Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κεντρική προσπάθεια της Ελληνικής πλευράς είναι να αναδείξει την ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και συνακόλουθα να τονίσει το ρόλο που η Ελλάδα, μπορεί να παίξει λόγω της θέσης της. Βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει μια ειρηνική λύση με την Ουκρανία ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης που στοιχίζει ενεργειακά οικονομικά στη χώρα, λόγω των σχέσεων που διατηρεί με τη Ρωσία.
Δέχεται μάλιστα και σχετική πίεση από την αντιπολίτευση που σε σχετική ανακοίνωσή της ζητεί πολιτική λύση. «Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης, αφενός, και η άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία εκ μέρους της Ε.Ε., αφετέρου, αποτελούν μονόδρομο για την αναζήτηση μιας πολιτικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς φον Ράσμουσεν για στρατιωτική εμπλοκή της συμμαχίας στην περιοχή, καθώς τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και οξύνουν την αντιπαράθεση. Επιπλέον, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να ευθυγραμμίζεται με την ψυχροπολεμική κλιμάκωση της κρίσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία (3 Σεπτεμβρίου) όσο και στα όργανα της Ευρώπης για μια διπλωματική λύση, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί «ουρά» των ισχυρών της Ευρώπης και να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια από την αμερικανονατοϊκής έμπνευσης επιθετικότητα της Ε.Ε. και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση στην Ουκρανία
Παράλληλοι μονόλογοι με την Τουρκία
Όπως είναι ήδη γνωστό, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξει ένας διπλωματικός μαραθώνιος για να αποτραπούν απρόοπτα στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση, με τον κ. Ερντογάν η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και η οποία εκκρεμούσε από διμήνου, γίνεται σε συγκυρία κατά την οποία το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φορτιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα. Η Ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί και πάλι να «στριμώξει», τουλάχιστον, επικοινωνιακά την Ελληνική πλευρά βάζοντας όλη την επίσημη τουρκική ατζέντα επί τάπητος.
Είναι ενδεικτικό ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προκάλεσαν απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διέψευσαν τις προσδοκίες για μία πιο εποικοδομητική στάση από την Τουρκία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί σταθερά αποφόρτιση και βελτίωση του κλίματος, πάντα με την προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Ο κ. Σαμαράς είχε το πρωί της Τετάρτης μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κεντρική επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς είναι η αναβολή των όποιων αποφάσεων καθώς εκτιμά αναμένει πού θα κάτσει η «μπίλια» στις Τουρκοισραηλινές και Αμερικανοτουρικές σχέσεις. Εκεί αναζητά «αζιμούθιο» καθώς ο Ερντογάν παρά το ότι είναι απαραίτητος στην Ουάσιγκτον δεν έχει και την καλύτερη αποδοχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα φροντίζει να καλλιεργεί τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ (πρόσφατο ταξίδι Αβραμόπουλους τις ΗΠΑ) να προσφέρει διευκολύνσεις στους Αμερικανούς στη Σούδα, όπου η κινητικότητα είναι συνεχής, αλλά και να συνεργάζεται στενά με την Ισραηλινή πλευρά σε στρατιωτικό επίπεδο (κοινές ασκήσεις με Ισραηλινή αεροπορία).
Γρίφος το Μακεδονικό
Στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, ως χώρας που έχει αποστείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που είναι και θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Στην ατζέντα της Συνόδου καταγράφεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το κράτος με τη συνταγματική του ονομασία.
Η ελληνική πλευρά έχει διακριβώσει προσπάθειες παρασκηνιακά να δοθεί ως αντίδωρο στη γειτονική χώρα ένα νεύμα προώθησης της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Επίσης η κίνηση της Γερμανίας πρόσφατα να διοργανώσει ειδική σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια με αποκλεισμό κρατών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία και με αναφορά στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία έχει θορυβήσει.
Ερώτηση στη Βουλή για την ΠΓΔΜ
Για «αδόκιμη αναγραφή» του ονόματος της ΠΓΔΜ, στη Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε στο Βερολίνο η καγκελαρία της Γερμανίας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, 'Ακης Γεροντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Βασίλη Καπερνάρου.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κος Καπερνάρος, σημείωσε επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν", πως «η κυρία Μέρκελ με άγνωστο σε εμάς τρόπο και θεσμική ιδιότητα, συγκάλεσε στο Βερολίνο ένα συμβούλιο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».
«Τις προάλλες η Μέρκελ απεκάλεσε τα Σκόπια "Macedonia"» σημείωσε ο Β. Καπερνάρος. «Μας είπε για ποιο λόγο συγκαλεί αυτό το Συμβούλιο στο Βερολίνο; Όχι! Και δεν μας ενημέρωσε, διότι θα μας ενημερώνατε κι εσείς - εκτός εάν κάνετε κρυφή διπλωματία, εκτός αν έχετε κρυφή ατζέντα» σχολίασε ο βουλευτής.
Απαντώντας, ο κος Γεροντόπουλος διευκρίνισε πως η Διάσκεψη Κορυφής οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής Καγκελαρίας, με προσκεκλημένους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυστρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Διάσκεψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία. «Η ατζέντα της Συνόδου αυτής περιελάμβανε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, σχέσεων καλής γειτονίας και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κος Γεροντόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ΠΓΔΜ έλαβε μέρος στη Σύνοδο με το όνομα "FYR of Macedonia" - κάτι που για την Ελλάδα συνιστά «αδόκιμη αναγραφή».
«Το ΥΠΕΞ είναι ενήμερο για την αδόκιμη αυτή αναγραφή, και επιφυλάσσεται και ετοιμάζει τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθιερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σχετικά ο κος Γεροντόπουλος.
«Οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας είναι σαφείς και γνωστές. Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αναλογεί. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα, εναπόκειται στην ηγεσία των Σκοπίων να αρχίσει τελικά να εμπλέκεται στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις με αληθινή πολιτική βούληση, να αποδείξει με συγκεκριμένες απτές πράξεις, όχι μόνο με λόγια, τη δέσμευσή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Γιώργος Αλεξάκης