Ήδη, την εβδομάδα που ξεκίνησε, στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής θα κατατεθούν για ψήφιση τα νομοσχέδια για τα δάση, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά και το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, προς αποφυγή νέας πολιτικής κλιμάκωσης όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα συζητηθεί στο τρίτο θερινό τμήμα, τον Σεπτέμβριο .
'Ετσι, ασφαλιστικό, αλλά και η λειτουργία της αγοράς, αναμένεται να τροφοδοτήσει με ένταση τη δημόσια συζήτηση την ώρα που όλοι «ανάβουν» μηχανές λόγω της πιθανότητας προσφυγής σε εκλογές.
Το τραπεζικό ζήτημα με τις εξελίξεις στο θέμα των warrants εν όψει και των stress test του φθινοπώρου αναμφισβήτητα κυριαρχεί καθώς θα κρίνει εν πολλοίς το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Ήδη ο ιθύνων οικονομικός ους του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε της ανάγκη ουσιαστικής δημόσιας εποπτείας του συστήματος, την ώρα που οι μέτοχοι των τραπεζών πιέζουν ώστε να υπάρξει άμεση προώθηση αλλαγών του πλαισίου που διέπουν τα warrant. Ωστόσο εν όψει νέων νομοσχεδίων το ασφαλιστικό αλλά και η αγορά θα κυριαρχήσει.
Το ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο
Οι επώδυνες αλλαγές που κυοφορούνται στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας, που παραμένει προβληματικός λόγω ανεργίας και υπογεννητικότητας, αρχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης. Έτσι, το έδαφος προλειάνουν τα ευρήματα της αναλογιστικής μελέτης του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών), που σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», καταδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να πάσχει.
Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν μειώσεις παροχών, με την σχεδιαζόμενη ενοποίηση των Ταμείων να επιφέρει ομογενοποίηση των συντάξεων, αλλά με εξομοίωση τους προς τα κάτω.
Τα κομβικά σημεία της παθογένειας του συστήματος που ανέδειξε η μελέτη είναι τα εξής:
-Συνέχιση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων- με συνταξιούχους ηλικίας 50 ετών- σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα.
-Κατακερματισμός και διοικητική πολυδιάσπαση των Ταμείων, σε συνδυασμό με «Βαβέλ» παροχών.
-Πλήρης αποτυχία στις μέχρι τώρα ενοποιήσεις Ταμείων, οι οποίες πλέον θεωρούνται αναποτελεσματικές, πρόχειρες, επιφανειακές, αλλά και επιβλαβείς.
-Ενοποιήσεις με ασυμβατότητες στα πληροφοριακά συστήματα των Ταμείων, με διατήρηση διαφορετικών λογιστηρίων, αλλά και με δυνατότητα επιλογής παροχών με το παλιό ή το νέο σύστημα.
-Διαφορετικότητα και παροχές πολλών «ταχυτήτων» ακόμα και εντός του ίδιου Ταμείου, καθώς και πολυνομία που συντηρεί τις ανισότητες στις παροχές.
Λαγός το ΚΕΠΕ...
Στο μεταξύ, σε σχόλιό του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί την εκθεμελίωση της κοινωνικής ασφάλισης.
«Ο Υπουργός Εργασίας επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως «λαγό» την παραγγελθείσα από αυτόν μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό, ώστε να προωθήσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με τέτοιο τρόπο που να οδηγεί στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο, όσον αφορά το ύψος των συντάξεων, και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο, όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η σημερινή "πρόσκληση" του Υπουργού Εργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ για συνολική αντιπαράθεση στη Bουλή για τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση είναι υποκριτική κι αποτελεί πολιτική κοροϊδία. Ο Υπουργός Εργασίας, αν πραγματικά επιθυμούσε να κάνει μια τέτοια πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει, παρά να ζητήσει από τον πρόεδρο της Bουλής να έλθουν άμεσα για γενικευμένη συζήτηση στη Bουλή οι δύο επίκαιρες επερωτήσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ κι ένα μήνα για τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις. 'Όμως, απ ότι φαίνεται, ο ίδιος και το προεδρείο της Bουλής έχουν παραπέμψει μια τέτοια συζήτηση στη βουλή στις "ελληνικές καλένδες", σημειώνει χαρακτηριστική ο κ. Στρατούλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr