Αντίστοιχα σήμερα με την πολιτική πίεση έντονη η κυβέρνηση επιχειρεί να ξορκίσει το «κακό» της παράτασης του μνημονίου με λεκτικούς ακροβατισμούς. Έτσι από την πλευρά της προσπαθεί με κάθε τρόπο να πει ότι δε θα υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και να επιτραπεί στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τη φράση του κ. Βενιζέλου, «να ‘‘ανασάνει’’ ως ισοδύναμη χώρα, χωρίς να κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών».
Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τετάρτης- και λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, της Πέμπτης όπου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της λήξης του προγράμματος-, σήμανε συναγερμός όταν δημοσιεύματα έφεραν τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, να προτείνει παράταση του παρόντος ευρωπαϊκού προγράμματος (EFSF) για την Ελλάδα. Υπήρξε σχετική διάψευση στον τύπο ενώ ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να λυθεί η «παρεξήγηση».
Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο Ολλανδός πολιτικός απευθύνθηκε προς τη Βουλή της χώρας του και μιλούσε για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που πράττει και η ελληνική κυβέρνηση. Για «παρεξήγηση» μίλησε και ο κ. Βενιζέλος που ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία ώστε να μην υπονομεύονται οι εθνικές προσπάθειες.
Ωστόσο τα φαινόμενα είναι κάπως διαφορετικά. Μπορεί η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν ομαλά όλες οι διαδικασίες για να βγει η χώρα από τη μέγγενη του μνημονίου, ωστόσο η διαδικασία επιτήρησης είναι δεδομένη. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στο Reuters έδωσε το νέο πλαίσιο του προγράμματος που θα έχει και ΔΝΤ και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και προληπτική γραμμή στήριξης.
«Θέλουμε το ΔΝΤ να έχει ανάμειξη για να είναι σίγουρες οι αγορές ότι μας επιβλέπουν κατά κάποιο τρόπο» ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Η ακριβής νέα σχέση με το ΔΝΤ είναι υπό διαπραγμάτευση. Κατά την γνώμη μας, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της - ίσως δεν είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα - και ένα μαξιλάρι, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια» είπε ο κ. Χαρδούβελης.
«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» αποκάλυψε.
Ειδικότερα, η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο-διαχείρισης (micro-management) όπως συμβαίνει με το μνημόνιο ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης.
Συγκριτικά, ανέφερε ότι από τον περασμένο Απρίλιο και έως τα τέλη της τρέχουσας αξιολόγησης η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει 800 δράσεις.
«Η μικρο διαχείριση (micro-management) δεν θα υπάρχει υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν λίγα μόνο θέματα για να επικεντρωθείς», αναφέρεο υπουργός Οικονομικών. «Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε.
Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή αλλά είπε ότι αυτές θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Το πιθανότερο είναι όταν θα κλείσει η συμφωνία τότε να γνωρίζουμε και τις μεταρρυθμίσεις» σχολίασε.
Την ίδια ώρα η παράταση της θητείας της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα έως τον Ιούνιο του 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής την Τετάρτη.
Είναι σαφές ότι μπορεί το νέο «πακετάρισμα» της τρόικας να γίνει αλλά η ουσία παραμένει. Η χώρα, όπως άλλωστε επιβάλλουν και οι ευρωπαϊκές συμφωνίες και νομικοί κανόνες δεν μπορεί να κινείται ερήμην των Βρυξελλών, αλλά στη βάση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει και η ανάλογη στήριξη προληπτική ή μη…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr