Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ένα εντελώς νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε από την αρχή, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης» κάτι που αποτελεί την αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, που όπως τονίζει, υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα», τονίζει ο πρωθυπουργός ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Αβραμόπουλο, στο σύνολο της Επιτροπής, καθώς και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Παράλληλα στέλνει τα συγχαρητήριά του και στον «άξιο και έμπειρο», όπως τον χαρακτηρίζει, Μαργαρίτη Σχοινά, που αναλαμβάνει ως νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Αβραμόπουλου
Οι κρίσιμοι τομείς της προστασίας και διαχείρισης των συνόρων, της πολιτικής ασύλου και της εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και των σύγχρονων υπερεθνικών απειλών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανατέθηκε στον Έλληνα Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου περιλαμβάνει, πέρα από τα θέματα μετανάστευσης, όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Επιτροπής με την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (FRONTEX), με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (EUROPOL), με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), με το Κολέγιο των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών (CEPOL) και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για Συστήματα Πληροφορικής Μεγάλης Κλίμακας (EU-LISA).
Στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου εντάσσονται και οι τομείς έρευνας και δράσης στον τομέα της ασφάλειας καθώς και η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των ναρκωτικών.
Ποιος είναι ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν
Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εργάζεται από το 1990 ως ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, διετέλεσε ευρωβουλευτής της ΝΔ και, το τελευταίο διάστημα, ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΒΕΡΑ) υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ, με υποτροφία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων επιτρόπων και ειδικότερα:
- Την περίοδο 1993- 1994 ήταν μέλος του γραφείου των επιτρόπων Ματούτες και Ορέχα.
- Την περίοδο 1999- 2004 ήταν αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα ντε Παλάθιο.
- Την περίοδο 2004- 2007 ήταν διευθυντής του γραφείου του πρώτου επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρκου Κυπριανού.
Από το 1994 έως το 1999 διετέλεσε διευθυντής Ενημέρωσης στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις θέσεις αυτές, ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν, ως κύριος σύμβουλος και αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Η σύνθεση της Επιτροπής
Τη δομή μιας περισσότερο «πολιτικής» Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει 5 πρώην πρωθυπουργούς, 19 πρώην υπουργούς, 7 πρώην Επιτρόπους και 8 πρώην ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Έπειτα από πολλά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας και συχνά επώδυνων μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι περιμένουν μια αποτελεσματική οικονομία, βιώσιμες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική προστασία, ασφαλέστερα σύνορα, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και ψηφιακές ευκαιρίες», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάζοντας την ομάδα των νέων Επιτρόπων.
Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε τη νέα Επιτροπή «πολιτική, δυναμική και αποτελεσματική», τονίζοντας ότι πρέπει να είναι ανοιχτή στην αλλαγή και να επαναφέρει την Ευρώπη στην τροχιά της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Σχετικά με τη διανομή των χαρτοφυλακίων, ο Γιούνκερ τόνισε ότι τα χαρτοφυλάκια ανατέθηκαν σε ανθρώπους, όχι σε χώρες. «Βάζω στο γήπεδο 27 παίκτες, καθένας από τους οποίους έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει: αυτή είναι η νικήτρια ομάδα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, επίσης, ότι στη νέα Επιτροπή «δεν υπάρχουν επίτροποι πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας», αλλά αρχηγοί ομάδων και μέλη ομάδων, που θα συνεργάζονται.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει επτά αντιπρόεδρους, αρμόδιους για τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική πολιτική, η εσωτερική αγορά, η ενέργεια και η ψηφιακή αγορά.
Πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος ορίστηκε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, που θα είναι τρόπον τινά, όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, "το δεξί του χέρι". Ο Ολλανδός Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Διαθεσμικών Σχέσεων, το Δίκαιο και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων ανατέθηκε στον Γάλλο Πιέρ Μοσκοβισί, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Λετονού τέως πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Οι υπόλοιποι έξι αντιπρόεδροι της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν ως εξής:
Φεντερίκα Μογκερίνι (Ιταλία), Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Βουλγαρία), Αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού
Άλενκα Μπράτουσεκ (Σλοβενία), Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Ένωσης
Άντρους Άνσιπ (Εσθονία), Αντιπρόεδρος Ψηφιακής και Ενιαίας Αγοράς
Γιέρκι Κατάινεν (Φινλανδία), Αντιπρόεδρος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας
Βάλντις Ντομπροβόσκις (Λετονία), Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο.
Αναλυτικά, τα χαρτοφυλάκιά των 20 Επιτρόπων έχουν ως εξής:
Γκίντερ Έτινγκερ (Γερμανία), Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας
Πιερ Μοσκοβισί (Γαλλία), Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων
Βέρα Γιούροβα (Τσεχία), Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών, Ισότητας των Φύλων
Μάριαν Τίσεν (Βέλγιο), Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κινητικότητας Εργασίας
Κορίνα Κρετού (Ρουμανία), Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής
Γιοχάνες Χαν (Αυστρία), Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων
Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ελλάδα), Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Βίτενις Αντριουκάιτις (Λιθουανία), Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων
Τζόναθαν Χιλ (Μ. Βρετανία), Επίτροπος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών
Ελιζαμπέτα Μπιενκόβσκα (Πολωνία), Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
Μιγκιέλ Αρίας Κανιέτε (Ισπανία), Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας
Νέβεν Μίμιτσα (Κροατία), Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης
Μαργκρέτ Βεστάγκερ (Δανία), Επίτροπος Ανταγωνισμού
Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία), Επίτροπος Μεταφορών
Σεσίλια Μάλμστρεμ (Σουηδία), Επίτροπος Εμπορίου
Καρμένου Βέλα (Μάλτα), Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας
Τίμπορ Νάβρατσιτς (Ουγγαρία), Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας
Κάρλος Μοέντας (Πορτογαλία), Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας
Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης
Χρήστος Στυλιανίδης (Κύπρος), Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που αναλαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, είχε εξαγγείλει την πρόθεσή του να ορίσει έναν επίτροπο ειδικά για τη Μετανάστευση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να δώσει προτεραιότητα σε μια νέα πολιτική για τη μετανάστευση που θα αντιμετωπίσει σθεναρά την παράνομη μετανάστευση, καθιστώντας συγχρόνως την Ευρώπη ελκυστικό προορισμό για τα κορυφαία ταλέντα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το νέο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων που ανατέθηκε στον πρώην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, θα βρίσκεται τρόπον τινά υπό την υψηλή εποπτεία του Αντιπροέδρου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Μεταξύ άλλων, οι αρμοδιότητες του πρώην Λετονού πρωθυπουργού, θα είναι οι οικονομικές υποθέσεις, η φορολογία και τα τελωνεία. Ωστόσο, ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι στα Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπείται από τον Πιερ Μοσκοβισί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr