα θα τους αναδείξει σε ρυθμιστή την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέφρασε από την Πάτρα τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα είναι τρίτη δύναμη, τονίζοντας μάλιστα ότι ήδη εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο στην περίπτωση που πάρει την τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αφού όπως επεσήμανε το κόμμα του δεν θέλει να αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ως στόχο την τρίτη θέση, στόχος που αν επιτευχτεί θα του δώσει τις εννιά έδρες από τις έντεκα των τριεδρικών περιφερειών που προορίζονται για το τρίτο κόμμα, και θέτει για να πετύχει το σκοπό του ένα σκληρό δίλημμα: «ή εμείς ή η Χρυσή Αυγή».
Η Χαριλάου Τρικούπη, με εμπιστευτικό σημείωμα προς τα στελέχη του Κινήματος επικαλείται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, από τα οποία συνάγεται ότι στις συγκεκριμένες εννιά περιφέρειες η μάχη για την τρίτη θα δοθεί ανάμεσα στο ίδιο και τη Χρυσή Αυγή.
Σημειωτέον ότι ο εκλογικός νόμος είναι σαφής για τις τριεδρικές. Η πρώτη έδρα στο πρώτο κόμμα, η δεύτερη στο δεύτερο και η τρίτη στο τρίτο, ανεξαρτήτων ποσοστού και εφόσον το πρώτο κόμμα δεν έχει συμπληρώσει δύο φορές το μέτρο – δεν είναι δηλαδή πάνω από το 66,6%
Όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη «ως ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη έχουμε εκλογικό στόχο να είμαστε ισχυρή τρίτη πολιτική δύναμη, ώστε παίρνοντας τη τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να επιβάλλουμε την εθνική συναίνεση και τη συνεννόηση σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των κομμάτων του δημοκρατικού και ευρωπαϊκού τόξου. Ο στόχος είναι πανελλαδικός, αλλά εστιάζεται ειδικά στις τριεδρικές περιφέρειες, όπου από τον συσχετισμό δυνάμεων των ευρωεκλογών και τα τωρινά δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει πως το τρίτο κόμμα στην περιφέρεια εκλέγει Βουλευτή. Στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή ήταν μια μονάδα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα δημοκρατικό, είναι μια πρόκληση για τους πολίτες».
Και επισημαίνει: «Θα ήταν ένα πρόβλημα ο κ. Μιχαλολιάκος να είναι και τρίτο Κόμμα και να πάρει την τρίτη εντολή ενώ είναι υπόδικος. Είναι ένα θέμα για τη Δημοκρατία. Οι πολίτες κρίνουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr