Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές και η τροπολογία που αλλάζει την αρχική ρύθμιση με τις 100 δόσεις, καθώς αφήνει εκτός τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, έλαβε 147 «ΝΑΙ», 112 «ΟΧΙ» και 2 «ΠΑΡΩΝ» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη και Μιχάλη Κασσή, που είχαν προειδοποιήσει για τη διαφοροποίησή τους.
Η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια έλαβε 165 «ΝΑΙ» καθώς εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν αυτοί της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι.
Τα «ΟΧΙ» ανήλθαν σε 83 από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, ενώ τα «ΠΑΡΩΝ» ήταν 13 από ΧΑ και ανεξάρτητους βουλευτές.
Επιστράτευση της συνταγματικής αναθεώρησης για φυγή από τον ΕΝΦΙΑ
Σε κατάσταση «βρασμού» βρίσκεται η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά την αλλαγή πλεύσης στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει και δημοσκοπήσεων να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση τόσο από το εξωτερικό, με την τρόικα να μην αποσαφηνίζει πότε θα έλθει, αλλά και στο εσωτερικό με την εντεινόμενη γκρίνια των βουλευτών
Έτσι βάζει μπρος σχέδιο «φυγής» προς τα μπρος ώστε να αλλάξει γρήγορα η ατζέντα μετά την ψήφιση της τροπολογίας το μεσημέρι της Παρασκευής.
Πιο συγκεκριμένα το Μαξίμου βάζει μπρος το σχέδιο θεσμικής αναμόρφωσης της χώρας με πρώτο σταθμό την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να ξεφύγει από την καθημερινή πνιγηρή ατμόσφαιρα αλλά και να δώσει λαβές στους Καραμανλικούς βουλευτές να ενεργοποιηθούν υπό τη σημαία των συνταγματικών αλλαγών.
Άλλωστε ο πρώην Πρωθυπουργός φέρεται να είναι θιασώτης μιας τέτοιες εξέλιξης, ενώ και ο ίδιος στο παρελθόν είχε καταστήσει κεντρικό του στόχο τη θεσμική αλλαγή της χώρας, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της 11μελούς επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας , υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, έκανε λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. «Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά» τόνισε.
«Στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συνδέοντας την προεδρική εκλογή με την αναθεώρηση.
Ο κ. Σαμαράς έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην κοινοβουλευτική επιτροπή, με επικεφαλής τον συνταγματολόγο Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να παρουσιάσει τι προτάσεις της.
Ωστόσο η καθημερινότητα είναι σκληρή για τον Πρωθυπουργό ο οποίος έχει την Παρασκευή μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία. Γι΄ αυτό και το «μασάζ» των βουλευτών έχει ήδη αρχίσει, καθώς το κλίμα είναι βαρύ.
Κατά ριπάς βολές στο Υπ. Οικονομικών
Η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ έφερε την «εν χορώ» επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρώτος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος διαμήνυσε π ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τη διαμαρτυρία της για τη διαδικασία εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Γιώργος Βλάχος της Ν.Δ. ζήτησε «επιτέλους να πάει κάποιος σπίτι του», δήλωση που ερμηνεύεται ως μομφή στον Γκίκα Χαρδούβελη.
Ειδικότερα, η κυρία Μπακογιάννη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ζήτησε από τον προεδρεύοντα να μεταφέρει την ενόχληση της στον υπουργό Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η επιτροπή και για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η τροπολογία στη Βουλή.
«Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για τη λειτουργία της επιτροπής σε θέματα όπως αυτά που συζητάμε, δηλ. η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να πηγαίνει απευθείας στην ολομέλεια της βουλής και να μην περνάει από την επιτροπή οικονομικών η οποία διαθέτει έμπειρους βουλευτές οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά και να πληροφορούμε σήμερα ότι άλλη τροπολογία έρχεται πάλι στην ολομέλεια της βουλής την ώρα που υπάρχει η επιτροπή σε λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κύριε πρόεδρε παρακαλώ να μεταφέρετε την προσωπική μου δυσφορία και αυτή των συναδέλφων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών και να θυμίσω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία».
«Μη υπερασπίσιμη εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης το θέμα με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Μιλώντας στον Real FM και την εκπομπή των Τάκη Χατζή και Μάκη Γεωργίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η εξέλιξη αυτή έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους βουλευτές της κυβέρνησης και του κόμματός του. Ακόμη, πρόσθεσε πως η σημερινή τροπολογία είναι στο πνεύμα αυτού που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες.
«Ήταν πάντα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι για τις τρέχουσες», υπογράμμισε ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το πως δημιουργήθηκε η ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Αικατερίνης Σαββαΐδου.
Κι άλλος πονοκέφαλος
Στο μεταξύ παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να λειάνει τις ενστάσεις της τρόικας ώστε να επανέλθει το συντομότερο δυνατό, αποτέλεσμα δεν φαίνεται. Έτσι, ανοικτή άφησε την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπιλ Μάρεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης.
Ερωτηθείς για πότε θα επανέλθει η τρόικας στην Αθήνα ο Μάρεϊ τόνισε πως σε αυτό το στάδιο διεξάγονται συζητήσεις για το τι χρειάζεται να γίνει πριν επιστέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Ελλάδα.
«Δεν έχω ημερομηνία επιστροφής αυτή τη στιγμή», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το εάν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων».
Ο ίδιος είπε πως οι συζητήσεις τρόικας - ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία, καθώς κλιμάκιο στελεχών του Ταμείου βρέθηκε στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου και εξέτασε ζητήματα που σχετίζονται με την έκτη αναθεώρηση.
Αναφέρθηκε δε και στην συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τις ελληνικές Aρχές τον Οκτώβριο στο περιθώριο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα, ο Μάρεϊ χαρακτήρισε «ακαδημαϊκή» τη συζήτηση, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές Aρχές δεν έχουν απευθύνει αίτημα για προληπτική γραμμή. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τον Μάρτιο του 2016.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr