Η ελληνική πλευρά θα δει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της τριμερούς, τόσο για την εξέλιξη του οικονομικού κομματιού της αξιολόγησης όσο και τις πολιτικές προεκτάσεις που είναι σύμφυτες. Το δίλημμα παράτασης του Μνημονίου και οι ενδεχόμενες σκληρές αποφάσεις που απαιτούν αυξημένα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου, αναμένεται να τεθούν από τους δανειστές, οι οποίοι , μέχρι στιγμής δείχνουν… άγριες διαθέσεις, ειδικά στα ζητήματα ασφαλιστικού του Δημοσίου, των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων.
Η πίεση που έχει ασκηθεί είναι τόσο έντονη το τελευταίο διάστημα, σε σημείο που πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν την απορία τους ακόμα και για το αν οι δανειστές επιδιώκουν αλλαγή σελίδας και «αντικατάσταση» των συνομιλητών τους εν Αθήναις.
Γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να περάσει σκληρά μετρά και πολλοί εκτιμούν ότι μέσα από την πίεση αυτή θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Την ιδία ώρα, τόσο το Μέγαρο Μάξιμου όσο και η οδός Νίκης δηλώνουν αποφασισμένοι να προσπαθήσουν να κλείσουν το συντομότερο τις εκκρεμότητες. «Στόχος είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «πολιτική απόφαση ως τα τέλη του χρόνου, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να ακολουθούν».
«Πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε την αναθεώρηση και να συμφωνήσουμε για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του Μνημονίου», υποστήριζαν πηγές της οδού Νίκης, ενώ ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριζαν ότι το τετ-α-τετ στην Πόλη του Φωτός, πραγματοποιείται προκειμένου να αναζητηθούν συγκλίσεις, να αρθούν παρεξηγήσεις και να καταστεί έτσι εφικτή η επάνοδος της τριμερούς στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου επί ελληνικού εδάφους.
Η συνάντηση πραγματοποιείται, όπως και τον Σεπτέμβριο, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ.
Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρωτοβουλία για τις διήμερες συζητήσεις επί γαλλικού εδάφους ελήφθη από κοινού από την κυβέρνηση και την τρόικα το βράδυ της Κυριακής.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr