Με το καλοκαίρι να μπαίνει δυναμικά και τα μπάνια του… λαού να αποτελούν για πολλούς τη μόνη βραχυπρόθεσμη ελπίδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα καυτό δεκαήμερο, όπου θα κληθεί να περάσει τις εξετάσεις τις τρόικας αλλά και να πείσει, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ, ότι αντέχει στην εντεινόμενη πίεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, θεωρείται νικητής στη μάχη με το μέτωπο των συνδικαλιστών, αναμένει την έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης για το θέμα της διενέργειας ή μη συζήτησης για τη διεξαγωγη δημοψηφίσματος για να παγιώσει το αίσθημα νίκης στο πεδίο της πολιτικής μάχης για τη ΔΕΗ. Άλλωστε, γνωρίζει καλά ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει το θέμα της ΔΕΗ κεντρικό πολιτικό θέμα, μπορεί να οδήγησε τον πήχη δυσανάλογα ψηλά, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απτό αποτέλεσμα, αλλά οδήγησε στην σύμπτυξη ενός σκληρού αντικυβερνητικού μετώπου στην Αντιπολίτευση με επικεφαλής, πλέον, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο άνοιγμα, για άλλη μια φορά, μιας συζήτησης στρατηγικής και φυσιογνωμίας στο ΠΑΣΟΚ.
Πάλι ο Γιώργος στο προσκήνιο
Έτσι, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όμνυαν πριν καιρό (εκλογές του 2009) στην ανάγκη διατήρησης υπό κρατικό έλεγχο των φυσικών μονοπωλίων, εκφράζουν τη δυσφορία τους στη ρελάνς ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Κορυφαίος εξ αυτών ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, προβληματισμένος για τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης, ενώ φλερτάρει με την ιδέα του δημοψηφίσματος, που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κάτι τέτοιο, εντάσσεται στην πολιτική του λογική, την οποία, αξίζει να σημειωθεί επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στην πρόταση για δημοψήφισμα, που είχε καταθέσει ο πρώην Πρωθυπουργός για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας του 2008.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κουμουνδούρου παραπέμπουν στο 2008 και στο ό,τι έγινε για τη Συνθήκη της Λισαβόνας για να αντικρούσουν τα περί ετερόκλητου μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης. Σημειώνουν ότι: «Οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν παρά τις διαφορετικές προτάσεις τους. Μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις 17/6/2008, σε ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη.»
Η μάχη για τις 120 υπογραφές βουλευτών
Με προφανή στόχο να δώσει ένα ισχυρό παρόν εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να διαξάγει τη μάχη προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών για να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ. Βασικός στόχος, μετά το γεγονός ότι η απεργία δεν οδήγησε, όπως άλλες απεργίες (εκπαιεδευτικοί), για άλλη μια φορά, σε εξελίξεις, να καταστήσει σαφές σε πολτικό επίπεδο, ότι πλέον η Αριστερά ηγείται ενός «δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου», που ξεκινάει από την αριστερά και καταλήγει στη δημοκρατική δεξιά και στόχο έχει να «βάλει φρένο στο ξεπούλημα της χώρας», όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου.
Ήδη, από πολλούς παρατηρητές κρίνεται ως εξόχως σημαντικό το ότι η Αλέξης Τσίπρας βρήκε δίαυλο επικοινωνίας με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ για άλλη μια φορά άνοιξε γέφυρες με κεντρώους.
Έστω, πάντως κι αν το ΚΚΕ καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη
ΔΕΗ στο δικό του πνεύμα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, λόγω του προηγουμένου με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς πιστεύουν ότι, ακόμα κι έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη επίτευξη του «μαγικού» αριθμού των 120 υπογραφών. Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικό για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού στέλνει το μήνυμα ότι το κόμμα «έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα βουλή και να προκαλέσει εθνικές εκλογές». Σαφώς, βέβαια, μέχρι την εκλογή νέου ΠτΔ υπάρχει πολύς δρόμος και τίποτα δεν προδικάζει τις επόμενες εξελίξεις, που είναι απόλυτα ανοικτές.
Το μέτωπο της οικονομίας
Στα έτερο μέτωπο που θα κληθεί να δώσει εξετάσεις στο δεκαήμερο που έρχεται η κυβέρνηση, αυτό της οικονομίας, τα πράγματα μπαίνουν σε μια δύσκολη φάση. Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Εurogroup, την Τρίτη έρχεται η τρόικα στην Αθήνα, την Τετάρτη θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον νέο υπουργό. Παράλληλα θα πρέπει εν όψει και της κατάθεσης των δηλώσεων, που ειρήσθω εν παρόδω γίνεται με … αργό ρυθμό, να πείσει την τρόικα για αύξηση του αριθμού των δόσεων από 48 σε 100 για τις οφειλές προς το δημόσιο ταμείο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Επιχείρημά τους θα είναι ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και μαζικές κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών.
Μόνο την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα τελωνεία ξεπερνούν τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των πολιτών αυξάνονται με ρυθμό 800 εκατ. ευρώ - 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως. Η πρόταση αυτή αναμένεται να γίνει στο φόντο της πλήρους αποτυχίας της προηγούμενης ρύθμισης, καθώς σε αυτήν από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις επόμενες έξι δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτές, άλλωστε, είναι δύσκολες και αναμένεται να δημιουργήσουν αντιδράσεις. Ειδικά στο θέμα των αιγιαλών, που συνδέεται με αυτό του νέου νόμου για τα δάση, πολλοί εκτιμούν ότι θα έχουμε φαινόμενα «μικρής ΔΕΗ». Εκτός αν επιλεγεί η διαδικασία μιας μικρής αναβολής. Πάντως τα έξη προαπαιτούμενα είναι:
- Συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από την 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή την στιγμή στο ΕΤΕΑ.
- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
- Ψήφιση του νομοσχεδίου για τη “μικρή” ΔΕΗ καθώς και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
- Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
- Κατάργηση από 1/1/2015 των κοινοτικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων.
- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσία για την εκδήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς
Κι όλα αυτά εν μέσω του θερμού Ιουλίου, κι ενός Μουντιάλ που τελειώνει….
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr