Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επίσης ο νέος πρόεδρο της Κομισιόν ουσιατικά θα θελήσει να χτίσει ερείσματα εν όψει της προσπάθειας που θα καταβάλλει να επανισχυροποιήσει και πάλι την επιτροπή απέναντι στο Συμβούλιο.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, και δη ο κ. Σαμαράς, επενδύει πολλά στην προεδρία Γιουνκέρ ενόψει και της συζήτησης που αναμένεται να ανοίξει από το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και για την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκ των δύο που υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας Γιουνκέρ κατά την έναρξη της προεκλογικής κούρσας.
Ουσιαστικά ένα μήνα πριν το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πότε θα καταλήξει, η Ελληνική κυβέρνηση θα θέσει επί τάπητος την ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης στο φόντο των εξαγγελιών που έχει κάνει ο Junker κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για νέα αρχή στην Ευρώπη στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και τη Δευτέρα.
Σε μια χώρα που βιώνει τα επίχειρα του τρόπου διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε. έχει ενδιαφέρον το τι θα αναβιβάσει ως βασικό από τις 10 πολιτικές προτεραιότητες που έχει ψηλά στην ατζέντα του ο κ. Junker. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα πολιτική στη μετανάστευση, τα περιβαλλοντικά θέματα, η θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης είναι ζητήματα που καίνε την Ελλάδα, που αναμένει από το νέο και πολύπειρο συνάμα Ευρωπαίο αξιωματούχο διαπιστευτήρια αξιοπιστίας.
Διχάζει η Αργεντινή…
Κι ενώ η επίσκεψη του πρώην προέδρου του Eurogroup κι εκ των πλέον ειδημόνων στην Ελληνική κρίση αλλά και των προβλημάτων του χρέους αναμένεται με ενδιαφέρον η πολιτική αντιπαράθεση για την κρίση χρέους στην Αργεντινή καλά κρατεί. Με άρθρο του στην προσωπική του σελίδα υπερασπίζεται την επιλογή του να προχωρήσει το 2012 στο PSI, καθώς αυτή οδήγησε, όπως τονίζει, στη σημαντικότερη απομείωση κρατικού χρέους στην ιστορία.
«Κάτι όμως εμποδίζει την παραδοχή της αλήθειας και αυτό είναι η κομματική μικροψυχία, επειδή το PSI, το δραστικό «κούρεμα» και η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στις αρχές του 2012, έγινε από συγκεκριμένους ανθρώπους, έγινε πρωτίστως και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει και στέλνει μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι μονομερείς κινήσεις, καλώς ή κακώς, τιμωρούνται. Σχέδιο Β δεν υπάρχει. Μας το θυμίζει και η κυπριακή εμπειρία. Αναδεικνύει, δεύτερον, τη σημασία της συμμετοχής σε μια ισχυρή περιφερειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη ως νομισματική ένωση που είναι πρόθυμη - παρά τις δυσκολίες και τους σκληρούς ή μυωπικούς όρους - να επενδύσει πάρα πολλά κεφάλαια στη διάσωση ενός Κράτους - μέλους της από τη χρεοκοπία και την επιθετική κερδοσκοπία των αγορών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης απαντάει στις αιτιάσεις για το θέμα του αγγλικού δικαίου. «Όσοι δε λένε ότι «ναι αλλά, τα νέα ομόλογα ( αυτό αφορά το 12 % του χρέους γιατί το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών εταίρων) διέπονται από το αγγλικό δίκαιο», πρέπει να θυμούνται ότι ως προς την αναγκαστική εκτέλεση ισχύει πάντα το δίκαιο του τόπου, δηλαδή το ελληνικό» τονίζει.
Στέλλει όμως κι ένα μήνυμα στους εταίρους: «Τα παραπάνω δεδομένα προσδιορίζουν και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους που πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από τους θεσμικούς εταίρους με συμφωνημένες και σχεδόν προφανείς παραμετρικές αλλαγές ( πχ επιτόκια GLF, επιμήκυνση ) που συνεπάγονται στην ουσία περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να ανοίγουν μέτωπα με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της ευρωζώνης ή, πολύ περισσότερο, τις αγορές.»
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ
Με σχόλιό του το Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αδιέξοδα της κυβέρνησης και για επικοινωνιακά παιχνίδια με αφορμή τη συζήτηση στο Παρίσι . «Και σε αυτή όμως την προσπάθειά της αποτυγχάνει πλήρως, όπως έδειξε το φιάσκο με την δήθεν εξορία της τρόικα στο Παρίσι και το παραμύθι περί τέλους των μνημονίων, καθώς και όταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης έσπευσαν να επιτεθούν στο ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση της Αργεντινής, συντασσόμενοι ευθέως και ανερυθρίαστα με τους κερδοσκόπους των αγορών. Την ίδια στιγμή, ο κ. Χαρδούβελης μιλάει για «δημοσιονομικό ξύλο» χωρίς έλεος και τέλος, παρουσιάζοντας ένα υποτιθέμενο νέο «Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί δείχνει την άρρηκτα δεμένη σχέση και αγαστή συνεργασία κυβέρνησης-τρόικας για τη συνέχιση του μνημονίου» αναφέρει Ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν το νούμερο των 150.000 λιγότερων ψήφων που έλαβαν στις ευρωεκλογές, γεγονός που πυροδότησε μπαράζ εσωκομματικών αμφισβητήσεων στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα» αναφέρει σε ανταπάντησή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές εξελίξεις. «Προς το παρόν, τα μόνα νούμερα που δεν βγαίνουν είναι αυτά που παρουσιάζουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στην Αργεντινή και να δικαιολογήσουν τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί λατινοαμερικάνικων «εναλλακτικών δρόμων», για «έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή», σύμφωνα με το «παράδειγμα της Αργεντινής».
Τώρα, όλοι γνωρίζουν πως όταν ο κ. Τσίπρας εκστόμισε την περίφημη φράση «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», το εννοούσε…».
Γιώργος Αλεξάκης