Στην ανάλυσή του, το αμερικανικό περιοδικό σχολιάζει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα λέγοντας πως «Θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα». «Όπως προέβλεψαν οι δημοσκόποι, το κυβερνών κόμμα του Αντώνη Σαμαρά έπεσε στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ακροαριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Η πύρινη αντι-γερμανική ρητορική του και οι απειλές να σκίσει τα μνημόνια βρήκαν ανταπόκριση στους Ελληνες που έχουν πληγεί από την κρίση. Ενα άλλο κόμμα «διαμαρτυρίας» η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε σχεδόν 10% και ήταν τρίτη, παρότι οι ηγέτες της είναι στη φυλακή με κατηγορίες για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην ανάλυσή όμως ο Economist σημειώνει ότι μετεκλογικά, η Ελλάδα δεν είναι πιο ασταθής από ότι πριν από την προσφυγή στις κάλπες. «Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ήταν κάτω από 4%, όχι αρκετή προκειμένου ο Κάρολος Παπούλιας να δώσει προσοχή στις απαιτήσεις του κ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ, υπό την ομπρέλα της Ελιάς πήγε καλύτερα από ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Μαζί με τη ΝΔ, ήταν τέσσερις μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ πήρε τις 11 από τις 13 περιφέρειες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οπως επισημαίνει το περιοδικό, κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία δύο βουλευτών, «αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ελπίζει τώρα ότι θα επιστρέψουν δύο επιφανή στελέχη που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι με έξι από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής απόντες, καθώς περιμένουν τη δίκη, θα είναι πιο εύκολο για τον κ. Σαμαρά να προωθήσει μία νέα σειρά μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Κομισιόν και το ΔΝΤ. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους δανειστές για τη μείωση του δημοσίου χρέους, που είναι ακόμη μη βιώσιμα υψηλό στο 175% του ΑΕΠ το 2013», συμπληρώνει.
Ακόμη, ο Economist αναφέρει τον προβληματισμό των παρατηρητών για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανατρέψει τον «εύθραυστο» συνασπισμό του κ. Σαμαρά, παρά το θυμό που έχουν προκαλέσει στους Ελληνες οι μειώσεις των μισθών, η ανεργία και τα έξι χρόνια λιτότητας, αν και αναγνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα μήνυμα καθώς τα αντιμνημονιακά κόμματα συνολικά πήραν πάνω από 40% στις ευρωεκλογές.
Τέλος, ο Economist κάνει αναφορά και στην Ρένα Δούρου, για την οποία γράφει ότι θα την παρακολουθούν στενά οι επιχειρηματίες. «Πρόκειται για μία δουλειά με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό- περιλαμβάνει 10 δισ. κοινοτικών κονδυλίων- που συνήθως αυτός που την κάνει περιγράφεται ως μικρός πρωθυπουργός», σημειώνει το περιοδικό για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr