Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κυβέρνησης επικρατεί πλέον η άποψη ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ όπως τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτή τη στιγμή μια άρνηση «θα οδηγούσε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια» και η συμφωνία με την πλευρά των δανειστών για την αξιολόγηση και για την προληπτική γραμμής στήριξης «φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος».
Η τρόικα γα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος θέλει να δει πώς η κυβέρνηση θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό στη βάση των δικών της εκτιμήσεων. Οι δανειστές διαμηνύουν ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι πρέπει η Ελλάδα να δεσμευθεί σε μία σειρά μέτρων για να ξεκινήσει εκ νέου ο έλεγχος και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Έτσι, η τρόικα ζητά τις θέσεις της Κυβέρνησης σε πέντε βασικά σημεία:
- Κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού που οι δανειστές το εκτιμούν σχεδόν στα 2,5δις€
- Αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό (αύξηση ορίων για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κλπ.)
- Αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ (αυξήσεις συντελεστών)
- Ώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων
- Αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες.
Απολύτως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου για πρώτη φορά δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αρκέστηκε, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, να απαντήσει με το αινιγματικό «πολλά γίνονται».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ύπο την πίεση που δέχεται αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει σε αρχικές της θέσεις και βάζει στο τραπέζι «στοχευμένες προτάσεις που να μην έχουν βαριές επιπτώσεις στους πολίτες». Υπό αυτό το πρίσμα δείχνει πρόθυμη να δεχθεί την αύξηση του υφιστάμενου ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη διαμονή σε ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8,5%, καθώς και αλλαγές συνταξιοδοτικών ορίων για νέους κάτω των 40 ετών.
Όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχονται να αλλάξει κάτι τώρα, αφήνουν ‘όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων για το 2015.
Αναφορικά με το μισθολόγιο του Δημοσίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το προωθεί σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι ελληνικές προτάσεις είναι προγραμματισμένο να σταλούν στην τρόικα το αργότερο έως το μεσημέρι του Σαββάτου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τρόικα ζητά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα και την προληπτική γραμμή στήριξης προς την Ελλάδα. Άλλωστε το μεγάλο ζήτημα αποτελεί το πώς θα καλυφθούν οι τράπεζες, που χωρίς μνημόνιο θα βγουν από την «ομπρέλα» της ΕΚΤ και θα δανείζονται πολύ ακριβότερα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr