Μπορεί η βασική του πλατφόρμα να είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής ατζέντας με το επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ, ωστόσο η ανάγκη συμβιβασμών με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον ισχυρό Βορρά δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον ίδιο. «Ο Γιουνκέρ είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, που και στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία ανέδειξε τις αρετές που έχει και κυρίως το χιούμορ του. Μπορεί να ελίσσεται, να συμβιβάζει απόψεις. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο γι’ αυτή τη θέση. Ξέρει όμως που απευθύνεται και άρα θα κινηθεί ανάλογα» σημείωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ομιλία του πριν λάβει την ψήφο ο Γιουνκέρ φρόντισε να ικανοποιήσει όλες τις πτέρυγες ακόμα και την αριστερά ή τις γυναίκες ευρωβουλευτίνες αναγνωρίζοντας ότι ο αριθμός των γυναικών επιτρόπων είναι μικρός.
Με «κοινωνική ατζέντα» μίλησε για την ανάγκη μείωσης της ανεργίας, αλλά και τόνωσης των επενδύσεων, κλείνοντας το μάτι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ωστόσο απευθυνόμενος στο ΕΛΚ, που τον στηρίζει, έσπευσε να υποσημειώσει ότι οι επενδύσεις δε θα γίνουν από το δημόσιο αλλά από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οριοθετούν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν θα αλλάξουν, δήλωσε ο Jean-Claude Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι κανόνες δεν θα αλλάξουν», ανέφερε ο Juncker. «Ωστόσο, μπορούν να εφαρμοστούν με ένα βαθμό ευελιξίας» σημείωσε με έντονα διπλωματικό τρόπο ώστε να δώσει τη λαβή σε σοσιαλιστές, φιλελεύθερους και χριστιανοδημοκράτες να τον ψηφίσουν.
Αυτή η δήλωση μάλιστα έρχεται την ώρα που η Γαλλία κυρίως, αλλά και άλλες τέσσερεις χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία και Μάλτα) βλέπουν τα προσχέδια προϋπολογισμών τους, να λαμβάνουν προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διορθώσουν κάποιες παραμέτρους ώστε το χρέος και το έλλειμμά τους να ακολουθούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του επικεφαλής της ευρωοομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Markus Weber κατά τη συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο την Δευτέρα, όπου επισήμανε ότι η Ευρώπη πλέον δεν μπορεί να παράγει άλλα χρέη, κι ότι ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσει αυτό είναι να συνεχίσει το σκληρό δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά, η πλέον ισχυρή ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι ο «γερμανικός τρόπος» για την εξυγίανση των οικονομικών είναι ο μόνος βιώσιμος. «Η συνεργασία των μεγάλων πολιτικών ομάδων στη βάση αυτή είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει απάντηση στο λαϊκισμό της Δεξιάς και της Αριστεράς στην Ευρώπη» είπε με έμφαση ο κ. Weber.
Το αν προχωράς τις μεταρρυθμίσεις αποτελεί το βασικό διαπιστευτήριο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, αναφέρει και πάλι ο κ. Κύρτσος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα θα τα καταφέρει αρκεί να φανεί η κυβέρνηση περισσότερο δυναμική και αποτελεσματική, να προωθηθούν σημαντικές φοροαπαλλαγές για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που θα χρηματοδοτηθούν από ανάλογη μείωση των δημοσίων δαπανών και να φανεί η αντιπολίτευση πιο υπεύθυνη σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Reporter, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει ότι η αλλαγή στην Επιτροπή δε σημαίνει πολλά καθώς η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες. «Υπάρχει ωστόσο μια κοινή αντίληψη ότι η λογική της λιτότητας δε βγάζει πουθενά. Φαίνεται ότι στην Ευρώπη αλλάζουν οι συσχετισμοί γιαυτό είναι και σημαντικό να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί νικητής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».
«Πείτε μας τι συζητάτε πίσω από κλειστές πόρτες», ήταν η φράση με την οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ξεκίνησε να απευθύνει μια σειρά ερωτήσεων στη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία εκατομμύρια ανέργων και στο 25% των Ευρωπαίων που ζουν στα όρια της φτώχειας και επεσήμανε ακόμη μια φορά, πως αντί για προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής ακούγονται μόνο «γενικόλογες ερωτήσεις και τοποθετήσεις ρουτίνας». Απευθύνθηκε προσωπικά στον Φινλανδό Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ένωσης, Γίρκι Κατάινεν, ζητώντας του απαντήσεις για τις δηλώσεις του σχετικά με την ελληνική οικονομία: «Η νέα γραμμή πίστωσης, η προληπτική, θα συνοδεύεται με όρους, δηλαδή με νέο μνημόνιο; Θα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την απραξία της Κομισιόν, αναφερόμενος και στον προϋπολογισμό της Γαλλίας. «Έχει πρόταση η Κομισιόν, ή περιμένετε να δείτε τι θα αποφασίσει πριν ο κ.Σόιμπλε που το συζήτησε χθες με τον κ.Σαπέν; (...) Ως πότε η Κομισιόν και το Συμβούλιο θα ακολουθούν δογματικά ό,τι επιτρέπει η κυβέρνηση Μέρκελ;».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Δ.Παπαδημούλης επεσήμανε πως είναι η λιτότητα, η ανεργία, η ύφεση και οι ανισότητες που παράγουν ευρω-αδιαφορία και αντιευρωπαϊσμό. «Εσείς είσαστε οι αντι-Ευρωπαίοι» τόνισε, «και όχι η Ευρωπαϊκή Αριστερά που διεκδικεί μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και με ανάπτυξη».
Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι τίποτα δε θα αλλάξει. Μάλιστα οι Ευρωβουλευτές Κ. Παπαδάκης και Σ. Ζαριανόπουλος με αφορμή τη διαδικασία για τη νέα Επιτροπή, τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των εργατικών κινημάτων ως αντίβαρο στην προσπάθεια υποβάθμισης των εργατικών διεκδικήσεων. «Αυτό που μας περιμένει είναι νέα μνημόνια προσπαθούμε να αναδείξουμε την ανάγκη της λαϊκής πάλης» αναφέρουν.
Συγκρατημένοι είναι και ο Γ. Γραμματικάκης και ο Μ. Κύρκος από την πλευρά του Ποταμιού, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα περιθώρια ριζικών αλλαγών της νέας επιτροπής είναι περιορισμένα. Σημειώνουν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελληνική πλευρά είναι η αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών που στο παρελθόν στοίχισαν.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με την Ελιά υπογραμμίζει την ανάγκη η ΕΕ να αντιληφθεί λάθη στην άσκηση της οικονομικής πολτικής και να μπορέσει με ένα συνασπισμό δυνάμεων να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά στο λαϊκισμό.
Καμπανάκι για το θέμα της ανεργίας κρούει και η Ευρωβουλευτής με την Ελιά, Εύα Καϊλή η οποία αναμένει δράσεις στον τομέα αυτό από το νέο πρόεδρο. «Ας ομολογήσουμε λοιπόν, πως ο παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας, επιτρέπει ακόμα αυτή να αυξάνεται σε χώρες εντός της ΕΕ και οι ανισότητες να διευρύνονται, και αν ο Βορράς αντέχει, ο Νότος εξοντώνεται. Και όπως ακριβώς και με τις επιδημίες, οι συνέπειες δεν περιορίζονται πια από σύνορα ανάμεσα μας. Αν δεν αλλάξουμε πλεύση, πιο συχνά από τον Επίτροπο για την Απασχόληση θα χρειάζεται να βλέπουμε τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων» ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια.
Αποστολή στο Στρασβούργο
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr