Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. "Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα", πρόσθεσε, "αδειάζοντας" ουσιαστικά τον Β. Μεϊμαράκη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής φαίνεται ότι εμμένει στη θέση του. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επανήλθε στο θέμα την Τρίτη επισημαίνοντας ότι είναι άλλο το θέμα των ανακοινώσεων που γίνονται από τα κόμματα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και άλλο τα κείμενα των προτάσεων που τελικά θα κατατεθούν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι επί των κειμένων αυτών θα κινηθεί απολύτως θεσμικά.
Δηλαδή, θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές. Σε κάθε περίπτωση το αν θα ανοίξει η Ολομέλεια ή όχι για το ζήτημα αυτό, έγκειται στην απόφαση της Κυβέρνησης, αν και ο ίδιος έχει την προσωπική πολιτική άποψη ότι εφόσον οι προτάσεις κριθούν ομοειδείς και ταυτόσημες και μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές, τότε το θέμα θα ήταν καλύτερο να συζητηθεί το συντομότερο, αντί για τον Οκτώβριο.
"Γιατί να αφήσουμε να σέρνεται αυτή η υπόθεση ως τον Οκτώβριο; Προσωπικά βλέπω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει τώρα. Αυτή είναι η προσωπική πολιτική προσωπική μου άποψη και δεν έχει μεταβληθεί", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να έχει τέτοιες εκκρεμότητες η Βουλή.
Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), "δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά".
Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, γιατί, όπως τονίζει, αυτό επιβάλλει "η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας)", ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", φανερώνει τον φόβο για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό "διά ταύτα". Πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στην δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ" και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ", ας τα θέσει στην κρίση του λαού, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λυκούδης : "Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώσει μπλοκ μελλοντικών συμμαχιών"
"Στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους βουλευτές δεν αποφασίστηκε να συνυπογράψουμε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα. Υπήρξε ως εισήγηση από πλευράς προέδρου, αλλά δεν αποφασίστηκε, διότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και η δική μου", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM" ο Σπύρος Λυκούδης, εξηγώντας γιατί η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει δική της πρόταση.
"Το θέμα είναι εξαιρετικά διακινδυνευμένο από πλευράς ουσίας. Ένα δημοψήφισμα το κάνεις όταν το ερώτημα στον μέσο πολίτη είναι σαφές και μπορεί να το απαντήσει αμέσως με ένα ναι ή όχι, με μια κατάφαση ή άρνηση. Όταν σε ένα σκεπτικό, όπως το δικό μας, που είναι μιάμιση σελίδα, βάζεις ερώτημα για δημοψήφισμα, πώς μπορεί να απαντήσει ένας πολίτης με μια λέξη ή μία ψήφο; Το ίδιο και του ΚΚΕ που θα έχει ένα σκεπτικό. Κι έτσι δεν πίστεψα ποτέ ότι το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει άμεση σχέση με τη ΔΕΗ. Ήμουν απολύτως βέβαιος -και είμαι- ότι είναι μια πολιτική επιδίωξη σε μια Βουλή με ηττημένα κόμματα και πάρα πολλούς ανεξάρτητους που αναζητούν τη δική τους μελλοντική πορεία να διαμορφώσει μπλοκ μελλοντικών συμμαχιών", είπε χαρακτηριστικά.
Δημοψήφισμα ζητούν και 15 ανεξάρτητοι βουλευτές
Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, ζητούν δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές σε σχετική ανακοίνωσή τους.
"Η παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι ενταγμένη σε κάποιον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας, και η εσπευσμένη εκποίησή της αποφεύγει οιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των εθνικών ενεργειακών πόρων και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ως βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας, συνιστά τον κύριο συντελεστή ανάπτυξης για τη χώρα. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού δηλώνει έλλειμμα πολιτικής από την κυβέρνηση. Η εμμονή στην πώληση της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος, αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με ζημία του δημοσίου συμφέροντος, του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και του συνόλου των καταναλωτών".
Οι βουλευτές θεωρούν "εντελώς απαράδεκτη μεθόδευση" την εισαγωγή του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" στο θερινό Τμήμα της Βουλής αντί στην Ολομέλεια, εκτιμούν ότι η μεταβίβαση του 30%, "με τίμημα απολύτως αναντίστοιχο της πραγματικής αξίας των μεταβιβαζομένων" συνιστά τεράστια βλάβη του δημόσιου συμφέροντος, ενώ διαπιστώνουν, επίσης, "αντισυνταγματικές διατάξεις" στο νομοσχέδιο, καθώς και προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, οι βουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα εάν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr