Βέβαια κάθε πολιτική πλευρά θεωρεί ότι τα όσα ακούγονται αφορούν τον αντίπαλο ωστόσο είναι γεγονός ότι τα μηνύματα αυτά «διαμορφώνουν κλίμα» εν όψει της προεδρικής εκλογής, καθώς μάλιστα από πολλά χείλη προτάσσεται η αναγκαιότητα συναίνεσης κι αποφυγής εκλογών. Ωστόσο λανθάνει από τις παρεμβάσεις αυτές η εμφατική κριτική ματιά στις δομικές αδυναμίες του ευρώ, στη διαιώνιση της πελατειακής λογικής που διέπει τη χώρα αλλά και στη σκοπιμότητα υφεσιακών πολιτικών, που προτείνονται όπως η υπερφορολόγηση.
Στα θετικά πάντως είναι ότι προτάσσεται η άποψη ότι η σκοπιμότητα των όσων συμβαίνουν στη χώρα αφορούν το σύνολο της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες τόσο του υπ. Οικονομικών όσο και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας θεωρούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως Ιφιγένεια. Με άλλα λόγια εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να καταστεί «εξιλαστήριο θύμα προς παραδειγματισμό γάλλων και Ιταλών» και να οδηγηθεί εκτός ΕΕ, κάτι που βέβαια και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει κατηγορηματικά.
Σε κάθε περίπτωση και σήμερα Τρίτη η πίεση στο πολιτικό προσωπικό αναμένεται να είναι έντονη. Το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναμένεται να κρούσει καμπανάκι κινδύνου για πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στον τουρισμό της από την έκρυθμη πολιτική κατάσταση.
Ήδη από την Δευτέρα, καμπανάκι για την ελληνική οικονομία χτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και κάλεσε τους βουλευτές να συνεκτιμήσουν στις αποφάσεις τους, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον άμεσο κίνδυνο που ελλοχεύει.
Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του Ξενοφώντα Ζολώτα, επισήμανε: «ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα για συνεννόηση, «για να γίνουν οι λίγες ακόμη μεταρρυθμίσεις που απομένουν».
Λίγες πάντως ώρες μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου περί πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση εκλογών που ανασκευάστηκαν, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος έσπευσαν να μαζέψουν τυχόν παρανοήσεις. Διευκρίνισαν ότι η αναφορά του κ. Στουρνάρα στη ρευστότητα σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε σε τραπεζικές καταθέσεις, αλλά στα γενικότερα επίπεδα της ρευστότητας, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τη διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Τα μηνύματα της ΕΕ
Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, απέφυγε να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο δήλωσε με νόημα απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα grexit «ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα» και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα» και η χώρα πηγαίνει σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αδιαμφισβήτητη πρόοδο για να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της τα τελευταία χρόνια και μήνες και τόνισε την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις όχι μόνο, για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
«Αν όμως δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», συνέχισε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο επιμηκύνεται για δυο μήνες για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης».
Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης στο πρόγραμμα. «Η ευρωζώνη μας έχει στηρίξει αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι πως θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το μόνο σενάριο επί του οποίου εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στη σταθερή παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» ήταν το μήνυμα από την εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, που κλήθηκε να να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η βρετανική παρέμβαση
Στον αντίποδα αυτών των δηλώσεων άρθρο παρέμβαση του Μάρτιν Γουλφ κορυφαίου αναλυτή των Financial Times βάζει τα ζητήματα βιωσιμότητας της οικονομικής προσπάθειας της Ελλάδας επί τάπητος. Συνεπής στην κριτική του στην στάση της Γερμανίας, και προς ικανοποίηση των οικονομολόγων που υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης της ζήτησης ο Μάρτιν Γουλφ υπογραμμίζει ότι η αναδιοργάνωση χρέους πρέπει να τεθεί πλέον στο τραπέζι, ξεκινώντας από την Ελλάδα.
Τονίζει δε ότι η μάχη για την ανταγωνιστικότητα εντός της ευρωζώνης μέσω της μείωσης μισθών, δεν είναι ο δρόμος για ευρεία ευμάρεια. Αντίθετα, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα
Αν η Γερμανία θέλει να γίνει ένας επιτυχής ηγεμόνας, πρέπει να διευρύνει τους ορίζοντές της. Πρέπει να αναγνωρίσει ότι η εγχώρια ζήτηση έχει σημασία καταλήγει δίνοντας ένα κλασικό αγγλοσαξονικό στίγμα στην όλη συζήτηση… που αναμένεται να αξιοποιηθεί δεόντως από τους εγχώριους θιασώτες της πολιτικής της δημοσιονομικής επέκτασης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr