«Βγαίνουμε από την κρίση, όχι για να γυρίσουμε πίσω, σε όσα μας έφεραν σε αυτήν την απόγνωση. Βγαίνουμε όχι για να επιστρέψουμε στα ίδια λάθη», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι οι αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Προτάσσοντας και την προώθηση στη Βουλή της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια προσπαθεί να «φτιάξει» κλίμα λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
«Βγαίνουμε για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τώρα πια σε συνθήκες ανάπτυξης. Βγαίνουμε ξανακερδίζοντας την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια του λαού μας. Βγαίνουμε για να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξανακυλήσει η χώρα προς τα πίσω, δηλαδή σε ελλείμματα και υπερδανεισμό. Και βγαίνουμε συντεταγμένα από την κρίση. Τίποτα δεν μας αποπροσανατολίζει από την πορεία που χαράξαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα ο ΥΠΟΙΚ. Γκ. Χαρδούβελης στην ομιλία του στο πολυσυνέδριο Capital+Vision δεσμεύθηκε ότι η νέα σχέση με τους εταίρους «θα προσδιορισθεί επακριβώς την επόμενη περίοδο, μέχρι τις αρχές του 2015». «Με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων” μπορούν να περιληφθούν τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο “κεφαλαιακό απόθεμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών».
Προανήγγειλε τους 4 πυλώνες του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος περιλαμβανομένου και «προγράμματος σταδιακών φοροαπαλλαγών σε συμφωνία όμως με το στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης». Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι δεν μπορούμε, να καλλιεργούμε “ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων»...
Σκληρό παζάρι για εργασιακά και ασφαλιστικό
Ωστόσο η όλη ρητορική αυτή, που ουσιαστικά παραπέμπει παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση των μνημονίων, σε rebranding της σχέσης με τους δανειστές στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, κυρίως εξυπηρετεί προεκλογικούς σκοπούς. Επι της ουσίας η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πυρετό διαπραγμάτευσης εκ του μακρόθεν με τους δανειστές, χωρίς είναι επακριβές το πότε η Τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα για να κλείσει τη συμφωνία.
Ακόμα και τα θέμα της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια έχει μπει σε μια λογική πολιτικής διαχείρισης, παρά τις ενστάσεις της τρόικας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταδείξει ότι μπορεί να περάσει από μόνη της πρωτοβουλίες, έστω κι αν αυτές δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις αντιλήψεις των δανειστών.
Έτσι στο εγγύς μέλλον, παρέπεμψε για την επιστροφή της τρόικα στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών, Σάιμον Ο Κόνορ, μια ημέρα έπειτα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε πως η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, εξαρτάται από τις προτάσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Τα θέματα στα οποία η τρόικα ζητά να υπάρξει πρόοδος είναι κρίσιμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος τα περισσότερα από αυτά.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε τυχόν αξίωση των δανειστών για νέο ασφαλιστικό και αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος «στήνουν ανάχωμα» για τα δύο αυτά θέματα θεωρώντας ότι η απαίτηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων δεν δικαιολογείται ούτε από την πολιτική συγκυρία ούτε από τη σημαντική μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Λιγότερο σθεναρή είναι η αντίσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ότι αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συμφώνησαν και για την τήρηση της δέσμευσης για 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο, αφού όπως τους διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που πρόσφατα είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε, στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αναδίπλωσης από την πλευρά της Αθήνας.
Το δημόσιο σε πίεση
Πάντως απ΄ ότι φαίνεται οι αλλαγές στο Δημόσιο αναμένεται να είναι το κλειδί για την εξέλιξης της αξιολόγησης, αφού εκεί αναμένεται να στραφεί η πίεση των δανειστών.
Έτσι, αναφορικά με το θέμα του μισθολογίου στο Δημόσιο ο κ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό ότι: «Ο προηγούμενος νόμος ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί και συνεπώς θα πρέπει να φέρει ισχυρά στοιχεία ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Ωστόσο στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στην προώθηση της μείωσης των εισαγωγικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα για την δοκιμαστική διετή περίοδο και στη μη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Σε σχέση με τις υπόλοιπες 5.500 απολύσεις στο δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προέλθουν αποκλειστικά από τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών κάτι που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί δύσκολο.
Ωστόσο, ο συνδικαλιστικός νόμος και ιδίως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που έχει αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επεξεργαστεί επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης, Πιερρακάκης, Ρήγας, Χριστοφιλοπούλου) σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.
Η Αθήνα έχει ένα περιθώριο 10 ημερών για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεών της, λόγω της συγκρότησης της νέας Επιτροπής και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση του δεκαημέρου αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr