Το δημοσιονομικό κενό και οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν μπει στη ζυγαριά των δανειστών. Η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε να πείσει την τρόικα ότι θα καλύψει ενδεχόμενο χαμένο έδαφος, που θα προκύψει από το στόχο του 3% για πλεόνασμα το 2015. Η εναλλακτική που προσφέρεται είναι να προχωρήσει πιο τολμηρά στις λεγόμενες δομικές αλλαγές.
Οι απολύσεις στο δημόσιο, η αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, η θεσμοθέτηση του lock out, οι αλλαγές στο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο με περικοπές μισθών σε όσους δεν έχουν προσόντα και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης συνολικά στον κρατικό τομέα αποτελούν για τους θεσμικούς εταίρους σημεία που επιθυμούν να δουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Παράλληλα επιμένουν αλλά όχι …. αφόρητα, για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και νησιά, στο άνοιγμα του ασφαλιστικού αλλά και στις ανοικτές απολύσεις.
Παράλληλα θέτουν όπως κάθε φορά το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2015 για τον οποίο δεν «κατεβάζουν» τον πήχη κάτω από τα 2,5 δισεκ. αλλά τον «πετάνε» στα 3 δισεκ. ως προς το δημοσιονομικό κενό. Γιαυτό και ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις έστω κι αν αυτό θα υποσκάψει περαιτέρω την - όποια ακόμα - συνοχή της κυβέρνησης.
Πάντως το βράδυ της Τρίτης έγινε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του ΓΛΚ και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.
«Η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί» αναφέρουν πηγές του υπ. Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα να βρεθεί λύση ούτως ώστε έστω και με τη βουβή συγκατάθεση της τρόικας να κατατεθεί ο Προϋπολογισμός.
Οι κόκκινες γραμμές
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά», δήλωσε, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Η διαπραγμάτευση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο μεγάλους στόχους ταυτόχρονα, γιατί κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, το νέο καθεστώς», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν θα ζητήσουμε άλλες θυσίες από τους πολίτες» και ότι «δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα, μόνο μεταρρυθμίσεις».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει το «παιχνίδι» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων όπου όμως οι καθυστερήσεις του παρελθόντος κάνουν την τρόικα δύσπιστη.
Όμως η εναλλακτική των περικοπών έχει απορριφθεί γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να δει πώς θα περάσει τις αλλαγές στο δημόσιο, το συνδικαλισμό, τα εργασιακά και τη λειτουργία της αγοράς. Συνεπώς το πάγιο δίλημμα και πάλι όπως σε κάθε αξιολόγηση τίθεται…. «Να πληγεί η παραδοσιακή πελατεία των κομμάτων ή να υιοθετηθούν οριζόντια μέτρα;»
Προφανώς εκεί η κόκκινη γραμμή είναι ισχυρή και απλά αναζητιέται η φόρμουλα που θα δημιουργήσει τη λιγότερη πολιτική ζημία.
«Κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές» είπε ο κ. Βενιζέλος με νόημα ενώ έθεσε και μια άλλη πλευρά του ζητήματος. Το πόκερ με ευρωπαϊκό πρόσημο που παίζει το ΔΝΤ, που επιθυμεί ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οκ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου. Προφανώς η τρόικα έχει αποκλίνουσες στοχεύσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr