Ειδικότερα, η Πία Αρενκίλντε τόνισε ότι η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη διάρκεια της κρίσης και αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά προκλητικές καταστάσεις σε διάφορα κράτη μέλη-από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, από την Ιρλανδία στην Ιταλία και την Ισπανία, ο πρόεδρος Μπαρόζο και η Επιτροπή έκαναν τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ενότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά.
Όπως ανέφερε η Π. Αρενκίλντε, προτεραιότητα του προέδρου Μπαρόζο, όταν κατέθεσε την προσωπική του άποψη στους ηγέτες της ΕΕ, ήταν να
αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθούσαν αν δεν είχαμε αναλάβει δράση.
H Π. Αρενκίλντε υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει η Ζ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Καννών σύμφωνα με την οποία πριν την έναρξη του G20 είχε απευθύνει έκκληση για εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.
"Πιστεύω ότι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα η εθνική ενότητα είναι κλειδί", είχε αναφέρει ο Ζ. Μπαρόζο ο οποίος είχε ακόμη τονίσει ότι αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να επιλύσουν τις δύσκολες καταστάσεις. Η συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαιτητικά αλλά απαραίτητα μέτρα τα οποία θα αποφέρουν βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα στη χώρα, είχε δηλώσει ο Ζ. Μπαρόζο, όπως υπενθύμισε η Π. Αρενκίλντε.
"Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ", ήταν τα λόγια του Ζ. Μπαρόζο.
"Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα δεν το ήθελε κανείς"
"Φαίνεται ότι στον τόπο μας έχει χαθεί τελείως και η κοινή λογική και η στοιχειώδης μνήμη", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα διαδραματιζόμενα με αφορμή την αντιπαράθεση ανάμεσα στους κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα για την υποτιθέμενη παρέμβαση Μπαρόζο, κατά την προσέλευσή του σε εκδήλωση του συνδικαλιστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "στις Κάννες, την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κρατών: Ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ", ότι "η συνάντηση είχε διακυβερνητικό χαρακτήρα" και πως "οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρίσταντο και παρακολουθούσαν μια συζήτηση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης".
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως "το δημοψήφισμα με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ" δεν το ήθελε κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν το άντεχε η χώρα", γιατί, όπως πρόσθεσε, "καθ' οδόν προς ένα δημοψήφισμα "μέσα ή έξω από το ευρώ", θα είχαν διαλυθεί οι τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία". "Άρα δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που τελικά εφαρμόστηκε", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "η δε περιβόητη παρέμβαση του κ. Μπαρόζο, μπορεί να είναι στη σκέψη μόνο όποιων δεν έχουν καμία εικόνα και καμία ιδέα για το πώς λειτουργεί η πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική".
Επιπλέον, επισήμανε ότι "οι συζητήσεις με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για τη συνεργασία είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2011" και ότι ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, την επομένη των Καννών, συμφώνησαν σε κυβερνητική συνεργασία με τη συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη. Ακόμα, υποστήριξε ότι "και η επιλογή του πρωθυπουργού έγινε όπως έπρεπε να γίνει από τον αρχηγό της πλειοψηφίας, που ήταν ο κ. Παπανδρέου".
Επ' αυτού πρόσθεσε ότι "η πρώτη επιλογή και η δεύτερη δεν πέτυχαν, δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Πετσάλνικος, και επελέγη ο κ. Παπαδήμος τον οποίο επέλεξε ο κ. Παπανδρέου. Και δεν τον ζήτησε κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν ήταν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο και ότι ομόλογός του ήταν ο κ. Ρεν. "Ο κ. Μπαρόζο ήταν ομόλογος του κ. Παπανδρέου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει πει τίποτα ούτε στον κ. Παπανδρέου, διότι τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πάρα πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα. Αρκεί να διαβάσετε τις εφημερίδες εκείνων των ημερών", είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr