Τις τελευταίες, ώρες σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες διακινείται στη Βουλή, με πρωτοβουλία των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, κείμενο με το οποίο ζητείται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση από αυτή τη Βουλή και εκλογές εντός ορατού χρονοδιαγράμματος, εντός όμως του 2015.
Μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το κείμενο, φέρεται να είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, οι ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Πάρις Μουτσινάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Τάσος Κουράκος, Γιώργος Κασσαπίδης και Χρήστος Αηδόνης καθώς και οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Νίκος Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτούς που «σκέφτονται» να ενταχθούν στην προσπάθεια είναι και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης (από ΝΔ) και Μίμης Ανδρουλάκης (από ΠΑΣΟΚ).
Το κείμενο είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο από αυτό που υπέγραψαν την Τετάρτη έξι μέλη της Κεντρικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ και στο οποίο προσδιόριζαν τις εθνικές εκλογές μέχρι τον Μάιο του 2015.
Η κίνηση αποσκοπεί στο να βρεθεί μία συναινετική συμβιβαστική λύση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο την ίδια ώρα, και μετά από συνάντηση που είχαν στη Βουλή, αντιπροσωπείες της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανακοίνωσε την πρόθεση του κόμματος να μην συμβάλλει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφασίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο, ενώ όπως ανακοινώθηκε στην συνάντηση υπήρξε συμφωνία και σε αρκετά προγραμματικά σημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται καμία συναινετική λύση και επιμένει στην άμεση διεξαγωγή εκλογών.
Η ΔΗΜΑΡ είναι διασπασμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο δρόμο θα επιλέξουν οι βουλευτές που της έχουν απομείνει.
Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. Παρότι οι δηλώσεις του ξεκίνησαν με αναφορές στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, οι ερωτήσεις για το επίμαχο θέμα, τον ανάγκασαν να καταθέσει και αυτός την δική του άποψη για το ζήτημα.
Στην ουσία ο κ.Μειμαράκης, ζήτησε πολιτική συναίνεση ώστε να υπάρξει εκλογή πρόεδρου και αμέσως μετά όπως είπε να ανοίξει η συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών.
Το σκεπτικό του πρόεδρου της Βουλής βασίζεται σε μια απλή παραδοχή. Με την διαπραγμάτευση με την τρόικα ανοιχτή, η Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή, για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα για τηνολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Προσδιορίζοντας δε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελεί το σύμβολο ενότητας του ελληνικού λαού και πολύ καλός συνομιλητής και με τους έξω αλλά και με τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις.
Η εκλογή Προέδρου αναμένεται να απασχολήσει την επικαιρότητα, τις επόμενες ημέρες, δεδομένου και του αδιεξόδου της διαπραγμάτευσης.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, όμως σίγουρα όπως δείχνουν τα πράγματα οι εξελίξεις ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο θα είναι καταλυτικές για τη συνέχεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr