Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει ένα παιχνίδι, κύρια επικοινωνιακό, με αιχμή ενδεχόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μια αυτονόητη διαδικασία που θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της πολιτικής καθημερινότητας έχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.
Η μεν κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει «διάχυση» πολιτικού κόστους εν όψει κρίσιμων αποφάσεων λόγω της σε εξέλιξη αξιολόγησης, εμπλέκοντας με κάθε τρόπο το ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων εάν γίνουν εκλογές και αναδειχθεί ηγετική δύναμη.
Από την άλλη η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει κάθε ακόμα και υπόνοια εμπλοκής της, στη διαπραγμάτευση πριν τις εκλογές, λόγω και των εσωτερικών πολιτικών της ισορροπιών αλλά και του εν γένει πολιτικού της σχεδιασμού, που αποκλείει την οποιαδήποτε διακομματική συνεννόηση πριν τις εκλογές. Γι’ αυτό και η αναφορά από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος ο οποίος επιμένει σε μια θεσμική και μόνο επαφή με τον Πρωθυπουργό.
Το μέτωπο της οικονομίας
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει μάχη ώστε να κλείσει τον Προϋπολογισμό καθώς την Παρασκευή θα πρέπει να τον έχει καταθέσει. Έστω και με την ανοχή της τρόικας θέλει να αποτυπωθεί στο κείμενο μια πρώτη δόση ελαφρύνσεων (ρύθμιση δόσεων, σημάδια αποκλιμάκωσης της φορολογίας κλπ).
Επίσης θέλει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο να καταγράψει πειστικά τη θέση για μηδενικό δημοσιονομικό κενό, ανάπτυξη 3% για το 2015 καθώς και νέα μείωση της ανεργίας.
Μετά την κατάθεση πάντως του Προϋπολογισμού αναμένεται η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις 100 δόσεις για την ρύθμιση οφειλών στην εφορία, η οποία ακόμα και αν υπογραφεί η εφαρμογή δύσκολα θα ανοίξει πριν την Δευτέρα όποτε και ο Προϋπολογισμός θα έχει πάρει την κοινοβουλευτική οδό.
Ωστόσο για να δώσει τη συγκατάθεση η τρόικα θα πρέπει να περάσει διαρθρωτικές – επώδυνες - αλλαγές καθώς και την απαιτούμενη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων. Εκεί είναι και η καρδιά των ζητημάτων που εγείρει η τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο ακόμα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Έτσι σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να κλείσει αυτός ο δύσκολος κύκλος της διαπραγμάτευσης, που αφορά τόσο στην αξιολόγηση όσο και στις προϋποθέσεις για τη μετα-Μνημόνιο εποχή.
Ήδη στα χέρια των εκπροσώπων των δανειστών βρίσκεται η απάντηση με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, επί των θεμάτων που έχει θέσει η τρόικα.
Η τρόικα φαίνεται να επιμένει στις απαιτήσεις της προκειμένου να πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και κάνει λόγο για λύση πακέτο.
Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί τώρα η αξιολόγηση της τρόικας, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση και για την επόμενη ημέρα με την πιστωτική γραμμή στήριξης. Άλλωστε αυτό είναι εκ των " ων ουκ άνευ " γιατί διαφορετικά οι τράπεζες θα μείνουν ξεκρέμαστες καθώς θα αποκλειστούν από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ και αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγουν στον ακριβό ELA.
Σημειώνεται ότι οι δανειστές θέλουν δεσμεύσεις υλοποίησης για συγκεκριμένα προαπαιτούμενα πριν να έρθουν στην Αθήνα. Γιαυτό προτάσσουν το δημοσιονομικό κενό ως «παράπλευρη απώλεια» της καθυστέρησης στο ασφαλιστικό, αλλά και τις δομικές αλλαγές σε δημόσιο εργασιακά. Μόνο όταν λάβουν πειστικές απαντήσεις σε αυτά θα προχωρήσουν για να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει το κεφάλαιο για την μετά μνημόνιο εποχή.
Πηγές από το υπουργείο οικονομικών έλεγαν ότι υπήρξαν χθες υποχωρήσεις της τρόικας και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, οι αποκρατικοποιήσεις και το λεγόμενο lockout.
Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο ασφαλιστικό, στις 100 δόσεις αλλά ούτε και στο δημοσιονομικό κενό. Κάπου στη μέση πάντως θα βρεθεί ο κοινός τόπος...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr