«Πού βλέπει κάποιος να έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πρόωρα, μονομερώς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ασφάλεια; Το σχέδιο είναι υπεύθυνο, ολοκληρωμένο, είναι αυτό που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από την επιτήρηση της τρόικας και η επάνοδος της Ελλάδας στους κανονικούς θεσμούς της Ευρώπης».
Όσον αφορά την κρίση στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων , αφού εξέφρασε την έκπληξή του τόνισε: «ίσως πρέπει να ξαναπούμε τόσο στους πολίτες, όσο και σε κάποιους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που δεν ξέρουν τα δεδομένα, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δυστυχώς μια πολύ ρηχή αγορά κεφαλαίων με λίγες μετοχές, που πραγματικά τελούν υπό διαπραγμάτευση, άρα τα πάντα μπορούν να επηρεαστούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με πολύ μεγάλη ευκολία και επιπολαιότητα».
Απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι αυτό που συμβαίνει», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι φταίει η πολιτική αβεβαιότητα, η έλλειψη συναίνεσης, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, οι κατηγορίες, οι υπαινιγμοί, το πολιτικό ρίσκο, όλα αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό εκπέμπονται και αναπαράγονται στο εξωτερικό, λαμβάνονται υπόψη από τις εταιρείες μελετών, τα funds, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης.
«Αυτά διαμορφώνουν το λεγόμενο country risk, τον κίνδυνο της χώρας» είπε και υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε εδώ διασφαλισμένη την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά δεν αρκεί αυτή, χρειάζεται σταθερότητα της χώρας, της στρατηγικής, της κοινωνίας, της οικονομίας».
Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι που διαμορφώνει τον θώρακα ασφαλείας της χώρας, καθώς κατά το 87% του βρίσκεται εκτός αγορών, άρα δεν επηρεάζονται τα spreads και τα επιτόκια από τον μεγάλο όγκο του ελληνικού χρέους και ότι μόλις το 13% του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, είναι εμπορεύσιμο και μπορεί να επηρεάζει ή να επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. «Άρα μιλάμε για κάτι που είναι πραγματικά ανεπαίσθητο», τόνισε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε τα επτά σημεία τού σχεδίου εξόδου από την κρίση, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι παράλληλα με αυτά είναι βασικές οι εξής τέσσερις προϋποθέσεις: Πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση, σεβασμός στις θυσίες του λαού και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και εθνικό καθήκον αλήθειας χωρίς ψευδείς υποσχέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr