Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βενιζέλου στη στάση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του ιδίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ζήτημα "δική μας επαναξιολόγησης και αυτοκριτικής γιατί κι εμείς το 2009 προκαλέσαμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου ΠτΔ". Συνεχίζοντας, είπε ότι "το αποτέλεσμα είναι -για όλους εμάς που αγωνιστήκαμε για τη γραμμή αυτή, δεν διαφοροποιώ κανέναν ούτε τον εαυτό μου-, λόγω των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει όλο το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης της κρίσης», για να συμπεράνει ότι «η ιστορία διδάσκει ότι κάθε φορά που υπήρξε θεσμικός εκβιασμός σε σχέση με τον ΠτΔ, όποιος τον έκανε δεν βγήκε κερδισμένος».
Υπενθύμισε ότι κάποτε η «συντηρητική παράταξη αμφισβήτησε τον εκλεγμένο ΠτΔ και μετάνιωσε γι' αυτό". Είπε ακόμα ότι "πρέπει να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αξιολογήσουμε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό".
Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε και το θέμα της "μικρής ΔΕΗ" και του δημοψηφίσματος που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του οποίου στηλίτευσε, κατηγορώντας τον ότι ο απώτερος στόχος του είναι να προκληθούν πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Ειδικότερα, σχετικά με τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στα ζητήματα, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών, οι σωστές ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών και η προστασία όσων απομακρύνονται από το δημόσιο, είναι τρία ζητήματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και πρέπει να είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες.
Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα τόνισε ότι "βγαίνουμε από αυτόν τον καταναγκασμό, από αυτή τη στρούγκα" και σημείωσε: "όμως, τα βλέπουμε με τον πιο θετικό, προοδευτικό και αναπτυξιακό τρόπο, με συνέπεια σε σχέση με τους εταίρους, αλλά μας ενδιαφέρει και η συνέπεια σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη και την απασχόληση". Επ' αυτού χαρακτήρισε "βλαπτική" οποιαδήποτε διαίρεση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε συνεπείς και αμφίθυμους, σε εκσυγχρονιστές και λαϊκιστές και τόνισε ότι "δεν πρέπει να επαναληφθεί η εικόνα μιας ατέλειωτης διαπραγμάτευσης με παρατεταμένη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να ξανατροφοδοτοηθεί η διεθνής συζήτηση και η αμφιβολία για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο, για το αν χρειάζονται και υπάρχουν νέα μέτρα", τα οποία, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν. Τόνισε δε ότι "δεν θέλουμε πολιτικές χάρες από τους εταίρους μας, αλλά σαφές πολιτικό πλαίσιο που επιτρέπει την ορθή ανάγνωση των τεχνικών δεδομένων", τα οποία είπε ότι μπορούν να αποβούν ένας μοχλός για να προχωρήσουμε δυνατά.
Για δημοψήφισμα-ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται αφενός να ξεχάσει την "αγωνιστική ήττα" του στις εκλογές του Μαΐου "που δεν κατάφερε να πλήξει την κυβερνητική σταθερότητα" και, αφετέρου "να ξεχάσει τον εσωτερικό διχασμό του" και ότι γι' αυτόν τον λόγο "επαναφέρει τη γραμμή της εφόδου" και "δημιουργεί συνεχώς τεχνητή ένταση για να υπάρχει ως παράταξη". Είπε ότι "αυτό δεν συνιστά κυβερνητική αντιπρόταση, αντίθετα κυριαρχεί η συντεχνιακή αντίληψη περί πολιτικής", προσθέτοντας ότι "γνωστοί παλαιοσυνδικαλιστές που εκπροσωπούν μια από τις πιο αρνητικές εκδοχές του ΠΑΣΟΚ καθοδηγούν την αντιπολίτευση που επαγγέλλεται το νέο".
Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", μετά τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα ριζικά διαφορετικό νομοσχέδιο και εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. "Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό κανείς δεν μπορεί να θέτει υπό ομηρία τα θέματα αυτά, κανείς δεν έχει στην ιδιοκτησία του τα δημόσια αγαθά. Η κοινωνία θέλει τις διαρθρωτικές αλλαγές", είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι υπάρχουν δύο γραμμές: "Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, του συντεχνιασμού, της παρεμπόδισης διαρθρωτικών αλλαγών, της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, του δημοψηφίσματος υποτίθεται στο όνομα της ακινησίας στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συσχέτιση αυτής της γραμμής με το μείζον εθνικό θέμα της προεδρικής εκλογής και επιδίωξη πρόωρων εκλογών αντί της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση".
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "εάν υπάρχει πράγματι ενιαία πρόταση 120 βουλευτών θα το δούμε, ενιαία και ταυτόσημη, του συνταγματικού τόξου θέλω να ελπίζω, χωρίς να υπολογίζεται η Χ.Α., θα υπάρξει άμεση απάντηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, γιατί τίποτα δεν μπορεί να μένει σε εκκρεμότητα". Τόνισε δε, ότι πρέπει να αποσυνδεθεί για λόγους θεσμικής σοβαρότητας και εθνικού συμφέροντος αυτή η προσπάθεια από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία "πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα με σαφήνεια".
Για το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά, την κεντροαριστερά
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και τις εσωτερικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει δίλημμα "ΠΑΣΟΚ ή Ελιά", κάνοντας λόγο για "δήθεν αντίθεση, που δεν υπάρχει". Σημείωσε δε ότι "η Ελιά, είναι ένα κεκτημένο για το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της Ελιάς" και πρόσθεσε: "δεν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στενεύει, θέλουμε μια παραταξιακή προσέγγιση που διευρύνεται όσο μπορεί".
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ο φετινός εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη να γίνει με τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, η οποία θα εκτιμήσει τα πολιτικά δεδομένα αλλά θα δώσει βήμα στις οργανώσεις, στην κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τα κινήματα. Είπε ακόμα ότι τα εγκαίνια της ΔΕθ πρέπει να είναι ευκαιρία οργανωμένου διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς εταίρους σε σχέση με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε ότι είχε μιλήσει για ένα ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης, ως πρόταση προς όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου, για να προσθέσει πως αυτό που προηγείται είναι ο διάλογος, η συνεννόηση στη βάση των μεγάλων πολιτικών ερωτημάτων που αφορούν την πορεία του έθνους. Τόνισε ότι "το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων μας εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα των γενικών πολιτικών εξελίξεων" και πως "άρα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ισότιμα και να καταλήξουμε σε συναινετικές λύσεις". "Πρέπει όμως να δούμε πώς διαμορφώνεται ο ρυθμός των εξελίξεων κι αυτό έχει σχέση με την διαπραγμάτευση για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση και με την εκλογή του ΠτΔ, άρα έχει σχέση με το ερώτημα του κόσμου πόσο πολιτικό και εθνικό χρόνο έχουμε μπροστά μας".
Θέτοντας τα τρία καθήκοντα της παράταξης, είπε ότι πρώτο είναι η χώρα, η προοδευτική σταθερότητα, η καλή και αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης, η ανάδειξη του προοδευτικού πόλου, η εθνική διαπραγμάτευση, η διεκδίκηση της εθνικής ενότητας. Δεύτερο καθήκον, ο οργανωμένος και απροκατάληπτος διάλογος με την κεντροαριστερά για την κεντροαριστερά, επί τη βάσει πρακτικών ερωτημάτων που αφορούν στην πορεία του τόπου. Το τρίτο καθήκον είναι η οργανωτική ενίσχυση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς παραγοντισμούς.
Συνεχίζοντας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις αποφάσεις του συνεδρίου του Μαρτίου του 2012 και επισήμανε πως υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι "όταν θες συσπείρωση δεν μπορείς να λες ελάτε στο ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος σε άλλους χώρους". Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ασάφεια και ότι "θα κινηθούμε στο πλαίσιο του καταστατικού μας". "Πρέπει να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και παράλληλα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ", είπε.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο στόχος της ενότητας του έθνους έχει πολύ μεγάλη σημασία και ως προς τη συζήτηση για την κεντροαριστερά, για την οποία είπε ότι υπάρχει πάντα ανοικτή πρόσκληση, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς. Παραπέμποντας στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς, υποστήριξε ότι δεν δικαιώνει αυτούς που έχουν αλαζονική στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν πρόβλημα συνεργασίας με το "ΠΑΣΟΚ του χτες και του προχτές".
"Η κεντροαριστερά δεν είναι ο παραγοντισμός, ούτε ο κοινωνισμός, ούτε η αυτοαναφορική γενικολογία", αλλά "η κεντροαριστερά κρίνεται στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας". Ειδικότερα, είπε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία για κυβερνητική σταθερότητα αντί για παιχνίδια αστάθειας, εκλογή ΠτΔ αντί για τεχνητές πρόωρες εκλογές με ασύμμετρες συνέπειες για την οικονομία, οριστική έξοδος από κρίση αντί να ζητάς μνημόνιο για να έχεις λόγο ύπαρξης, σεβασμός θυσιών του λαού αντί πρόκλησης ανασφάλειας, συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς αντί της απομόνωσης. Τόνισε ακόμα ότι ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς δεν ετεροκαθορίζεται ούτε στρατηγικά ούτε προγραμματικά, σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διεκδικεί μόνος του με τη γραμμή του τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επιρροή και τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την "κατάρα της εσωστρέφειας" που υπάρχει στην παράταξη και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και όλη η συζήτηση για την ηγεσία της παράταξης που, όπως τόνισε, "είναι ηγεσία εθνικής ανάγκης και όχι ηγεσία πολυτέλειας όπως ήταν κάποτε". "Η βάση της παράταξης, μου έχει αναθέσει εξαιρετικά τιμητικό ρόλο τον Μάρτιο του 2012 και είναι υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ στον ρόλο αυτό. Οφείλω πολλά στην παράταξη αλλά κι εγώ έχω αγωνιστεί και αγωνίζομαι να την τιμήσω", συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι έχει πλήρη συνείδηση του ρόλου του, της αποστολής και της ευθύνης του και του ιστορικού χρόνου και επισήμανε ότι οι προτεραιότητές του είναι να διαφυλαχθούν ο τόπος και η παράταξη.
"Και είναι δυσάρεστο και λίγο κωμικό να αντιστρέφονται οι ρόλοι και να κρίνονται κριτές οι κατεξοχήν υπεύθυνοι", συμπλήρωσε. Επιπλέον, προέβη σε απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος της Ελιάς, σημειώνοντας ότι η παράταξη δεν αρκείται στο ποσοστό του 8% που παρότι περιορισμένο, διέψευσε Κασσάνδρες και αρνητικές συγκυρίες και έδωσε απάντηση σε συμπεριφορές στελεχών που υπονόμευσαν την προσπάθεια. Επίσης, τόνισε ότι το ποσοστό επιβεβαίωσε την εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση και δίνει πολιτικό και εθνικό χρόνο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr