«Οι επαφές γίνονται με κάθε τρόπο» ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι μέρα τη μέρα λύνονται ζητήματα.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του έτους λήγει το Ευρωπαϊκό σκέλος του Προγράμματος και η Ένωση - ...Γερμανία - καλείται να επιλέξει τρόπο με τον οποίο θα είναι παρούσα στην Ελλάδα, σε μια κρίσιμη γεωπολτικά περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό την Ελλάδα θα επισκεφθεί στις αρχές Δεκέμβρη ο επίτροπος επί των Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν. Πάντως σύμφωνα με τον Επίτροπο, μια πρώτη συζήτηση για την ελληνική υπόθεση θα γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης. Ωστόσο άγνωστο ακόμα παραμένει το πότε η τρόικα θα έλθει με πιο πιθανή ημερομηνία τις ημέρες μετά το επόμενο Eurogroup.
Πάντως η πίεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι δεδομένη. «Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, έχοντας υπόψη τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα τη βοηθήσουμε να βγει στις αγορές, θα το κάνουμε με έναν φιλικό τρόπο, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη του κανόνες μας». Ο κ. Μοσχοβισί είπε επίσης ότι πολλά έχουν γίνει, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα.«Συζητάμε με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν τόνισε ότι ο μέσος πολίτης μπορεί μεν να μην αντιλαμβάνεται και να μην επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο το γεγονός ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. δίνει μια ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς.
Σύγκρουση οικονομολόγων
H ανάγκη για δημοσιονομική χαλάρωση, κούρεμα δανείων και μεταφορά χρήματος προς την πραγματική οικονομία στην ευρωζώνη τονίζεται από πολλούς οικονομολόγους. Μάλιστα σημειώνουν ότι το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ είναι μονόδρομος για την ζώνη του ευρώ. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι άπτεται πολιτικών ισορροπιών αλλά και της πίεσης που θα ασκηθεί στη Γερμανία. Ήδη βέβαια η Καγκελάριος έστειλε το μήνυμα σε όσους φλερτάρουν με σκέψεις περί αύξησης της κυκλοφορίας χρήματος στην ζώνη του ευρώ.
Γερμανικό nein σε πιστωτική χαλάρωση
Πιο συγκεκριμένα η Άντζελα Μέρκελ, κατέστησε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, ανθιστάμενη στην πίεση που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της οι οποίοι της ζητούν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.
Μιλώντας στη Ένωση γερμανών εργοδοτών BDA, η καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε στη θέση της ότι ναι μεν χρειάζονται οι επενδύσεις αλλά όχι με νέο δανεισμό.
Όπως ανέφερε, στην ευρωζώνη έχει γίνει μεγάλη οικονομική πρόοδος αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.
Δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι' αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.
Εσωτερική σύγκρουση στο ΔΝΤ
Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η εσωτερική κόντρα στο ΔΝΤ για το ποια ήταν η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Η υιοθέτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από το ΔΝΤ αποδείχτηκε πρόωρη για τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αποδείχτηκαν αισιόδοξες» σημειώνεται στην έκθεση που δημοσιεύουν οι FT. Η έκθεση ασκεί κριτική στο ΔΝΤ γιατί ανησύχησε για κρίση χρέους στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία «μολονότι οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών αυτών υποχωρούσαν σε ιστορικά χαμηλά».
Μάλιστα ασκεί κριτική στην απόφαση του Ταμείου να ταχθεί υπέρ μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής με στόχο την διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης και την τόνωση της ζήτησης, αγνοώντας, όπως αναφέρει, τις πιθανές επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, αναφέρει στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (IEO).
Το ελεγκτικό όργανο υποστηρίζει πως το ΔΝΤ έπρεπε να γνωρίζει ότι ο συνδυασμός σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και επεκτατικής νομισματικής πολιτικής θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικός για την τόνωση της ανάπτυξης μετά την κρίση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr