Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιθυμεί εκλογές ώστε να «προλάβει» τυχόν δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά να «φουλάρει» μηχανές για να βρει τους 180 και να πάρει μια ανάσα πολιτικής διάρκειας, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να κάνει πίσω, προς το παρόν, στη ρητορική του για άρνηση συναίνεσης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα έχουν κοπεί και ραφτεί και δε χωρεί αναβολή.
Ουσιαστικά ζητούν σταθερό συνομιλητή άσχετα με το ποιος είναι αυτός. Άλλωστε όλοι στο παρελθόν έχουν «σκίσει» μνημόνια δημιουργώντας αμφιβολίες στην εμμονή των δανειστών για προτεσταντική προσήλωση στο πρόγραμμα.
Η διαρροή προς το Reuters έδωσε το στίγμα κάνοντας λόγο για παράταση έξι μηνών για το ελληνικό πρόγραμμα, έως τα μέσα του 2015, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να συμμορφωθεί με τους όρους για την αποδέσμευση των εναπομεινάντων κεφαλαίων.
Άλλωστε η ελληνική πλευρά έχει, πέρα από τα κεφάλαια της δόσης άμεση ανάγκη για τεχνική κάλυψη των τραπεζών, ώστε να μην «πέσουν» αυτές στα «χέρια» του ELA.
Εκεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα κόστη δανεισμού είναι κατά 2% μεγαλύτερα, ενώ και η κάλυψη που προσφέρεται είναι βραχύβιου ορίζοντα. Άλλωστε το παράδειγμα της Κύπρου δεν είναι μακρινό.
Με τη δαμόκλειο σπάθη αυτή αλλά και τα χρήματα των δόσεων τα οποία είναι απόλυτα καλοδεχούμενα λόγω και των αυξημένων ταμειακών αναγκών του επόμενου Μαρτίου (λήγουν ομόλογα) η τρόικα - με το ΔΝΤ και τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε πρώτους- ζητεί άμεση λήψη μέτρων ώστε να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση και να μπει μπρος η διαδικασία για την προληπτική πιστωτική γραμμή, όπου η ελληνική πλευρά θέλει να εντάξει και τα χρήματα από το ΤΧΣ και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Κοντά σε σύντομη παράταση του μνημονίου
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βρει περπατησιά ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις για σύντομη ή πιο μακρά παράταση. «Ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «για να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων».
Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάντως, όπως αναφέρεται, στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο τίποτα δεν δείχνει, μέχρι στιγμής, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί καθώς τα μέτρα που προτείνονται είναι σκληρά, δημιουργούν πολιτικές δυσκολίες και κυρίως φρενάρουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης κάτι που είναι και η μεγάλη αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών.
Είναι ενδεικτικό ότι στο εβδομαδιαίο του Δελτίο Οικονομικών αναλύσεων το τμήμα μελετών της ALPHA BANK τονίζει ότι «η αβεβαιότητα λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, χωρίς λόγο και αιτία, αποδυναμώνοντας τις προσδοκίες για τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την ανάκαμψη».
Μάλιστα αναφέρει ότι το «ΔΝΤ επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα επιτυχούς μετασχηματισμού μιας υπερδανεισμένης οικονομίας μέσω περικοπής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους (με την βοήθεια και κάποιας επιμήκυνσης των λήξεων των δανείων και μείωσης των επιτοκίων)» Κι αυτό αφορά όποιον είναι στο τιμόνι.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr