Ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χρόνος είναι αρκετός καθώς πέρα από το πρώτο ορόσημο της 8η Δεκεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για να λάβει αποφάσεις για τη νέα γραμμή στήριξης της χώρας υπάρχει κι ένα μικρό περιθώριο μέσα στο 2015 πριν να γίνει η έναρξη της διαδικασίας για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό χρονικό περιθώριο αφήνοντας ανοικτό τα θέματα να κλείσουν ακόμα και μέχρι τον Φλεβάρη του 2015 πριν την εκκίνηση των διαδοχικών συνεδριάσεων της Βουλής για τον ΠτΔ.
Ντάισελμπλουμ: Θα έχουν κλείσει όλα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου
Πάντως, την εκτίμηση πως όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα έχουν κλείσει μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL Z.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας «η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα που τελειώνει την 1η Ιανουαρίου και δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι ανάλογο με αυτό που ακολουθούσε μέχρι τώρα».
Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως δεν έχει αποφασιστεί η επόμενη μέρα της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, ισχυριζόμενος ότι «είναι σημαντικό να αφήσουμε την Ελλάδα να περάσει σε έναν πιο σταθερό και ανεξάρτητο δρόμο. Να μην υπάρξει δηλαδή πρόγραμμα με προκαθορισμένα ποσά».
Δεν απέφυγε, ωστόσο, να εκφράσει και κάποιες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τρόικα: Ασκεί έντονη πίεση
Η τρόικα επιχειρεί με κάθε τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σειρά μέτρων που θεωρεί αναγκαία για την ομαλή έκβαση του προγράμματος, γι’ αυτό και απέστειλε το επίμαχο έγγραφο με τα 19 σημεία. Μάλιστα την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου από τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σημείωναν όμως ότι είναι ένα ακόμη «έγγραφο από την επικοινωνία που έχουν οι δύο πλευρές».
Τα μέτωπα, που ανοίγει η τρόικα, είναι λίγο ως πολύ γνωστά, και αφορούν μεταξύ των άλλων, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το εκτιμά στα 2,6δις€ για το επόμενο έτος, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στη ρύθμιση για τις δόσεις, την άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, την αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, τον περιορισμό των επιδομάτων στο Δημόσιο και νέο μισθολόγιο, την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ.
Οι κόκκινες γραμμές
Για την κυβέρνηση ωστόσο τα θέματα του ασφαλιστικού, των διευκολύνσεων για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων, των πλειστηριασμών, των αλλαγών στο ΦΠΑ των νησιών αποτελεί κόκκινη γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό η δήλωση του Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Κώστα Σκρέκα αποτύπωσε μια βασική πρόθεση της Ελληνική πλευρά.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Σάλλας εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την α' κατοικία. «Δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σ΄αυτή τη φάση. Δεν γίνεται λόγος και δεν βλέπω να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ότι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι δεν θα ασχοληθούν με δάνεια της τάξεως των 70.000 – 80.000 ευρώ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία.
Επίσης η Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού και δεσμεύεται ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αφού δεν χρειάζεται. Οι όποιες αλλαγές θα περάσουν μέσα από την ενοποίηση των ταμείων. Η ενοποίηση των ταμείων θα φέρει και ενοποίηση των παροχών τους με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάργηση κάποιων από τις εξαιρέσεις που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, σε ότι αφορά κυρίως στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στο θέμα των 100 δόσεων η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα είναι λήξαν και θα εφαρμοστεί όπως ανακοινώθηκε χθες με τις δίδυμες ρυθμίσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, ετοιμάζει την άμυνά της ώστε να πείσει την τρόικα πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δεν αλλοιώνει την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, όπως αυτή αναφέρεται στο πρόγραμμα. Βασικό επιχείρημα υπέρ της ρύθμισης όπως ανακοινώθηκε είναι ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία χρήματα που κινδύνευαν να μπουν ποτέ.
Τα αιτήματα της τρόικας
Η σειρά ζητημάτων πάντως που θέτει η τρόικα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε η Καθημερινή, είναι η εξής:
1. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το σχήμα των μέχρι και 100 δόσεων για ρύθμιση οφειλών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία τονίζει ότι οι τόσες δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.
2. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.
3. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.
4. Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.
5. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
6. Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.
7. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).
8. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
9. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.
10. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.
11. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
12.Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.
13. Υιοθέτηση έως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
14. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
15. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
16. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Αλλαγές στην φορολογική διοίκηση για πάταξη φοροδιαφυγής
17. Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
18. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.
19. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr