Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου το έμβλημα και την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος στον Άρειο Πάγο, μίλησε μπροστά σε πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει για να ακούσει την ομιλία του, αλλά και μπροστά σε πολλά στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και συντάχθηκαν μαζί του.
Μεταξύ αυτών οι Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Αηδόνης, Συμεών Κεδίκογλου, Έλσα Παπαδημητρίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Νίκος Αθανασάκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Παύλος Γερουλάνος, Πέτρος Λάμπρου, Ροδούλα Ζήση, Ανδρέας Φούρας, Γρήγορης Νιώτης, Χρήστος Μαγκούφης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Παπανδρέου, Νίκος Τσώνης.
«Ο χρόνος είναι μικρός. Το έργο μια μεγάλη πρόκληση. Ξεκινάμε με πρώτο μεγάλο σταθμό τις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού και τη δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας. Αυτό ήταν το κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3ης Σεπτέμβρη του 1974, είπε και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.
«Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος» τόνισε.
Ταυτόχρονα μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας και έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου. «Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον ευατό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η xώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μην βουλιάξει η χώρα. «Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το έργο που ξεκίνησε όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στη συνέχεια αποδομήθηκε.η χώρα μας.
Παρτάλληλα μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό, τονίζοντας ότι «πολιτική αποστολή μας είναι να σφυρηλατήσουμε μια κοινωνική συμμαχία δικαιοσύνης και δημιουργίας». Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτή κατά πρώτον θα πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη στην προστασία όσων έχουν ανάγκη και, κατά δεύτερον, να λειτουργεί απελευθερωτικά για τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι διαλύει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου είπε: «Κάποιοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο. Έχω υπηρετήσει τις αξίες μας από την εποχή του ΠΑΚ, πάνω από 40 χρόνια» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Αυτή τη διαδρομή, με τόσους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους, την τιμώ, τη σέβομαι … είναι μια ευθύνη … Αυτό το αίσθημα ευθύνης με οδήγησε τελικά να πάρω αυτή την απόφαση».«Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος» τόνισε.
Σύμφωνα με το Γιώργο Παπανδρέου η μακρά πορεία των δημοκρατικών, προοδευτικών, σοσιαλιστικών δυνάμεων του τόπου, είναι συνυφασμένη με τα μεγάλα σταυροδρόμια που συνάντησε ο σύγχρονος Ελληνισμός. «Οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, απάντησαν στα κρίσιμα διλήμματα της εκάστοτε εποχής. Σήμερα η χώρα βρίσκεται και πάλι σε ένα σταυροδρόμι».
Με σύνθημα την «επανάσταση του αυτονόητου», ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν θα γίνει παρακολούθημα κανενός, ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να είναι ουραγός της δεξιάς».
Το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά πολλών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι όσοι μιλούν για προσωπική ατζέντα κλείνουν τα αυτιά σε όλους όσοι ζητούσαν να γίνει κάτι για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν τον κ. Παπανδρέου ανεμίζοντας σημαίες με τη φωτογραφία του πατέρα του, και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα, και με συνθήματα «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα» και "Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr