Αν και η στόχευση της έλευσης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι να τεθούν στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς οι κρίσιμοι πολιτικοί φάκελοι των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας και των συνεχιζόμενων προκλήσεων του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σκοπός είναι να γίνει και μία ανασκόπηση των συμφωνιών και πρωτοκόλλων που έχουν υπογραφεί κατά τα προηγούμενα δύο ΑΣΣ (Μάιος 2010 στην Αθήνα, Μάρτιος 2013 στην Κωνσταντινούπολη).
Υπολογίζεται ότι έχουν υπογραφεί περί τα 50 κείμενα και απαιτείται μία αξιολόγηση του τι έχει επιτευχθεί και τι όχι. Αν υπάρξει πρόσφορο, ίσως υπάρξουν και ορισμένες νέες συμφωνίες αλλά θα είναι -λογικά- λίγες. Πάντως, η προετοιμασία του ΑΣΣ θα ξεκινήσει ουσιαστικά κατά τη συνάντηση που θα έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης με τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου που θα βρίσκεται στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου. Οι δύο άνδρες θα έχουν και τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις πέραν της προετοιμασίας του ΑΣΣ.
Τα θέματα λαθρομετανάστευσης σε μία περίοδο που το ζήτημα απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση (αλλά και την τουρκική) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία και στο Ιράκ, η συνεργασία σε θέματα πληροφοριών, ο τουρισμός (όπου οι αριθμοί αύξησης είναι εντυπωσιακοί και η χώρα μας αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τα πιλοτικά προγράμματα απόκτησης θεώρησης βίζας αυθημερόν στα νησιά καθώς και σε άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται άνοιγμα γραφείο του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα καθώς και η πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων), ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ναυτιλία αλλά και η βιομηχανία τροφίμων αποτελούν τομείς στους οποίος η σημερινή συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί.
Στο πλαίσιο του ΑΣΣ θα διοργανωθεί και ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ. Παράλληλα, στις 5 Δεκεμβρίου, ο τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Δημοσίας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας, ΔικαιοσύνηςΧαράλαμπος Αθανασίου, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Πέραν αυτών, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συμμετάσχουν επίσης τα υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής (σσ. ο Γιάννης Μανιάτης δεν ήταν παρών στη διυπουργική διότι λείπει σε ταξίδι στο εξωτερικό) καθώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr