Μετά τον εξοβελισμό στο... Παρίσι της τρόικας, έστω και για λίγο, κατά τη διάρκεια ουσιαστικά της ΔΕΘ, ενδεικτικό είναι ότι χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολτική, με το ΣΕΒ, ανέφερε ότι τα θέματα ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας θα τεθούν υπόψη του Jean Claude Junker, Προέδρου της Επιτροπής κατά την επερχόμενη επίσκεψή του.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση σκέφτεται να δράσει, όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπου προχώρησε μονομερώς στη μείωση του συντελεστή. Δεν είναι όμως μόνο στο ενεργειακό πακέτο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών κινήσεων. Είναι καις το θέμα της φορολογίας, όπου το πλάνο είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και να προχωρήσει μια ρύθμιση για δυνατότητα περισσότερων δόσεων για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.
«Τάγκο με το χρέος»
Στο μεταξύ, το θέμα της Αργεντινής έστω και με προσεκτικό τρόπο έχει ενσκήψει και πάλι ως σημείο της πολτικής αντιπαράθεσης. Η παντοδυναμία των αγορών σε βάρος κρατών κυρίαρχων αποτελεί το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση που επαναφέρει σενάρια τρόμου και Αργεντινοποίησης ως δικαίωση του PSI, που, όμως έβαλε σε ασφυκτικό κλοιό τη εθνικό χρέος με τις ρήτρες αγγλικού δικαίου. Κι αυτό την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί παλιότερα επίσης σε αγγλικό δίκαιο και ανήκαν σε κερδοσκοπικά funds αποπληρώθηκαν κανονικά παρά τους τότε λεονταρισμούς της Ελληνικής πλευράς...
«Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, όπως έχει κατακτηθεί από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι σήμερα» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε δήλωσή του αναφορικά με τις δηλώσεις της ΝΔ για τη χρεοκοπία της Αργεντινής.
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «η ΝΔ λέει ότι ένα δικαστήριο ξένης χώρας μπορεί να γνωμοδοτήσει για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας και να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό συμβαίνει, με δεδομένο μάλιστα ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ των ανεξάρτητων χωρών».
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης «ο διεθνής οικονομικός Τύπος παραμένει ουδέτερος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατάει αποστάσεις, ενώ σύσσωμες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των περισσότερων χωρών του κόσμου, δήλωσαν ευθέως σήμερα ότι υποστηρίζουν την Αργεντινή».
«Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους δυο "γύπες" που αγόρασαν 15 σεντς τα αργεντίνικα ομόλογα και απαιτούν να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των 100. Συγχαρητήρια!» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για σύγχυση και ρεσιτάλ αμηχανίας κατηγορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αντιπαράθεση νωρίτερα στη Βουλή μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ για την επιλεκτική χρεοκοπία στην οποία οδηγήθηκε η Αργεντινή.
Η κ. Βούλτεψη σε ανακοίνωσή της καταφέρεται κατά βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όπως λέει στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, (αναφερόμενη στην επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής) επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ αμηχανίας και άγνοιας.
«Ο καθένας εκ των ...αργεντινολόγων έχει τη δική του εκδοχή: Μπερδεύουν χρονολογίες, ποσά, γεγονότα, πρόσωπα, δανειστές» αναφέρει και προσθέτει: «Ανάλογα με τη συνιστώσα στην οποία ανήκουν, άλλοι υποστηρίζουν πως ορθώς η Αργεντινή κήρυξε το 2001 στάση πληρωμών, διότι έκτοτε η οικονομία της ...απογειώθηκε, άλλοι πως για τη σημερινή κατάσταση δεν ευθύνονται οι αποφάσεις του 2001, αλλά τα ...κοράκια και άλλοι πως ...«όταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Αργεντινή είναι παράδειγμα προς μίμηση, εννοούσε ότι δεν δέχθηκε εκβιασμούς, που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω εξαθλίωση τη χώρα»!
Η κ. Βούλτεψη σημειώνει ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραλείπουν να πουν ότι η Αργεντινή κατέφυγε (το 2008) στα «κοράκια», ακριβώς επειδή το 2001 είχε κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει.
«Αν δεν πρόκειται για τρικυμία εν κρανίω, τότε πρόκειται για σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης» σχολιάζει.
Αναφέρεται δε σε δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα που είχε κάνει κατά την λατινοαμερικάνικη περιοδεία του, στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013.
«Μας είχε πει πως οι χώρες αυτές κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή» είπε και πρόσθεσε: «Μας παρουσίαζε δηλαδή (και με την περίφημη δήλωσή του στη Βουλή μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή) ως παράδειγμα προς μίμηση, αυτό που όλοι σήμερα αντιλαμβάνονται ως παράδειγμα προς αποφυγή».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αντιδρά στις κατηγορίες που όπως λέει προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ότι δηλαδή επιχαίρει για τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής.
«Ουδείς επιχαίρει. Το αντίθετο: Η Ελλάδα αισθάνεται θλίψη για τα δεινά του λαού της Αργεντινής, στα οποία οδηγήθηκε από τις επιλογές των κυβερνήσεών του. Αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση ταιριάζει η ρήση «εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr