Η συμφωνία, θα επικυρωθεί στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 18 Δεκεμβρίου με την «προληπτική γραμμή στήριξης» που στόχο έχει να διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, να χρηματοδοτείται από τα κεφάλαια, ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν θα αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Το ακριβές ποσό θα προκύψει μετά την ανακοίνωση, την Κυριακή, των στρες τεστς των πιστωτικών ιδρυμάτων και η κυβέρνηση έχει κατ΄ αρχήν λάβει το πράσινο φως από τους εταίρους αφενός να αφαιρεθεί από το ελληνικό χρέος και αφετέρου να κατευθυνθεί στη γραμμή πίστωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός της προληπτικής γραμμής στήριξης:
- Θα έχει διάρκεια ενός έτους.
- Θα συνοδεύεται από όρους που θα αφορούν τόσο τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και τις μεταρρυθμίσεις. Οι έλεγχοι (αξιολογήσεις) θα γίνουν τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια αυτού του έτους. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι στόχοι (ή κάποιος στόχος), η προληπτική στήριξη δεν θα υφίσταται.
- Θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του ΤΧΣ που θα περισσέψουν μετά τα stress test των τραπεζών (σ.σ. διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή).
- Θα ενεργοποιείται μόνο όταν η χώρα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές και όχι με δική της ευθύνη.
Το ΔΝΤ, το οποίο θα «αποχωρίσει» από το δανειακό πρόγραμμα, θα έχει ρόλο «βοηθητικού μηχανισμού» όπως προβλέπεται από το ESM.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη και για τις επικείμενες εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι η Ελλάδα έχει πιάσει τους στόχους, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη διαπραγματευτική προεργασία που αφορά στη μείωση των επιτοκίων και στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
«Θα υπάρξει κούρεμα της πραγματικής αξίας του χρέους και όχι της ονομαστικής του», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες πάντως παραδέχονται ότι δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, καθώς από την πλευρά των Ευρωπαίων υπάρχει επιμονή σε αυστηρότερους όρους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με τα μεγάλα θέματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «επιτυχής» ολοκλήρωση σημαίνει να κλείσουν «τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα» μέτωπα, δηλαδή εργασιακό, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμοί, ασφαλιστικό.
Κατά τους ίδιους, από τα παραπάνω μόνο το ασφαλιστικό «δείχνει να μετατίθεται για την άνοιξη», κι αυτό επειδή θεωρείται δυνατό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη οι ήδη ψηφισμένες αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1/1/2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr