Σύμφωνα με το Σύνταγμα η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία απαιτούν 200 ψήφους, ενώ στην τρίτη ο Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται με 180 ψήφους. Εάν και η τρίτη ψηφοφορία δεν «δώσει» Πρόεδρο, τότε η Βουλή θα διαλυθεί μετά από δέκα ημέρες, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου και θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα.
Μετά το πέρας των εκλογών, η Βουλή συνέρχεται αμέσως και διεξάγει νέα ψηφοφορία στην οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου, ήτοι 180 έδρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ήτοι 151 έδρες.
Στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και τότε, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων, δηλαδή αυτών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Αν οι δύο αυτοί ισοψηφίσουν, τότε πραγματοποιείται κλήρωση.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ψηφοφορία γίνεται ονομαστικά, ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές και δεν προηγείται συζήτηση.
Όπως επισημαίνει στη γραπτή ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία της προεδρικής εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.
Στην ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει κρίσιμο το αμέσως επόμενο διάστημα για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
Το Eurogroup
«Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών» αναφέρει η Σοφία Βούλτεψη.
Αφού επισημαίνει ότι το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015, στέλνει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».
Ταυτόχρονα η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπολύει επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρει ότι η απροκάλυπτη προτροπή προς τους βουλευτές «να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους».
«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα», υπογραμμίζει καταλήγοντας η Σοφία Βούλτεψη.
Όσον αφορά τον μαγικό αριθμό 180, έως τώρα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Υπέρ έχουν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Αίνιγμα ωστόσο παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι, αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων. Άρα αυτοί θα είναι που θα κρίνουν και την ψηφοφορία. Τις επόμενες ημέρες λοιπόν τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και οι αμφιταλαντευόμενοι καλούνται να καθορίσουν τη στάση τους και να δηλώσουν αν τάσσονται υπέρ ή κατά της εκλογής νέου ΠτΔ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, αισιοδοξούν ότι οι 180 βουλευτές που χρειάζονται στην τρίτη ψηφοφορία, θα βρεθούν, γι αυτό άλλωστε επισπεύδουν και τις σχετικές διαδικασίες.
«Αυτονόητη» χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρέπεμψε στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό για να καταδείξει ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ δύσκολο να βρει τις απαιτούμενες ψήφους για εκλογή ΠτΔ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος, γνωρίζοντας πως τα κουκιά για την προεδρική εκλογή, δεν βγαίνουν, οδηγούν την Κυβέρνηση στην πόρτα της εξόδου ώστε να μην αναγκαστούν να λάβουν νέα επώδυνα μέτρα που θα απαιτηθούν από την τρόικα.
Γιώργος Αλεξάκης - Δημήτρης Αλεξόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr