Τον ζήτημα της «επικοινώνησης κινδύνου» στην περίπτωση του ασφαλιστικού και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ανέπτυξε χθες σε ομιλία του στο 2nd European Risk Summit: «Living in an uncertain world - Risk Communication: Principles - Strategies - Tools», ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα ελληνικά παράδοξα.
«Οι εμπλεκόμενοι και στα δύο προβλήματα, όπως το πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις, πολιτικά στελέχη, συνδικαλιστικοί φορείς, ασφαλισμένοι, θεωρούσαν ή έκαναν ότι θεωρούσαν, ότι δεν υπήρχε υπαρκτός κίνδυνος στο πεδίο αυτών των κοινωνικών ή των οικονομικών σχέσεων. Τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις και αναλύσεις απαξιώνονταν ως προφητείες της Κασσάνδρας, αγνοώντας ότι η ιστορία, και μάλιστα η ελληνική ιστορία, έδειξε, ότι η Κασσάνδρα δικαιώθηκε απόλυτα» τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της ομιλία του ο Τάσος Γιαννίτσης αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις τόσο για το ασφαλιστικό σύστημα όσο και για την οικονομική κρίση γενικότερα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τάσος Γιαννίτσης στάθηκε στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης:
«Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στις δύο περιπτώσεις που εξέτασα ήταν πολύ σημαντικός και προβληματικός. Στην περίπτωση τόσο του ασφαλιστικού, όσο και της δημοσιονομικής κρίσης, τα ΜΜΕ στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στήριξαν εμφατικά, συστηματικά και χωρίς δισταγμούς τις λαϊκίστικες τοποθετήσεις και πρόβαλαν μαζικά απόψεις, που θεωρούσαν λανθασμένη κάθε πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος. Το μήνυμα ήταν ότι όλα έπρεπε να συνεχίσουν όπως ήσαν πριν. Έτσι, συνέβαλαν και από την πλευρά τους καθοριστικά στην επιδείνωση των όρων επιτυχίας μιας πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων» σημείωσε ο πρώην υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr