Προφανές είναι ότι γύρω από το πρόσωπό του έχει στηθεί μια μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των δανειστών. Όλα τα ενδεχόμενα για τον ίδιο είναι ανοικτά, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Στουρνάρας θα ήθελε να υπερασπιστεί το έργο του από θέση ισχύος.
Το αν θα είναι αυτή του Κεντρικού Τραπεζίτη ή του Επιτρόπου, θα αποφασιστεί μετά από μια μακρά "βάσανο" που σταθμίζει ισορροπίες, προσωπικές διαθέσεις στελεχών, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη που επιθυμεί να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, αλλά και των δανειστών που θέλουν στα κομβικά πόστα ανθρώπους που μπορούν να συνομιλήσουν.
Στο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θέλησε να κατασιγάσει τον κουρνιαχτό που είχε σηκωθεί με μια πολύωρη απουσία, χωρίς ανακοίνωση στο εξωτερικό. Ο ίδιος, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, στους διαδρόμους του υπουργείου είπε ότι μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να διευθετήσει διάφορες εκκρεμότητες που σχετίζονται με την ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. Το Παρίσι βέβαια είναι πολύ κοντά τόσο στο Βερολίνο, όσο και στη Φρανκφούρτη ή τις Βρυξέλλες....
Πρεσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το pressing τόσο στο θέμα του νέου διοικητή της ΤτΕ, όσο και στο ζήτημα των αλλαγών στην κυβέρνηση. Κεντρική στόχευσή του είναι να δώσει το στίγμα ότι έχει ένα θεσμικό ρόλο, κι ότι οι επιλογές ειδικά στο διοικητή θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες. Διεκδικεί ουσιαστικά ρόλο συνομιλητή με τους έξω, πιστός στην στρατηγική που έχει χαράξει μετά τις εκλογές για ένα κεντροαριστερό rebranding...
Κατά τα λοιπά, επιτίθεται με αιχμή την εσωτερική πολιτική για να κρατά τις εσωτερικές του εύθραυστες ισορροπίες.
"Η πραγματικότητα είναι ότι αλλάζουν οι υπουργοί για να εφαρμόσουν την ίδια ακριβώς πολιτική. Την πολιτική των αποδεδειγμένα καταστροφικών μνημονίων. Την πολιτική των ήδη ψηφισμένων μέτρων που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί (όπως π.χ τη συνέχιση της μείωσης των συντάξεων, αρχίζοντας από τις επικουρικές και την κρατική εγγύηση από την 1η Ιανουαρίου 2015 μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ ή τη συνέχιση των μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα) την πολιτική των προαπαιτούμενων μέτρων για τις δύο επόμενες δόσεις (όπως πχ την εκποίηση της μικρής ΔΕΗ, τους νόμους για τον αιγιαλό και για τα δάση, τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις συντάξεις τους, τη συνέχιση της μείωσης των δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση
Κλείσιμο εξπρές της Βουλής
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ανασχηματισμός παίρνει αναβολή για την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, χωρίς καθυστέρηση, η κυβέρνηση προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης, σε εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φόντο και του σόου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, που πληγώνει εμφανώς τη Ν.Δ., βρίσκεται εδώ και καιρό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου. Επίσης, δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο ότι παραγράφονται και τα όποια αδικήματα θα μπορούσαν να είχαν συντελεστεί από τις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, εκτός από την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Το σχετικό διάταγμα θυροκολλήθηκε στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Όπως υποστηρίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη, μετά και τη συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά ζητήματα που απαιτείται η σύγκλιση της Ολομέλειας.
Έτσι, σε λίγες μέρες (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πότε ακριβώς αλλά αναμένεται σε δυο εβδομάδες) θα ξεκινήσει τις εργασίες του το πρώτο από τα τρία θερινά τμήματα της Βουλής, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ελεγχόμενα από τα κόμματα, προκειμένου να περάσουν κρίσιμα νομοσχέδια, όπως η μικρή ΔΕΗ, ο αιγιαλός, οι επικουρικές συντάξεις και οι φόροι υπέρ τρίτων.
Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Oξύτατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε τις συγκεκριμένες προθέσεις της κυβέρνησης και τόνισε ότι "εάν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Βουλή πρέπει να το κάνει μόνο για εκλογές".
Υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει "πολιτικά το δικαίωμα να προχωρήσει σε εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής καθώς κρίσιμα νομοσχέδια όπως αυτό για τον αιγιαλό θα πάνε στα θερινά τμήματα", κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Ο ίδιος μίλησε ακόμα για παραπομπή στο φθινόπωρο για τις εκκρεμούσες υποθέσεις επί της άρσης ασυλίας βουλευτών στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για την οποία υποστήριξε πως πρέπει να τις εξετάσει όλες και να προχωρήσει η διαδικασία με συζήτηση στην Ολομέλεια. Αποκάλυψε μάλιστα ότι επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής και του έκανε γνωστή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πωςτο κλείσιμο της Βουλής δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά της κυβέρνησης.
Μίλησε ακόμα για τη διαπραγμάτευση του χρέους και συνδέοντάς την με το ενδεχόμενο νέων μνημονίων και νέων μέτρων, αλλά και άλλα υψίστης σημασίας θέματα για την χώρα, υποστήριξε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα θα ήταν η Βουλή να έμενε αντίθετα ανοιχτή ολόκληρο το καλοκαίρι.
Από την πλευρά της η βουλευτής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανέφερε πως "η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό ή δημοκρατικό δικαίωμα να ενεργεί νοθεύοντας και υπονομεύοντας για άλλη μια φορά τη δημοκρατική λειτουργία. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ολοκληρώνει σε λίγο τη θητεία του έχοντας υπογράψει δεκάδες αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όφειλε να απόσχει από την υπογραφή μιας πράξης που εξυπηρετεί όχι τη δημοκρατική νομιμότητα αλλά κομματικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες των κομμάτων που τον εξέλεξαν στη θέση αυτή και ήδη αναζητούν πρόθυμο διάδοχό του αλλά και πρόθυμους βουλευτές να στηρίξουν άλλη μια εκτροπή.
Υπογράφοντας και αυτή την πράξη εκτροπής, δεν περισώζει ούτε τα προσχήματα και αποκαλύπτει τι είδους Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουν να εκλέξουν «όλοι μαζί» εκείνοι που έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής και λόγο ύπαρξης την εξουσία από την οποία έχουν γαντζωθεί τα χρεοκοπημένα και υπόλογα στο λαό και την ιστορία κόμματά τους.
Η μόνη δημοκρατική πράξη πολιτικής ευπρέπειας και θεσμικής ειλικρίνειας στην παρούσα συγκυρία είναι η προκήρυξη εθνικών εκλογών. Μόνον για αυτό το λόγο η Βουλή μπορεί όχι να «κλείσει για να εισέλθει σε τμήματα διακοπών», αλλά να διαλυθεί, για να διακοπεί δια παντός η καταστροφική πολιτική των μνημονίων και να οδεύσουν σε οριστικές διακοπές οι επιτηρητές, οι ντόπιοι τοποτηρητές και επιτετραμμένοι και τα πάσης φύσεως αρπακτικά που σκυλεύουν τη χώρα και το πολίτευμα".
ΑΝΕΛ: Κλείνει η Βουλή για να περάσουν ευκολότερα τα νέα μέτρα
"Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τ. Κουίκ.
"Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;", διερωτάται ο κ. Κουίκ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr