H κατάσταση χαρακτηρίζεται εύθραυστη με δεδομένο και το ότι στο Ιράκ ξεκινούν και πάλι αμερικανικές επιχειρήσεις, στην Τουρκία υπάρχουν οι προεδρικές εκλογές, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία του Ερντογάν, ενώ πολλοί από τους τζιχαντιστές που πολεμούν στη Μ. Ανατολή είναι, τουρκικής καταγωγής, δείγμα της διείσδυσης του φανατικού Ισλάμ στη γειτονιά μας.
Στην Τουρκία εν όψει των εκλογών της Κυριακής, παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ και την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπής, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη ώστε να καταγράψουν ενδεχόμενες παρατυπίες. Μεταξύ τους και τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου Ντόρα Μπακογιάννη και Γωτεινή Πιπιλή που βρίσκονται στη γείτονα. Την ίδια ώρα το Ελληνικό υπουργείο παρακολουθεί στενά τη ρητορική Ερντογάν καθώς από τις συνολικές του τοποθετήσεις προσπαθεί να διακριβώσει προθέσεις και τάσεις εν όψει νέου γύρου διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Άλλωστε μετά τις εκλογές αναμένεται να «ξεπαγώσει» το όλο θέμα καθώς και οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί (ιδίως αυτοί) επιθυμούν να διαμορφώσουν το παζλ στην ανατολική λεκάνη ώστε να «κλειδώσουν» θετικές ισορροπίες γιαυτούς στην περιοχή.
Την ίδια ώρα όμως μεταδίδει το ΑΠΕ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ενέκρινε «στοχευμένες» αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ και την παράδοση από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στις περιοχές αυτές ώστε να αποφευχθεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας».
Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους του της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.
Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε δράση αφού δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.
«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».
Συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή
Τηλεφωνική συνομιλία με τον ευρισκόμενο σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad Al-Malki είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη διακοπή της κατάπαυσης του πυρός και υπογράμμισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν άμεσα σε μια μόνιμη εκεχειρία και να επιστρέψουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία και η ανθρωπιστική κρίση.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον κ. Al-Malki για την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ποσού ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, μέσω της UNRWA, για την ανακούφιση της κατάστασης στη Γάζα και επανέλαβε την πρόθεσή της Ελλάδας να φιλοξενήσει και να περιθάλψει Παλαιστίνιους τραυματίες, ιδίως παιδιά.
Ο κ. Al-Malki ευχαρίστησε και ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο η Ελλάδα να συνεχίσει να στηρίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία και τις επαφές που γίνονται στο Κάιρο με άμεσο στόχο την επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για την επιστολή που πριν λίγες ημέρες απηύθυνε ο κ. Al-Malki στους ευρωπαίους ομολόγους του και συνέπεσαν στην άποψη ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr