Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, θεωρείται σήμερα «νήσος σταθερότητας» σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών γεγονότων.
Σε όρους τόσο οικονομικούς και πολιτικούς, η Ελλάδα, επισήμανε, «έχει βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της έναντι του υπολοίπου κόσμου και πλέον 'απελευθερώνει' τη δυναμική ανάπτυξής της».
«Άρα ναι τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση -για την ακρίβεια στην καλύτερη θέση από ποτέ- να γίνουμε ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα στη δική μας πλευρά του κόσμου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι σινοελληνικές διμερείς σχέσεις βελτιώνονται εδώ και πολλά χρόνια.
Η επιτυχημένη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang στην Αθήνα και την Κρήτη τον Ιούλιο και το ταξίδι του προέδρου Xi Jinping στη Ρόδο επίσης τον Ιούλιο τόνωσαν τη σινοελληνική στρατηγική συνεργασία, η οποία θεμελιώνεται στην πολιτισμική σχέση, τη φιλία, τον σεβασμό και την κατανόηση ότι οι δύο λαοί βαδίζουν σε παρόμοια ιστορικά μονοπάτια για χιλιετίες και έχουν δημιουργήσει συμβατές ταυτότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως αυτό το πολιτισμικό και κοινωνιολογικό παρελθόν είναι ζωτικής σημασίας ώστε μια θετική διμερής σχέση να εξελιχθεί σε στρατηγική σχέση.
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα projects που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα πύλη μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας ακόμα εταίρος για την Κίνα. Μπορεί να καταστεί ένας ισχυρός κρίκος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας καθώς και πύλη εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης. Όμως η κατάσταση βελτιώνεται και ως Ευρωπαίος ηγέτης θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω ώστε να ξεπεραστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και όλα τα υπάρχοντα εμπόδια μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης», σημείωσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανάφερε πως θα λειτουργήσει και δεύτερο, στη Θεσσαλονίκη, Ινστιτούτο "Κομφούκιος", στη χώρα μας και το 2015 θα συσταθεί τμήμα Κινεζικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ισχυρό κινεζικό ενδιαφέρον για υποδομές και μεταφορές
Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα μας είναι δεδομένο και εστιάζεται στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών
Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρή δεσμοί με την ελληνική ναυτιλία, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος διακινεί το 60% του εισαγωγών πετρελαίου στη χώρα, καθώς και το 50% των συνολικών εξαγωγών της.
Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και για τα ελληνικά ναυπηγεία, όπως φάνηκε με την επίσκεψη σήμερα του Κινέζου πρέσβη και του προέδρου του ομίλου Fujian στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
΄Οπως έχει επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, η Ελλάδα διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα ώστε να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη:
Από τη μία, δίνει «ευρωπαϊκό διαβατήριο» στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της θέσης της, και από την άλλη είναι «ρυθμιστής» της κόντρας Ανατολής - Δύσης στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της παγκόσμιας επιρροής της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το λιμάνι του Πειραιά, όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις της COSCO εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περί τα 7 εκατομμύρια TEUs και θα αναδειχθεί σε κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις εξαγωγές, η αχανής κινεζική αγορά προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, όπως άλλωστε επίσης ειδικότερα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η μεσαία τάξη της Κίνας αριθμεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια άτομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr