Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής συμμαχιών, περιορίστηκε όμως σε ένα άνοιγμα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσουν και μετεκλογικά.
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε ευρύτατο κάλεσμα «να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών».
Εκτενής και ονομαστική ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στην Λούκα Κατσέλη, για την οποία είπε ότι έχει στηρίξει και έχει συνεργαστεί εδώ και πολύ καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διεκδικεί θέση, είτε υποψηφίου είτε σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.
Αναφερόμενος στη Δημοκρατική Αριστερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι τους τελευταίους μήνες «είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά».
«Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής. Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές» είπε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».
Το κόμμα επιβεβαίωσε την πολιτική του βούληση να συγκροτήσει ψηφοδέλτια «ανοιχτά στη κοινωνία, ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια. Έρχονται να μοιραστούν την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και όχι θέσεις εξουσίας».
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα την συνεδρίασή της, με την υιοθέτηση της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την πολιτική συμμαχιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής περιλαμβάνει 5 σημεία που αφορούν στον τρόπο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του και την πρόσκληση σε συνεργασίες:
1. Προσκλητήριο σε αριστερά, δηλαδή προς ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
2. Προσκλητήριο στους Οικολόγους Πράσινους
3. Θα μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κινήσεις που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα στην Κομισιόν, δηλαδή Οδ. Βουδούρης, Παραστατίδης, Νεφελούδης, Κοτζιάς, Μπαγιώργος και Λ. Κατσέλη
4. Ανοιχτή η μετεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ – ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» σε συναλλαγές και σε τοποθέτηση στελεχών που είναι προϊόντα μεταγραφής σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας
5. Όποιος έχει συμμετάσχει σε μνημονιακές κυβερνήσεις δεν έχει θέση στην κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η Αριστερή Πλατφόρμα που κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχε θέσει πολλές ενστάσεις για την συμμετοχή διαφόρων ανεξάρτητων βουλευτών ή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ κυρίως , δεν έθεσε τελικά την τροπολογία σε ψηφοφορία και απείχε από την ψηφοφορία.
Το θέμα των ψηφοδελτίων αναμένεται να κλείσει το επόμενο τριήμερο με τριβές, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα, ανέφεραν κομματικές πηγές, που εκτιμούσαν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από αυτή τη διαδικασία ενισχυμένος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr