Οι δανειστές βλέποντας ότι η μεταρρυθμιστική ορμή εκτονώνεται κι επιλέγονται επικοινωνιακά μέτρα δείχνουν τα δόντια τους είτε με διαρροές (περίπτωση με τις απόψεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών), είτε με ανοικτές δηλώσεις.
Δεν είναι τυχαίες και δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ , Κλάους Ρέγκλινγκ στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου. Σε συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ θέτει το χρονοδιάγραμμα: «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε
Η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup -με την παροχή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)- ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015- περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δηλώνει ο κοινοτικός αξιωματούχος
Διαφορετικά, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF. Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».
Μαξίμου: Ζυγίσει αντιδράσεις και επιχειρεί να σβήσει εσωκομματικές φωτιές
Τα μηνύματα αυτά παραπέμπουν σε δύσκολες αποφάσεις από την πλευρά του Μαξίμου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η προώθηση όλων όσων ζητεί η τρόικα θα θέσουν υπό ασφυκτική πίεση την κυβέρνηση.
Έτσι τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει πού θα δώσει «μεταρρυθμιστική πνοή» ζητώντας επιτάχυνση στην υλοποίηση δεσμεύσεων και πού θα κάνει … «κράτει τις μηχανές» ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα της κυβέρνησης.
Πάντως και στο εσωτερικό της παρατηρούνται αρρυθμίες που πρέπει να λυθούν καθώς δημιουργούν αρνητικό κλίμα και τροφοδοτούν, κατά την εκτίμηση πολλών στο εσωτερικό της ΝΔ,, προσωπικές στρατηγικές. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο του το Νίκο Δένδια μετά τις δηλώσεις του για τα στεγαστικά δάνεια.
Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ''οι ρυθμίσεις ανακοινώνονται όταν γίνονται και δεν περιγράφονται εκ των προτέρων''.
Σήριαλ οι 100 δόσεις
Μάλιστα δεν είναι λίγοι και μέσα στην κυβέρνηση, που θεωρούν ότι οι χειρισμοί και με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν ήταν καλοί. Παραπέμπουν μάλιστα στο άδειασμα που επιφύλαξε στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα εκφράζοντας τη διαφωνία της για το θέμα για να καταδείξουν ότι η διαπραγμάτευση δε γίνεται σωστά στο καυτό αυτό ζήτημα…
Ίσως, βέβαια, όπως αναφέρουν, γνώστες των τεκταινομένων στην οδό Νίκης, για να «καρφώσουν» άσπονδους φίλους και να αναβαθμίσουν το δυνητικό τους ρόλο σε μια νέα κυβερνητική σύνθεση…
Πάντως παρά τις αρνητικές διαθέσεις της τρόικας για τη ρύθμιση αυτή θα προωθηθεί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε πως τη Δευτέρα θα ανέβει στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο μέχρι και σε 100 δόσεις.
Έτσι ο υπουργός κόντρα στις αντιρρήσεις της τρόικας, κάλεσε τους πολίτες να μεταβούν στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με το πιο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Την ίδια ώρα το Σάββατο με ανακοίνωσή του το υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών είναι πλέον νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Ωστόσο η κυβέρνηση στο σύνολό της κι όχι μόνο το υπ. Οικονομικών (μια και η διαπραγματευτική ομάδα έχε και εκπροσώπους του Μαξίμου) θα πρέπει πριν έλθει η τρόικα να πείσει ότι η ρύθμιση δε θα δώσει ώση στο δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο τώρα το εκτιμά στο, 1,5 δις. ευρώ.
Σταϊκούρας: Όχι στους μαξιμαλισμούς…
Πάντως αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στους δημοσιογράφους στα Χανιά.
Ο κ Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά υποστήριξε ότι, «σήμερα η χώρα βήμα - βήμα βγαίνει από την κρίση. Τα οικονομικά της σταθεροποιούνται και αυτό αναγνωρίζεται εντός και εκτός χώρας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίστηκε και από το Eurogroup ενώ θέλοντας να δείξει και το στίγμα των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος όλοι βλέπουν ότι η χώρα βγαίνει μετά από έξη χρόνια βαθιάς ύφεσης στο φως. Αρχίζει να ανακάμπτει. Η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί και αρχίζει να μειώνεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί, κοινωνικό μέρισμα διανεμήθηκε φέτος που δεν ήταν στον προϋπολογισμό. Θα αρχίσει να γίνεται μερική, σημαντική αποκατάσταση στις απολαβές και τις συντάξεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και οι πρώτες σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις ήδη υλοποιήθηκαν. Σας θυμίζω την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την σημαντική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% σε συνδυασμό με τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με την βελτίωση φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων , την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».
«Καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσομε με επιτυχία την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα μαζί με τους εταίρους να δούμε το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ένα πλαίσιο το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό ρεαλιστικό συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης που θα διατηρεί σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και θα δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε.
Τέλος τόνισε ότι, «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, μεθοδικότητα , υπευθυνότητα, διορατικότητα χωρίς πολλές κουβέντες, ενώ παράλληλα όπως τόνισε χρειάζεται και όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να επιδείξουν συναίνεση, σύνεση και να μην καλλιεργούν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr